ΥΓΕΙΑ

Πόνος στη μέση και τα γόνατα: Οι λύσεις που ανακουφίζουν

Πόνος στη μέση και τα γόνατα: Οι λύσεις που ανακουφίζουν

Πώς θα ανακουφιστούμε από τον πόνο στη μέση και τα γόνατα και πώς θα θωρακίσουμε τις ευαίσθητε αυτές περιοχές του σώματος από μελλοντικούς κινδύνους
Ο πόνος στη μέση είναι μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που δυσχεραίνει σημαντικά την κινητικότητα.

Όσο για τα γόνατα ο πόνος, πιθανώς και το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται στον λανθασμένο τρόπο βάδισης, στο αυξημένο βάρος, σε κάποιο τραυματισμό ή σε φθορά της άρθρωσης του γονάτου. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυο πιο συχνές ενοχλήσεις που περιορίζουν την κινητικότητα.

Πόνος στη μέση
Το αίτιο του πόνου μπορεί να είναι μια απότομη κίνηση που οδήγησε σε μυϊκό σπασμό, η παρατεταμένη κακή στάση του σώματος ή ο λανθασμένος τρόπος άρσης βαρών. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει φλεγμονή ή ακόμη και μετακίνηση των μεσοσπονδύλιων δίσκων (πρόκειται για τα μαλακά μαξιλαράκια ανάμεσα στους σπονδύλους)

Η χρήση μιας θερμαντικής και αντιφλεγμονώδους αλοιφής, καθώς και μιας θερμοφόρας μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Η ξεκούραση στο κρεβάτι για 1-2 μέρες συνήθως είναι αποτελεσματική, ενώ η χρήση μιας ζώνης οσφύος για τις ώρες που είστε σε κίνηση, βοηθά, αρκεί να μην γίνει συνήθεια. Καλό είναι όταν ο πόνος υποχωρήσει να κινητοποιηθείτε και όχι να παραμείνετε στο κρεβάτι. Σε περίπτωση που ο πόνος δεν υποχωρεί μετά τις 2-3 μέρες ή εκτείνεται και στο πόδι (ισχιαλγία) πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό. Είναι πιθανό να σας συνταγογραφήσει μυοχαλαρωτικά ή αντιφλεγμονώδη και να συστήσει εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) για να διαπιστώσει το ακριβές αίτιο του προβλήματος.

Πάντως για την προστασία της μέσης σας είναι σημαντικό να διορθώσετε την στάση του σώματός σας όταν κάθεστε, περπατάτε και κοιμάστε (να προτιμάτε την εμβρυική θέση).
Επίσης είναι σημαντικό να ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες σας ώστε να υποστηρίζουν καλύτερα τη σπονδυλική σας στήλη.

Πόνος στα γόνατα
Εάν ο πόνος και η φλεγμονή περιορίζουν την κινητικότητα, διακόψτε τις δραστηριότητες και τις ασκήσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση και ξεκουράστε το πόδι σας. Τα κρύα επιθέματα μπορεί να προσφέρουν μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Ο πόνος στα γόνατα συνιστάται να διερευνάται άμεσα επειδή μπορεί πραγματικά να σας καθηλώσει. Συνήθως ο ειδικός χορηγεί παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, ενώ μπορεί να συστήσει εξετάσεις (π..χ, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) για να διερευνήσει το αίτιο του προβλήματος.

Πάντως για να μην «γονατίσετε» καλό είναι να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία, καθώς και τις κινήσεις που επιβαρύνουν τα γόνατα όπως το ανεβοκατέβασμα της σκάλας και τα βαθιά καθίσματα. Οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης με την καθοδήγηση ενός ειδικού μπορεί να φανούν χρήσιμες. Επίσης το κολύμπι βοηθά.

Από ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top