ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέμα και στο Χονγκ Κονγκ η Κύπρος και τα χρυσά διαβατήρια - Αποκάλυψη λογ. καταθέσεων κι έπαυλη 2,5 εκ. στην Πέγεια

Θέμα και στο Χονγκ Κονγκ η Κύπρος και τα χρυσά διαβατήρια - Αποκάλυψη λογ. καταθέσεων κι έπαυλη 2,5 εκ. στην Πέγεια

Θέμα στην Ασία έχει γίνει η αποκάλυψη του Reuters για τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου που απέκτησαν οκτώ άτομα της… ελίτ της Καμπότζης. Ως γνωστόν, πρόκειται για συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του «μόνιμου» πρωθυπουργού της χώρας Χουν Σεν.

Του Φάνη Μακρίδη

Είναι ενδεικτικό ότι η αποκάλυψη του διεθνούς πρακτορείου αναδημοσιεύτηκε στο ιαπωνικό έντυπο The Japan News, αλλα και στη South China Morning Post, μια αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ με ημερήσια κυκλοφορία 105.000 φύλλα.

Το αξιοσημείωτο στην προκειμένη είναι πως το δημοσίευμα της South China Morning Post εστιάζει στην κριτική που έκανε στην κυπριακή κυβέρνηση η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου:

«Επικριτές απαιτούν να μάθουν πως άνθρωποι του Χουν Σεν πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά σε κάποιες θέσεις που εξέφρασε η Κύπρια πολιτικός στο facebook: «Μέχρι πότε θα πρέπει να απολογούμαστε διεθνώς; Τελικά υπάρχει και φωτιά με τον καπνό. Αυτό είναι διεθνές "ρεζίλεμα" κύριοι της Κυβέρνησης που δεν καλύπτεται με καμία αιτιολόγηση. Ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να απαντήσει».

Αναφέρεται ακόμη στο πρόγραμμα της κυπριακής κυβέρνησης για παραχώρηση υπηκοότητας μεταξύ των ετών 2013-18, με την Δημοκρατία να εγκρίνει συνολικά 1.864 αιτήσεις.

Σημειώνονται επίσης τα ακόλουθα:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σε μια έκθεσή της τον Ιανουάριο ότι τα «χρυσά διαβατήρια» πιθανόν να υποβοηθούν το οργανωμένο έγκλημα και να αυξήσουν το ρίσκο για ξέπλυμα χρήματος, για διαφθορά και φοροδιαφυγή.
Τη στιγμή που οι Αρχές της Κύπρου λένε ότι οι διαδικασίες τους είναι διαφανείς, όσοι αποκτούν υπηκοότητα προστατεύονται από νόμο περί προσωπικών δεδομένων.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήσεις που έγιναν πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ (σημ. του Reuters) τους Καμποτζιανούς.

Μετά τη δημοσίευση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το πρόγραμμα πολιτογράφησης ήταν «απολύτως αξιόπιστο και διαφανές», αρνούμενος να μιλήσει για ξεχωριστές περιπτώσεις. Είπε ακόμη ότι οι κανονισμοί του προγράμματος έχουν γίνει πιο αυστηροί τα τελευταία χρόνια.

Σχολίασε ακόμη ότι οι πληροφορίες του Reuters «θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».

8ψήφιοι αριθμοί καταθέσεων και έπαυλη στην Πέγεια
Να σημειωθεί ότι το ThemaOnline έχει εξασφαλίσει στοιχεία για κάποια από τα οκτώ πρόσωπα που απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο διψήφιος αριθμός εκατομμυρίων δολαρίων που εντοπίζεται σε λογαριασμούς ατόμων, τη στιγμή που στην Καμπότζη οι άνθρωποι ζουν με 3 δολάρια ημερησίως κατά μέσο όρο. Αρκεί να σημειώσουμε ότι σε δυο λογαριασμούς υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε για οκταψήφιους αριθμούς. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύντομης ερευνάς μας εντοπίσαμε αγοραπωλητήριο έγγραφο για έπαυλη στην Πέγεια.

Κύπριος επιχειρηματίας, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας για το θέμα, σχολίασε τα ακόλουθα: «Μέχρι και το 2018 η απόκτηση υπηκοότητας, δηλαδή κυπριακού διαβατηρίου, προϋπέθετε μεταξύ άλλων αγορά ακίνητης περιουσίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό βοήθησε γενικότερα την οικονομία, τον κατασκευαστικό τομέα και τις τράπεζες. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι από το κράτος, ενώ οι τράπεζες μας εποπτεύονται. Πλέον ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αγοράσει ακίνητη περιουσία μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί ένα ποσό 150.000 ευρώ στα κρατικά ταμεία. Επιπλέον ελέγχεται η πηγή των εισοδημάτων των ενδιαφερόμενων, ζητείται λευκό ποινικό μητρώο, ενώ αποκλείονται τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τα οποία κατέχουν πολιτειακό αξίωμα ή κατείχαν πολιτειακό αξίωμα τα τελευταία 5 χρόνια».

Στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ το Reuters σημείωνει μεταξύ άλλων πως απέκτησαν ή κατέθεσαν αίτηση για διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας η ανιψιά του Hun Sen και ο σύζυγός της, ο οποίος είναι ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καμπότζης, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι και οικογενειακοί φίλοι του πρωθυπουργού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top