ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓεΣΥ και Γυναικολόγοι – Τιμές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – ΛΙΣΤΑ

ΓεΣΥ και Γυναικολόγοι – Τιμές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – ΛΙΣΤΑ

Τις τιμές και τα ωφελήματα που λαμβάνει ο γυναικείος πληθυσμός με την ένταξη των γυναικολόγων στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), επισημαίνει στο ThemaOnline ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. 

Της Μαρίας Χαραλάμπους

Σύμφωνα με το ΓεΣΥ, οι γυναικολόγοι ανήκουν στην κατηγορία των ειδικών ιατρών τους οποίους μπορεί να επισκεφθεί κάποιος χωρίς παραπεμπτικό από τον προσωπικό του ιατρό. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα ποσά των εξετάσεων, σύμφωνα με το σχέδιο υγείας, διαφέρουν αρκετά απ' αυτά που πληρώνει μία γυναίκα επισκεπτόμενη τον γυναικολόγο εκτός του ΓεΣΥ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κύριος Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, τις υπηρεσίες των γυναικολόγων μπορούν να λαμβάνουν γυναίκες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ και είναι άνω των 15 ετών.

Με την επίσκεψη στον γυναικολόγο, η ασθενής υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 6 ευρώ (ποσό το οποίο πληρώνει κανείς σε επίσκεψη του στους ειδικούς ιατρούς) και με βάση το εν λόγω ποσό μπορεί να δεχθεί τις ανάλογες εξετάσεις με την συγκατάθεση του ιατρού.

Τεστ Παπανικολάου και άλλες εξετάσεις

Όσον αφορά το ζήτημα του τεστ Παπανικολάου, για το οποίο επικρατεί μία σύγχυση στο ευρύτερο κοινό, ο κος. Παπακωνσταντίνου διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση, αφού οι γυναίκες δικαιούχοι του ΓεΣΥ μπορούν να προχωρήσουν στην εν λόγω εξέταση μόνο με το αρχικό ποσό που θα καταβάλουν ( αυτό των 6 ευρώ).

Το ίδιο ισχύει και σε οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις, τις οποίες μία γυναίκα θα λάβει, με την συμφωνία του ιατρού της (π.χ μαστογραφία).

Εγκυμοσύνη και ΓεΣΥ

Στην περίπτωση των εγκυμονούσων γυναικών, μία γέννα εντάσσεται στην κατηγορία των ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών, τις οποίες και δεν καλύπτει το ΓεΣΥ.

Άρα σύμφωνα με τον κο. Παπακωνσταντίνου, εάν μία εγκυμονούσα γυναίκα παρακολουθείται από ειδικό ιατρό και αποφασίσει την γέννα της να την πραγματοποιήσει εκτός κρατικού νοσηλευτηρίου, τότε θα αναλάβει η ίδια ολόκληρο το ποσό των εξόδων της γέννας.

Στις περιπτώσεις που η εγκυμονούσα είναι δικαιούχος κρατικών νοσηλευτηρίων (κάρτα νοσηλείας), μπορεί να πραγματοποιήσει την γέννηση του παιδιού της σε ένα δημόσιο νοσοκομείο εάν επιθυμήσει, χωρίς κάποιο κόστος .

Περιορισμοί που «έρχονται»

Όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο κος. Παπακωνστατίνου, εξετάσεις που ήδη καλύπτονται από το ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα το τεστ Παπανικολάου, από την 1η Ιουνίου του 2020 θα εφαρμοστούν κάποιοι περιορισμοί από τα διεθνή πρωτόκολλα.

Οι περιορισμοί αυτοί θα αφορούν την χρονική περίοδο κατά την οποία ένας ασθενής μπορεί να τύχει της ίδιας εξέτασης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δείτε την λίστα με τους διαθέσιμους γυναικολόγους στο ΓΕΣΥ:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top