ΥΓΕΙΑ

Σε ισχύ ο περιορισμός στη χρήση της Δισφαινόλης Α

Σε ισχύ ο περιορισμός στη χρήση της Δισφαινόλης Α

Έχει τεθεί από τις 2 Ιανουαρίου σε ισχύ νέος περιορισμός, που αφορά τη χρήση της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (BPA,  αρ. ΕΚ 201-245-8).

 
Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει ότι η Δισφαινόλη Α έχει ταξινομηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ουσία η οποία έχει τοξικές επιδράσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπου.

Έχει, επίσης, προστεθεί στον κατάλογο των Υποψήφιων Ουσιών Πολύ Μεγάλης Ανησυχίας (Substances of Very High Concern) εξαιτίας των ιδιοτήτων ενδοκρινικής διαταραχής που τη χαρακτηρίζουν που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον. 

Από τις 2 Ιανουαρίου 2020 έχει τεθεί σε ισχύ νέος περιορισμός που αφορά τη χρήση της χημικής ουσίας Δισφαινόλη Α (BPA,  αρ. ΕΚ 201-245-8). Ειδικότερα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το σημείο 66 του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH βάσει του οποίου καθορίζεται ότι η Δισφαινόλη Α δεν πρέπει να διατίθεται για χρήση σε θερμοευαίσθητο χαρτί (χαρτί φαξ, αποδείξεων, εισιτηρίων, ετικετών, κ.λπ.), δηλαδή σε χαρτί καλυμμένο με ειδική στρώση που αλλάζει χρώμα εφόσον θερμανθεί, σε συγκέντρωση ίση ή μεγαλύτερη από 0,02% κατά βάρος.

Η εφαρμογή του περιορισμού αυτού αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τους εργαζομένους, όπως είναι οι καταστηματάρχες, οι ταμίες και οι πωλητές εισιτηρίων, που ασχολούνται με προϊόντα που περιέχουν θερμικό χαρτί στην καθημερινή τους εργασία.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός προωθήθηκε, μετά από αξιολόγηση των κινδύνων για τους εργαζόμενους και ειδικότερα τις εργαζόμενες έγκυες γυναίκες αλλά και τους κινδύνους για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει αποδειχθεί ότι λόγω της έκθεσης των εμβρύων στην ουσία αυτή κατά τη διάρκεια της κύησης, υπάρχουν επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα, στους μαστικούς αδένες, στον εγκέφαλο, στη μελλοντική συμπεριφορά και επιδράσεις στον μεταβολισμό, με πρόκληση παχυσαρκίας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες ιστοσελίδες: https://echa.europa.eu/el/hot-topics/bisphenol-a και https://chemicalsinourlife.echa.europa.eu/el/bisphenol-a 

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος στα τηλέφωνα 22 405609 και 22 405611.

 

 

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top