ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υφ. Τουρισμού: Ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο της Thomas Cook, έχουμε βρει λύσεις

Υφ. Τουρισμού: Ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο της Thomas Cook, έχουμε βρει λύσεις

Τη διαβεβαίωση ότι ο κυπριακός τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος είπε ότι το Υφυπουργείο του έχει βρει ήδη τις λύσεις.

Όπως ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία εξέτασαν τον πρώτο προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το 2020, εδώ και εφτά μήνες το Υφυπουργείο του εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και λειτούργησε προνοητικά, για να σημειώσει ότι εδώ και εφτά μήνες έχουν κάνει το γύρο της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ώστε να βεβαιωθούν ότι τυχόν προβλήματα στο προσεχές μέλλον του τουρισμού να μπορέσουν να απαλυνθούν από άλλες αγορές και άλλες μορφές τουρισμού.

Ο κ. Περδίος έκανε λόγο για «άκρως επιτυχημένη χρονιά» για τον τουρισμό, αφού όπως σημείωσε παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε φέτος η Κύπρος και συγκεκριμένα το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Cobalt, της Air Berlin, της Germania, της Tomas Cook, το Brexit, το άνοιγμα Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας, εντούτοις ανέφερε ο τουρισμός παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

«Κάτω από άλλες συνθήκες ίσως σήμερα να μιλούσαμε για τρομερές μειώσεις, ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ελαφρώς πιο πάνω όσον αφορά τις αφίξεις και ελαφρώς πιο κάτω σε σχέση με τα έσοδα, αλλά δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό και πρέπει να πω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι στην Κύπρο για το τι έχουμε πετύχει. Δείχνουμε ότι ο τουρισμός της Κύπρου στέκει», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κύπρος είναι σε θέση να ανταγωνιστεί και να κρατήσει τα κεκτημένα, για να σημειώσει ότι αν ακολουθηθεί πιστά το στρατηγικό πλάνο του Υφυπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, γιατί όχι να μην πάμε καλύτερα.

Ήδη, είπε, τα νέα δείγματα γραφής παρουσιάστηκαν φέτος, διότι είχαμε μια αύξηση του 25% του Ισραήλ, σχεδόν 30% από την Ουκρανία.

Αναμένουμε μια αύξηση από τη Γερμανία του χρόνου της τάξης του 20%, εφόσον έχουμε ανακοινώσει και τη συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Condor. Άρα, ναι, δεν θα επηρεαστούμε του χρόνου από τη βρετανική αγορά».

Αρχές του 2020 η ανακοίνωση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό

Όσον αφορά στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, ο κ. Περδίος είπε ότι θα ανακοινωθεί και επίσημα αρχές του 2020, σημειώνοντας ότι για τον προϋπολογισμό του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται κάποια ιδιαίτερα κονδύλια πέραν της μελέτης φέρουσας ικανότητας και της περιβαλλοντικής μελέτης, που αφορά στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού.

Εξήγησε ότι η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού έχει ξεκινήσει και θα εδραιωθεί - ενδυναμωθεί το 2020, ωστόσο, σημείωσε σε δράσεις που δεν επηρεάζουν το περιβάλλον.

«Και αυτό γιατί εκκρεμεί η μελέτη στην οποία αναφέρθηκα και μόλις τελειώσει αυτή η μελέτη μέσα στο 2020 θα μπορέσουμε πλέον να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των κονδυλίων που θα χρειαστούν για τα επόμενα χρόνια ώστε να υλοποιηθεί το πλάνο δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού», πρόσθεσε.
 
Στα 50 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός 2020

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμός του Υφυπουργείου του για το 2020, είπε ότι θα κυμανθεί περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κονδυλίου τους θα διατεθεί για την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό είτε μέσω διαφημιστικών εκστρατειών, είτε συνεργασιών με αεροπορικές εταιρείες, οργανωτές ταξιδίων κλπ.

Άνοιγμα στην αμερικανική αγορά

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, αναφέρθηκε στο θέμα της Αμερικής, το οποίο εξήγησε ότι εντάσσεται στην προεργασία που έχουν κάνει του τελευταίους μήνες για τα κοινά τουριστικά πακέτα.

Είπε ότι από την αρχή του χρόνου ξεκίνησε μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσπάθεια, για ανάπτυξη σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ώστε να πωλείται η Κύπρος σε κοινά πακέτα μαζί τους.

Όπως ανέφερε «ήδη το Ισραήλ θεωρεί ότι μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε», για να συμπληρώσει ότι «σε πολιτικό επίπεδο έχουμε συμφωνήσει και είμαστε τώρα στο σημείο κατά το οποίο και ο ιδιωτικός τομέας θα ξεκινήσει και από τη δική του πλευρά τις κινήσεις για ανάπτυξη αυτού του προϊόντος».

«Ήδη από τον Ιανουάριο το Υφυπουργείο θα μεταβεί στην Αμερική μαζί με το αντίστοιχο Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ για να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια. Η συνδεσιμότητα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι πάρα πολύ συχνή και εφόσον το Ισραήλ συνδέεται με 50 πτήσεις την εβδομάδα με την Αμερική, σημαίνει πως είναι πλέον θέμα προώθησης πακέτων, για να μπορέσουμε να φέρουμε και τους Αμερικάνους στην Κύπρο», ανέφερε.

Για τις ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού, ώστε να μειωθεί το ρεύμα ξένων τουριστών που πάει στα κατεχόμενα, ο κ. Περδίος είπε πως το Υφυπουργείο του δεν  παρέχει καμιά μορφή βοήθειας και δεν έχει καμιά συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι στέλνουν κόσμο στα κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άγγελος Βότσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ομαλή μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς και για το όραμα του εν λόγω Υφυπουργείου και πώς υλοποιείται.

«Αναμένουμε», είπε, «με μεγάλη αγωνία την εξαγγελία της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό αρχές του χρόνου. Ακούσαμε συνέργειες που γίνονται με γειτονικές  χώρες, για την προώθηση του τουρισμού. Επίσης, έχουν γίνει μεγάλες κινήσεις με μεγάλους οργανωτές ταξιδιών για να καλυφθεί η ζημιά, η οποία προκύπτει από εταιρείες, που έχουν κλείσει και φαίνεται ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά και για την επόμενη χρονιά».
 
Επεσήμανε ότι το θέμα θα παρακολουθείται και στην αρμόδια Επιτροπή Τουρισμού της Βουλής, ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι η πτώχευση της Thomas Cook, η οποία έφερνε στην Κύπρο γύρω στο 6% του τουριστικού ρεύματος (250.000 τουρίστες με έσοδα περίπου 188 εκ. ευρώ), ως ένας από τους βασικούς παίκτες στην Βρετανική (13%) και τη σκανδιναβική αγορά, είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, για να σημειώσει ότι αυτό που χρειάζεται, είναι η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί και βεβαίως να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται, για να καλυφθεί το τεράστιο κενό σε πτήσεις και κρατήσεις.

Πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού, μεγαλώνουν, λόγω της αβεβαιότητας και  των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από το Brexit, αφού η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου.
 
Αναφορικά στη νέα Εθνική Στρατηγική, είπε πως το κόμμα του θα τη μελετήσει με σοβαρότητα, όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και θα τοποθετηθεί με υπευθυνότητα.
 
«Τονίσαμε στον κ. Υφυπουργό, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, έχοντας πάντα στο μυαλό μας, ότι με μέτρο, σοβαρότητα και σύνεση θα πρέπει να προχωρήσουμε για να επιλύσουμε τα σοβαρά προβλήματα του τουρισμού και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις θετικές αποδόσεις του τουρισμού μέχρι και το 2018 και να προχωρήσουμε με την υιοθέτηση μεγαλεπήβολων σχεδίων γιατί  είδαμε δυστυχώς φέτος, το πόσο μπορούν κάποια γεγονότα να επηρεάσουν αρνητικά τις αφίξεις και κυρίως τα έσοδα μας από τον τουρισμό», είπε.
 
Προειδοποίησε, τέλος, ότι δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν οι θετικές επιδόσεις των τελευταίων χρόνων, τονίζοντας ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, τα οποία έπρεπε η κυβέρνηση να τα κάνει εδώ και καιρό, χρειάζονται τομές και αλλαγές, όραμα και αποφασιστικότητα και κυρίως ένας σωστός σχεδιασμός.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top