ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Έρχονται αλλαγές στην Ε.Φ. - Τροποποιήσεις για την φυγοστρατία – Στρατιωτικοί με δεύτερη απασχόληση

ΚΥΠΡΟΣ: Έρχονται αλλαγές στην Ε.Φ. -  Τροποποιήσεις για την φυγοστρατία – Στρατιωτικοί με δεύτερη απασχόληση

Νομοσχέδια που θέλουν να ενισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά της φυγοστρατίας, κατέθεσε για ψήφιση την Παρασκευή (7/6) στην Βουλή το Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το πρώτο νομοσχέδιο θα υποχρεώνει τους στρατεύσιμους που λαμβάνουν αναβολή στράτευσης ή προσωρινή απόλυση για λόγους σπουδών ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να καταβάλουν στη Δημοκρατία χρηματικό ποσό ως εγγύηση, το οποίο θα κατακρατείται σε περίπτωση που δεν θα παρουσιάζονται κατά την ημερομηνία λήξης της προσωρινής απόλυσης που έλαβαν.

Το δεύτερο νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και στοχεύει στους αθλητές που επικαλούνται διάφορες ψυχικές ασθένειες για να μην υπηρετήσουν τη θητεία τους.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύει την έκδοση δελτίου υγείας σε αθλούμενο στρατεύσιμο, ο οποίος απολύθηκε προσωρινά  είτε ως ακατάλληλος για στράτευση είτε λόγω χορηγηθείσας αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσής του για στρατιωτική υπηρεσία λόγω νοσήματος/πάθησης που σχετίζονται με την ψυχική του υγεία.  

Επίσης, κατατέθηκε ακόμη ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει σε στρατιωτικούς μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

Τροποποιείται ουσιαστικά το άρθρο 54 του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, για να μπορεί, ο υπουργός Άμυνας να δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού λάβει υπόψη τις απόψεις του Αρχηγού, να χορηγεί άδεια σε μέλος του Στρατού για μερική απασχόληση υπό όρους και προϋποθέσεις και εφόσον η συγκεκριμένη απασχόληση δεν θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα την εκτέλεση των καθηκόντων του στην Ε.Φ. και δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητά του. 

Το Υπουργείο αποφάσισε την τροποποίηση της νομοθεσίας μετά από εξέταση διαφόρων αιτημάτων από μέλη του Στρατού και αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές διατάξεις που ισχύουν και εφαρμόζονται για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους εκπαιδευτικούς και τους αστυνομικούς. 

Τα τρία νομοσχέδια θα συζητηθούν την Πέμπτη (13/6) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top