Ξένοι ηγέτες και υποστηρικτές του αποχαιρέτησαν τον Μουγκάμπε

Ξένοι ηγέτες και υποστηρικτές του αποχαιρέτησαν τον Μουγκάμπε

Αφρικανοί ηγέτες παρέστησαν το Σάββατο 14/09 στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στην πρωτεύουσα της χώρας Χαράρε.

Πλήθος πολιτών παρακολούθησε την πομπή με το φέρετρό του να μεταφέρεται στο Εθνικό Στάδιο, ενώ ακολουθούσε στρατιωτική μπάντα. Όπως μετέδωσε το BBC, υπήρχαν πολλά κενά καθίσματα στο στάδιο χωρητικότητας 60.000 ανθρώπων. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου στην Αφρική, ο `Αντριου Χάρντινγκ, περιέγραψε το στάδιο ως άδειο κατά τα τρία τέταρτα.

Κατά τους επικήδειους που εκφώνησαν νυν και πρώην ηγέτες της Αφρικής, το πλήθος συγκεντρωνόταν από την μια πλευρά του σταδίου αφήνοντας το υπόλοιπο σχεδόν άδειο. Ο Μουγκάμπε θεωρείται "σύμβολο της απελευθέρωσης" αλλά πολλοί πολίτες της Ζιμπάμπουε δεν παρευρέθηκαν στην τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αυταρχικό τρόπο που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια της εξουσίας του.

Ο Μουγκάμπε, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και βρισκόταν στην εξουσία από το 1987 ως το 2017. Ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017 το οποίο τερμάτισε την επί 30 χρόνια κυριαρχία του. Περισσότεροι από 12 νυν και πρώην ηγέτες της Αφρικής, ανάμεσά τους ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα και ο Πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα είχαν προσκληθεί στην κηδεία, ενώ Πρόεδροι όπως ο Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο της Ισημερινής Γουινέας εκφώνησαν επικήδειους.

Της κηδείας του Mουγκάμπε προηγήθηκε διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και της κυβέρνησης της χώρας για τον τόπο και χρόνο της ταφής. Τελικά, η οικογένειά του ανακοίνωσε χθες ότι ο πρώην Πρόεδρος θα ενταφιαστεί στο Μνημείο των Ηρώων της χώρας στη Χαράρε, σε περίπου 30 ημέρες, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του μαυσωλείου του.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών στο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Έρχιουρμαν: Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών στο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Έρχιουρμαν: Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

Σε μια κρίσιμη εβδομάδα για την πορεία του Κυπριακού εισέρχεται η διαδικασία, με την σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών να αποτελεί το πρώτο βήμα της προετοιμασίας για το τετ α τετ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, στις 26 Αυγούστου.

BEST OF TOTHEMAONLINE