Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Προδρόμου: «Στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, ενισχυμένος από αποφάσεις της ΕΕ, κινείται ο Πρόεδρος»

04.08.2019
13:07
Πολιτική

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κινείται στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των ΗΕ, ενισχυμένος από τις αποφάσεις της ΕΕ που εγκαλούν την Τουρκία για να συμπεριφερθεί ανάλογα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του πολιτισμένου κόσμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. 

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωικά πεσόντων της Κοινότητας Ξυλοφάγου κατά την τουρκική εισβολή, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τη συνεννόηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, νοουμένου βέβαια ότι θα βρει απέναντί του, όπως είπε, «πράγματι έναν Τουρκοκύπριο συμπατριώτη και όχι τους σχεδιασμούς της Άγκυρας που αξιώνει με θράσος σχεδόν τα μισά δικαιώματα της Κύπρου στη θάλασσα μας και τον πλούτο της, διακηρύττοντας καθημερινά ότι λύση του Κυπριακού είναι η κατοχή».

Αναφέροντας ότι «είναι και πάλι κρίσιμη η συγκυρία», ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο και ενθυμούμενοι τις θυσίες του λαού μας το 1974, οφείλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιτύχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που μείναμε το 2017 και αξιοποιώντας τις έξι παραμέτρους που πρότεινε ο ΓΓ  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες».

Αυτό προσπαθεί να αποφύγει η Τουρκία, διότι ακόμα και αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως είπε, επικαλείται εγγυήσεις για να καταπατήσει τη θάλασσά μας και να επιβάλει τη λογική της τουρκικής αυθαιρεσίας.

 «Αρνούμενη να διαπραγματευτεί και προσπαθώντας να σβήσει παρακαταθήκες για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του στρατού της από την Κύπρο, η Τουρκία προσπαθεί να προσθέσει στη δισεπίλυτη εξίσωση του Κυπριακού και την επίθεση στη θάλασσα, συνεπικουρούμενη, δυστυχώς, και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία αντί για μια συνεννόηση και συνδιαλλαγή στη βάση των αρχών των ΗΕ, αποπειράται να βάλει την Τουρκία συνέταιρο στους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου και έτσι παρακωλύει την ουσιώδη διαπραγμάτευση», υπογράμμισε. 

Ο κ Προδρόμου είπε ότι η σημερινή στάση της Τουρκίας απέναντι στον φυσικό πλούτο της Κύπρου δείχνει βουλιμία, μισαλλοδοξία, θρασύ αυταρχισμό και τον υποβόσκοντα, δυστυχώς πάντα επεκτατισμό, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τον πλούτο που έχουμε να υπερασπιστούμε αλλά πάνω από όλα την απαράβατη αρχή της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και του λαού». Και «έτσι μαζί υπερασπιζόμαστε και την ίδια την ιδέα της λύσης του Κυπριακού χωρίς κατοχή ή επικυριαρχία της Τουρκίας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι αδιανόητο, την ώρα που η τουρκική ηγεσία μας απειλεί ακόμα και με επανάληψη της βάρβαρης επίθεσης του 1974, κάποιοι να προσπαθούν να επικρίνουν και να μη διστάζουν μέχρι και να ενοχοποιούν  τη δική μας πλευρά, ορμώμενοι από κομματική αντιπαλότητα κατά της Κυβέρνησης.

Τέτοιες συμπεριφορές τις έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Σήμερα επιβάλλεται ενότητα απέναντι σε ό,τι απειλεί την Κύπρο και την ελευθερία μας, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι σήμερα, 45 χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα μας προσηλωμένοι στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι επιδιώκουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, θα προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, θα τερματίζει τα απαράδεκτα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας.

Πέραν από πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές, με γνώμονα το χρέος για την πατρίδα και την ελευθερία αυτού του τόπου, ας στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια απέναντι στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Ακριβώς αυτές τις μέρες, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από δυο άγονα χρόνια που η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει διαπραγμάτευση σαν αυτή που έγινε στην Ελβετία το 2017, προσπαθεί να φέρει την τουρκική πλευρά ενώπιον των ευθυνών της.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν είμαστε πια μόνοι, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ, πράγμα το οποίο και σήμερα ακόμα, όπως είπε, ενοχλεί τα δόλια σχέδια της Τουρκίας –δεν παύουν να διαμαρτύρονται εις μάτην αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης.

«Γι’ αυτό, όχι μόνο έχουμε τη στήριξη των 27 εταίρων μας μπροστά στην απόπειρα της Τουρκίας να καταπατήσει και τη θάλασσα και να υποκλέψει και τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά βάσιμα διεκδικούμε και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μνημονεύουμε και τιμούμε δεκατρία άξια τέκνα της Ξυλοφάγου, που αγωνίστηκαν με τόλμη και θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος, προσθέτοντας ότι «σε καιρούς δύσκολους, που η πατρίδα μας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες στη θάλασσά μας, σε καιρούς που  χρειαζόμαστε πρότυπα ήθους και αρετής, η απόδοση τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, έρχεται να μας φωτίσει» και «να μας δείξει στο φως, όχι μόνο τι οφείλουμε στους ήρωες που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία, αλλά και τι οφείλουμε στα παιδιά μας, στις γενιές που ακολουθούν και ζωογονούν την Κύπρο που ουδέποτε ήταν και ούτε πρέπει να γίνει προτεκτοράτο και επαρχία της Τουρκίας».

Από ΚΥΠΕ