ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξεκαθάρισμα της διαδικασίας και της πολιτικής ισότητας, τα πιο σημαντικά, δηλώνει ο Ερχάν Ερτσίν

Το ξεκαθάρισμα της διαδικασίας και της πολιτικής ισότητας, τα πιο σημαντικά, δηλώνει ο Ερχάν Ερτσίν

Η έννοια της στρατηγικής συμφωνίας που αναφέρεται στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων από δω και πέρα θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους, ανέφερε ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Ερχάν Ερτσίν.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι συμμετέχοντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Χαμπέρ Κίπρις, ο κ. Ερτσίν σημείωσε τα νέα στοιχεία στην δήλωση του Βερολίνου αναφέροντας ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία θα έχει ένα δομημένο πρόγραμμα με στάδια και ο ίδιος προσωπικά θα σχεδιάσει τον οδικό χάρτη».

Αντί για τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν για χρόνια στην νεκρή ζώνη, θα πρόκειται για μια νέα, διαφορετική διαδικασία με στόχο μια στρατηγική συμφωνία, πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Ερτσίν στο πιο υψηλό επίπεδο, αυτό του ΓΓ, ξεκαθάρισε από πλευράς ΗΕ η πολιτική ισότητα και τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ισότητας.

Το κρίσιμο σημείο για την τ/κ πλευρά, συνέχισε, ήταν να μην χαλάσουν την αρμονία με τα ΗΕ, προσθέτοντας ότι τα ΗΕ, βλέποντας ότι μετά το Κραν Μοντάνα η πιο σταθερή και συνεπής πλευράς ήταν η τ/κ, ενεπλάκησαν σε επίπεδο ΓΓ και πάλι σε μια διαδικασία λύσης υπογραμμίζοντας το επείγον της λύσης.

Ο Ερχάν Ερτσίν είπε ότι το φορτίο της μη λύσης πέφτει στους ώμους της τ/κ πλευράς και υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο που ο ΓΓ (μετά το Κραν Μοντάνα) είχε καλέσει τις πλευρές να περάσουν μια περίοδο περισυλλογής, κατά την οποία ακούστηκαν διάφορα πράγματα και έγινε αναφορά σε διαφορετικά μοντέλα λύσης.

Ο κ. Ερτσίν είπε ότι είναι λάθος οι επικρίσεις ότι κατά το διάστημα αυτό ο Τ/κ ηγέτης δεν έκανε τίποτα, λέγοντας ότι εργάστηκε με την Τζέιν Χολ Λουτ και είχε συναντήσεις με Πρέσβεις σημαντικών χωρών και τον ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτοντας ότι «η σταθερή και συνεπής στάση της τ/κ πλευράς δεν σηκώνει συζήτηση». Μίλησε για καλό διάλογο μεταξύ του κ. Ακιντζί και του ΓΓ του ΟΗΕ πράγμα που χαρακτήρισε σημαντικό.

Η στάση της διεθνούς κοινότητας για την ομοσπονδιακή λύση είναι εκεί και η σταθερή στάση της τ/κ πλευράς μας έφεραν – όπως υποστήριξε – στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο και την πολύ θετική δήλωση του ΓΓ. Αν συγκρίνουμε, είπε ο κ. Ερτσίν, με τον χρόνο που είχε χαθεί μετά το σχέδιο Ανάν και το διάστημα από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ μέχρι το κοινό ανακοινωθέν (Φεβρουαρίου 2014), η συνάντηση στο Βερολίνο (μετά το Κραν Μοντάνα) ήρθε πολύ πιο γρήγορα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top