ΔΙΕΘΝΗ

Οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για Λιβύη προχωρούν θετικά, δήλωσαν Ερντογάν και Κόντε

Οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για Λιβύη προχωρούν θετικά, δήλωσαν Ερντογάν και Κόντε

Θετικά προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του μέχρι απόψε θα τελειώσουν. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι προσπαθούν ώστε η εκεχειρία στη Λιβύη να είναι μόνιμη. Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος Τζουζέπε Κόντε είπε ότι στηρίζει την πολιτική διαδικασία για τη Λιβύη.


Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν το Συριακό και τις διμερείς τους σχέσεις. Στηρίζουν, είπε, με εποικοδομητικό τρόπο τη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη και θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν. “Είμαστε αποφασισμένοι κι εμείς για τη συμμετοχή μας στη σύνοδο του Βερολίνου που θα γίνει στα τέλη αυτής της βδομάδας”, πρόσθεσε και δήλωσε ότι έκαναν μια κοινή ανακοίνωση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ξεκίνησε η εκεχειρία. “Η αντιπροσωπεία μας σήμερα συνεχίζει τις επαφές στην Μόσχα. Εύχομαι σύντομα να υπογραφεί συμφωνία εκεχειρίας. Θεωρούμε σημαντικές τις προσπάθειες της Ιταλίας. Προσπαθούμε η εκεχειρία να είναι μόνιμη”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι μετέφερε στον Ιταλό Πρωθυπουργό τις προσδοκίες της Τουρκίας από την ΕΕ. “Συμφωνήσαμε φέτος να πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική σύνοδος η οποία από το 2012 και μετά δεν έχει πραγματοποιηθεί”, αδήλωσε.

Σε ερώτηση εάν θα σταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Λιβύη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται... Πιστεύω ότι μέχρι απόψε θα τελειώσουν οι συνομιλίες. Αλλά έχω ενημερωθεί ότι προχωρούν θετικά”, ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μετά τη συνομιλία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα είναι εύστοχο τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν ρόλο παρατηρητή εκεί. Για τη Σύνοδο του Βερολίνου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “συναντόμαστε, θα συναντηθούμε ως ηγέτες για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εκεχειρία”. “Εύχομαι αυτές οι εξελίξεις στη Λιβύη να τερματιστούν και να επικρατήσει η ειρήνη στη Λιβύη”, ανέφερε.

Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Βερολίνο θα βγει ένα ισχυρό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή εργασία στη Μόσχα θα αποτελέσει μια ισχυρή υποδομή για τη διαδικασίας του Βερολίνου. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως το κείμενο που θα προκύψει σήμερα στηΜόσχα θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες στο Βερολίνο με την ευχή ότι θα καταλήξουν σε ένα σταθερό έδαφος.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος είπε πως “χάρη στο ανακοινωθέν Τουρκίας -Ρωσίας για εκεχειρία η πορεία είναι θετική και ελπίζω ότι θα ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας”. Είπε ακόμη ότι συμφώνησαν πως η διαδικασία Βερολίνου θα είναι ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας. Όπως είπε, η Ιταλία στηρίζει την πολιτική διαδικασία και πως δεν στηρίζει τίποτα που να αποτελεί επέμβαση στην σταθερότητα και την ανεξαρτησία υπό την μορφή όρων. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός ανέφερε πως στη Σύνοδο του Βερολίνου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συμμετέχει και η Ιταλία και ιδιαίτερα η Τουρκία. 

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον Τούρκο Πρόεδρο ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπογραφεί εκεχειρία. “Αλλά ασφαλώς αυτό είναι μόνο ένα βήμα, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, δεν μπορούμε να ζητωκραυγάσουμε για τη νίκη αμέσως”, ανέφερε. Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία του Βερολίνου είπε πως στόχος είναι μια μη διαιρεμένη και ανεξάρτητη Λιβύη.

 

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top