ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από το Brexit δήλωσε ο Πρόεδρος Higgins

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από το Brexit δήλωσε ο Πρόεδρος Higgins

Η Ιρλανδία είναι η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από το Brexit δήλωσε, σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Michael Higgins, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο.

 
Στις δηλώσεις του και ερωτηθείς για το Brexit o Πρόεδρος Higgins απάντησε ότι ουσιαστικά η Ιρλανδία είναι «ο γείτονας που επηρεάζεται περισσότερο. Η βαθιά μας έγνοια είναι να διατηρήσουμε τη διεθνή συμφωνία και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που επέτρεψε καλύτερες σχέσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, την όλο και μεγαλύτερη ένταξη των οικονομιών και των δύο πλευρών και το θέμα των πολιτών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο".
 
Θα συνεχίσουμε, είπε ο Ιρλανδός Πρόεδρος «να είμαστε γείτονες ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Οι καλές σχέσεις που θα δημιουργήσουμε με τα χρόνια θα επικρατήσουν και το αποτέλεσμα που προτιμούμε είναι αυτό που διασφαλίζει τις σχέσεις ειρηνευτικής συμφωνίας, εκείνη που μπορεί να συνεχίσει την οικονομία και στα βόρεια και στα νότια καθώς και στα ανατολικά και στα δυτικά, θα είναι η ελάχιστη αναταραχή στο εμπόριο» είπε και σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και να είμαστε ενεργά μέλη».
 
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα επισκέπτεται περισσότερο τη Κύπρο υπό το φως της συνεργαίας που θα έχουν η Λάρνακα και η Ιρλανδία για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας απάντησε καταφατικά και σημείωσε πως η χώρα του έχει αναλάβει το πρόγραμμα της ΕΕ σε σχέση με την επιστήμη και την τεχνολογία.
 
Εξέφρασε μάλιστα την προσωπική του άποψη ότι εάν υπάρχει συνεργασία μπορεί να ετοιμαστεί μια πολύ ισχυρή προσφορά για κονδύλια που αφορούν μεγάλα έργα, κάτι που είναι εξαιρετικό, όπως είπε.

Ανέφερε επίσης ότι αυτό που υπάρχει τώρα είναι ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τη θάλασσα, ένα  πολύ αναλυτικό τεχνικό και επιστημονικό έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί, ενώ υπάρχουν πράγματα προς ανταλλαγή.
 
Αναφερόμενος στο Κέντρο Αριστείας, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας είπε πως θα υπάρξουν επενδύσεις και από τις δύο κυβερνήσεις, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας θα είναι πολύ σημαντικός, σημειώνεται πως πρόκειται για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία όπως είπε μίλησε για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία και σημείωσε μεταξύ άλλων πως  συζητούμε για αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, στην κοινωνική οικονομία και για μια διαφορετική ισορροπία, των νέων, μια ισορροπία μεταξύ οικολογίας, οικονομίας, κοινωνίας και φύλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top