ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις Deutsche Bank και Commerzbank κατά νέας μείωσης επιτοκίων από ΕΚΤ

Προειδοποιήσεις Deutsche Bank και Commerzbank κατά νέας μείωσης επιτοκίων από ΕΚΤ

Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πλήξει τους καταθέτες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην οικονομία, προειδοποίησαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των δύο μεγαλύτερων εισηγμένων τραπεζών της Γερμανίας, Deutsche Bank και Commerzbank.


Το αυστηρό μήνυμα έρχεται μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρία της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing ανέφερε σε τραπεζικό συνέδριο ότι οι πελάτες της τράπεζας έχουν δηλώσει ότι δεν θα επενδύσουν περισσότερο εάν η πίστωση καταστεί φθηνότερη κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Είπε ακόμη ότι η μείωση του επιτοκίου θα "οδηγήσει μόνο σε αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταθέτες", ανέφερε.
 
Τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθούσαν όσους είναι υπερχρεωμένοι ή επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν θα επωφεληθεί, υπογράμμισε.
 
"Αυτό διαιρεί την κοινωνία περαιτέρω", κατέδειξε ο CEO της Deutsche Bank, αναφέροντας παράλληλα ότι μακροπρόθεσμα, τα χαμηλά επιτόκια καταστρέφουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
 
Από την άλλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Commerzbank Martin Zielke υποστήριξε τη στάση του ομολόγου του, της Deutsche Bank.

"Επίσης, δεν την θεωρώ (τη νέα μείωση των επιτοκίων) μια βιώσιμη και υπεύθυνη πολιτική", τόνισε ο κ. Zielke.
 
Οι τράπεζες στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό για την πολιτική της ΕΚΤ που απαιτεί από τις τράπεζες να πληρώνουν για να «παρκάρουν» (καταθέτουν) την ρευστότητα τους στην κεντρική τράπεζα, κάτι που πλήττει την κερδοφορία τους.
 
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στη Γερμανία κατέβαλαν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2018 για καταθέσεις που διατηρούσαν στην κεντρική τράπεζα, αναφέρει η γερμανική Κυβέρνηση σε απαντητική επιστολή της στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας σε σχέση με τα αρνητικά επιτόκια.
 
Εξάλλου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ότι οι κάτοικοι της Γερμανίας και της Γαλλίας πιστεύουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, είναι το καλύτερο μέρος για να διατηρούν τα χρήματά τους.
 
"Κάνουν λάθος", είπε, υποδεικνύοντας τις χρηματιστηριακές αγορές και την ακίνητη περιουσία ως εναλλακτικές λύσεις έναντι των καταθέσεων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top