ΔΙΕΘΝΗ

Ξένοι ηγέτες και υποστηρικτές του αποχαιρέτησαν τον Μουγκάμπε

Ξένοι ηγέτες και υποστηρικτές του αποχαιρέτησαν τον Μουγκάμπε

Αφρικανοί ηγέτες παρέστησαν το Σάββατο 14/09 στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στην πρωτεύουσα της χώρας Χαράρε.

Πλήθος πολιτών παρακολούθησε την πομπή με το φέρετρό του να μεταφέρεται στο Εθνικό Στάδιο, ενώ ακολουθούσε στρατιωτική μπάντα. Όπως μετέδωσε το BBC, υπήρχαν πολλά κενά καθίσματα στο στάδιο χωρητικότητας 60.000 ανθρώπων. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αφρική, ο `Αντριου Χάρντινγκ, περιέγραψε το στάδιο ως άδειο κατά τα τρία τέταρτα.

Κατά τους επικήδειους που εκφώνησαν νυν και πρώην ηγέτες της Αφρικής, το πλήθος συγκεντρωνόταν από την μια πλευρά του σταδίου αφήνοντας το υπόλοιπο σχεδόν άδειο. Ο Μουγκάμπε θεωρείται "σύμβολο της απελευθέρωσης" αλλά πολλοί πολίτες της Ζιμπάμπουε δεν παρευρέθηκαν στην τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυταρχικό τρόπο που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και βρισκόταν στην εξουσία από το 1987 ως το 2017. Ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017 το οποίο τερμάτισε την επί 30 χρόνια κυριαρχία του. Περισσότεροι από 12 νυν και πρώην ηγέτες της Αφρικής, ανάμεσά τους ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και ο Πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα είχαν προσκληθεί στην κηδεία, ενώ Πρόεδροι όπως ο Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο της Ισημερινής Γουινέας εκφώνησαν επικήδειους.

Της κηδείας του Mουγκάμπε προηγήθηκε διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και της κυβέρνησης της χώρας για τον τόπο και χρόνο της ταφής. Τελικά, η οικογένειά του ανακοίνωσε χθες ότι ο πρώην Πρόεδρος θα ενταφιαστεί στο Μνημείο των Ηρώων της χώρας στη Χαράρε, σε περίπου 30 ημέρες, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μαυσωλείου του.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top