ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

KPMG GPI 2019: Η Ευρώπη πρωτοστατεί στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι

KPMG GPI 2019: Η Ευρώπη πρωτοστατεί στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι

Η ετήσια έκθεση Growth Promise Indicators (GPI) της KPMG αξιολογεί και κατατάσσει 180 χώρες με βάση τις παραγωγικές τους δυνατότητες.

Η βαθμολογία είναι από το 0 μέχρι το 10, βάσει 26 δεικτών. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι πρωτοπόροι του παγκόσμιου επιχειρηματικού γίγνεσθαι είναι κυρίως χώρες της Ασίας και της Ευρώπης (καταλαμβάνουν τις 10 πρώτες θέσεις).


Η Ελβετία ηγείται της σχετικής λίστας, με την Ολλανδία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Στις πρώτες 10 χώρες περιλαμβάνεται το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία, που φέτος ξεπέρασαν τη Νορβηγία. Η Νορβηγία έπεσε δύο θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφού παρουσίασε χαμηλότερα ποσοστά ποιότητας των θεσμών της, σε τομείς όπως τα δικαιώματα των επιχειρήσεων και η διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής. Η φετινή κατάταξη έδειξε ότι ο Μαυρίκιος, οι Μπαχάμες και η Νότια Κορέα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.


Στην άλλη πλευρά του κόσμου, οι επενδύσεις σε υποδομές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τεχνολογική ετοιμότητα, έχουν αποδώσει στη Νότια Κορέα, η οποία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην κατάταξη GPI από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, ενώ η δέσμευση της Ινδίας για μεγαλύτερη διαφάνεια και βελτιωμένα δικαιώματα στον επιχειρηματικό τομέα, συνέβαλε στο να κερδίσει τέσσερεις θέσεις στη σχετική κατάταξη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης κινήθηκαν ανοδικά τέσσερις θέσεις, λόγω της τεράστιας ανάπτυξης που παρουσίασαν στον τομέα των υποδομών. Η Κύπρος βρίσκεται φέτος στην 26η θέση, σε σύνολο 180 χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση.


Ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκ των συγγραφέων της έκθεσης, δήλωσε: «Οι δείκτες δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις θέτουν τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη για τις υπόλοιπες που ακολουθούν. Μικρότερα κράτη, όπως η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανελίσσονται με γοργό ρυθμό στην κατάταξη, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες σημειώνουν συχνά πρόοδο ταχύτερα από ό, τι οι αναπτυγμένες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές χώρες εξακολουθούν να παραμένουν πίσω σε σημαντικούς δείκτες, όπως η διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής και η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων. Η σημασία των σταθερών θεσμών και ο ρόλος τους στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης είναι πρωταρχικής σημασίας, δεδομένου ότι ζούμε στην εποχής της μεταβλητότητας, όπου οι πολιτικές εντάσεις καθιστούν όλο και πιο δύσκολη την ορθολογική λήψη αποφάσεων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top