ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην 'μάχη' κατά της διαφθοράς η Ειρ. Χαραλαμπίδου - Καταθέτει ψήφισμα στον ΟΑΣΕ

Στην 'μάχη'  κατά της διαφθοράς η Ειρ. Χαραλαμπίδου - Καταθέτει ψήφισμα στον ΟΑΣΕ

Ψήφισμα κατά της Διαφθοράς αναμένεται να καταθέσει η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είναι Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Ετήσια Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κα. Χαραλαμπίδου: 'Η διαφθορά αποτελεί σημαντική απειλή στην ασφάλεια και σταθερότητα των κρατών, υποσκάπτει τη δημοκρατία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Αποθαρρύνει επενδύσεις, περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί πρυοποθέσεις για εγκληματικές δραστηριότητες'.

'Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχει υποχρέωση να συμβάλει στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχοντας γνώση ότι και το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει σύνορα ενώ πλείστες φορές συνδέεται με τη διαφθορά' αναφέρεται επίσης.

Ακόμα, σημειώνεται: 'Η διαφθορά είναι αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, κουλτουρας, ανυπαρξίας εποπτικών μηχανισμών, νομοθεσιών και λογοδοσίας'.

Μετά τη συμμετοχή της Βουλευτού στο συνέδριο που οργάνωσε η Ιταλική προεδρία του ΟΑΣΕ με στόχο την καταγραφή μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς, αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο των Κυβερνήσεων και των Εθνικών κοινοβουλίων για εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων πάταξης της διαφθοράς, καθώς και την σπουδαιότητα της πρόληψης της διαφθοράς εντός του δικαστικού συστήματος το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβολή των νόμων προχωρήσαμε στην υποβολή του σχετικού ψηφίσματος.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σχετική αναφορά στο ψήφισμα γίνεται και στα ΜΜΕ. Στο ψηφισμα αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική διερεύνηση και έκθεση της διαφθοράς μέσα από την ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και προστασίας απο συγκέντρωση εξουσίας μεσω των ΜΜΕ γεγονός που θα έθετε υπο διακύβευση την αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών. Στο ψηφισμα γινεται επισης ξεχωριστη αναφορά στην αναγνωριση του ρόλου των των ΜΚΟ

Το ψήφισμα που δεσμεύτηκε να καταθέσει η βουλευτής Ε. Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΚΣ) του ΟΑΣΕ μετά το Συνέδριο της Ρώμης, και το οποίο ήδη τυγχάνει ευρείας αποδοχής από χώρες Μέλη του ΟΑΣΕ, (συγκεκριμένα το έχουν υπογράψει βουλευτές από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αρμενία, την Τσεχία, Τη Σερβία, το Καζακστάν, τη Ρουμανία και άλλες), αναμένεται να εγκριθεί στην ετήσια σύνοδο του ΟΑΣΕ που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 4 Ιουλίου.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το τετρασέλιδο ψήφισμα καλεί τα κράτη που συμμετέχουν στην ΚΣ του ΟΑΣΕ σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο πάταξης της διαφθοράς με δράσεις σε διαφορετικά επίπεδα.

Ως παραδειγμα αναφέρουμε καποια σημεία:

Άμεσα θα πρέπει να επικυρωθούν διεθνείς συμβάσεις. Θα πρέπει να καλλιεργηθεί περαιτέρω η συνεργασία και η καλή σχέση με διεθνείς οργανισμούς όπως η GRECO, ο ΟΑΣΕ, ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ.

Μέλη των κοινοβουλίων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην πάταξη της διαφθοράς θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από την Πολιτεία σε περίπτωση απειλών κατά της προσωπικής τους ασφάλειας ή της οικογένειας τους ή εκφοβισμού.

Θα πρέπει να προωθηθεί σε όσα κράτη δεν υπάρχει ακόμη, όπως η Κύπρος, η νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών (Whistleblowers) για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

Τα μέλη των κοινοβουλίων θα πρέπει να τηρούν υψηλά επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας κυρίως σε ότι αφορά στη σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστου.

Θα πρέπει ακόμη να διασφαλιστεί υψηλού επιπέδου διαφάνεια σε ότι αφορά τις επαφές με ομάδες συμφερόντων (Lobbies)

Το ψήφισμα επίσης καλεί τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας σε σχέση με το διορισμό και την αξιολόγηση μελών του δικαστικού σώματος.

Να ενθαρρυνθούν τα εθνικά κοινοβούλια όπως έχουν στενή συνεργασία με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς, όπως η  GRECO και να υπάρξει στενότερη συνεργασία και πιο συστηματικός έλεγχος των υποδείξεων της GRECO.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top