ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν διαγράφει τον Νταβούτογλου από το κόμμα

Ο Ερντογάν διαγράφει τον Νταβούτογλου από το κόμμα

Τη Δευτέρα και επισήμως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρότεινε ομόφωνα τη διαγραφή του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ένα βήμα πριν από την… έξοδο από το κόμμα που τον ανέδειξε πρωθυπουργό βρίσκεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου, το επί χρόνια δεξί χέρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν φτάσει στο ναδίρ εδώ και καιρό, από τότε που ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποφάσισε να ιδρύσει δικό του κόμμα, αφού κατάλαβε ότι μέσα στο κυβερνών έκανε, κάνει και θα κάνει κουμάντο μόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τη Δευτέρα και επισήμως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρότεινε ομόφωνα τη διαγραφή του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και πλέον είναι καθαρά θέμα τυπικό η διαγραφή του. Η πρόταση θα μεταφερθεί στην Κεντρική Πειθαρχική Επιτροπή του ΑΚΡ, η οποία θα ζητήσει την υπεράσπισή τους. Εάν η επιτροπή δεν λάβει απάντηση, τότε θα διαγραφούν αυτομάτως.

«Όποιος φεύγει από το μαντρί, τον τρώνε οι λύκοι», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά δεν φάνηκε να πτοεί τον Αχμέτ Νταβούτογλου ούτε τον Αμπντουλάχ Γκιουλ (πρώην πρόεδρος της χώρας) που έχουν αποφασίσει και οι δύο να ιδρύσουν ο καθένας το δικό του κόμμα ή ακόμη και κοινό (αν τα βρουν τελικά), προκειμένου να διασπάσουν το πανίσχυρο ισλαμικό κυβερνών κόμμα.

Στόχος και των δύο, βέβαια, είναι να ανακόψουν την αυτοδυναμία Ερντογάν το 2023, που θα ξαναγίνουν προεδρικές εκλογές. Μία ημερομηνία ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να βρίσκεται ξανά στο τιμόνι της χώρας, ως νέος Ατατούρκ.

Η ίδρυση του νέου ή των νέων κομμάτων αναμενόταν για το Σεπτέμβριο, ωστόσο καινούριες πληροφορίες μεταθέτουν τη σύστασή του για Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ προβαίνει σε αυτή την κίνηση της διαγραφής με στόχο να εμποδίσει πιθανή μεταγραφή των βουλευτών του στο υπό ιδρυθέν νέο κόμμα Νταβούτογλου, επισπεύδοντας, μάλιστα, και το συνέδριο του κόμματος κατά ένα χρόνο νωρίτερα. Πληροφορίες λένε ότι ο Νταβούτογλου έχει συναντήσει πολλούς δυσαρεστημένους βουλευτές του ΑΚΡ, προκειμένου να τους προσεταιριστεί, ενώ ακούγεται ότι ήδη 80 βουλευτές είναι έτοιμοι για αποχώρηση. Βέβαια, στην πράξη θα φανεί πόσοι τελικά θα μπορέσουν να… φύγουν από το μαντρί που κυβερνά 17 χρόνια.

Από ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top