ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για την υποψηφιότητα της Βοσνίας

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για την υποψηφιότητα της Βοσνίας

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη γνωμάτευση της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση ένταξης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γνωμάτευση της Κομισιόν, η οποία εκδόθηκε στις 29 Μαΐου, παρέχει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για μεταρρυθμίσεις που θα καθοδηγήσουν και θα στηρίξουν τη χώρα στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο χαιρετίζει τη γνωμάτευση και προτρέπει τα εκτελεστικά και νομοθετικά όργανα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις βασικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στη γνωμοδότηση, σύμφωνα με τις θεμιτές προσδοκίες των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να προχωρήσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενωση.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει τη γνωμάτευση της Κομισιόν σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σήμερα δεν ικανοποιεί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των θεσμών της προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός και η προστασία των μειονοτήτων. Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επιτύχει ορισμένο βαθμό μακροοικονομικής σταθερότητας, ενώ βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο στη δημιουργία μιας λειτουργούσας οικονομίας της αγοράς και στην ανταγωνιστικότητά της στην κοινή αγορά.

Η πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για την εφαρμογή των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης πρέπει να βελτιωθεί, αναφέρει το Συμβούλιο. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη βρίσκεται συνολικά σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά το επίπεδο ετοιμότητάς της να αναλάβει τις υποχρεώσεις της ένταξης στην ΕΕ και πρέπει να εντείνει σημαντικά τη διαδικασία ευθυγράμμισης με το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και την εφαρμογή και την επιβολή της συναφούς νομοθεσίας.

Επιπλεόν το Συμβούλιο αναφέρει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να καταβάλει συνεχείς προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά την εφαρμογή των δεκατεσσάρων βασικών προτεραιοτήτων στους τομείς της δημοκρατίας και της λειτουργικότητας του κράτους, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, πρέπει να εκπληρωθούν.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης θα εξεταστεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης και έχει εκπληρώσει συγκεκριμένα τις βασικές προτεραιότητες.

Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να επικεντρώσει τις ετήσιες εκθέσεις της για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αρχής γενομένης από αυτή του 2020, σχετικά με την υλοποίηση των βασικών προτεραιοτήτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Συμβούλιο, τέλος, χαιρετίζει τον διορισμό του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της χώρας και καλεί τα εκτελεστικά και τα νομοθετικά όργανα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις βασικές προτεραιότητες , σύμφωνα με τις νόμιμες προσδοκίες των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να προχωρήσουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σαφή του προσήλωση στην προοπτική της ΕΕ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενιαίας, ενωμένης και κυρίαρχης χώρας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top