ΕΛΛΑΔΑ

EΛΛΑΔΑ: Χάκερς έκλεψαν δεδομένα από 15.000 κάρτες - Τρέχουν να τις αντικαταστήσουν οι τράπεζες

EΛΛΑΔΑ: Χάκερς έκλεψαν δεδομένα από 15.000 κάρτες - Τρέχουν να τις αντικαταστήσουν οι τράπεζες

Ανησυχία σε πελάτες και τράπεζες έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως πελάτες online ταξιδιωτικού πρακτορείου έπεσαν θύμα χάρκερς, που υπέκλεψαν τα στοιχεία των πιστωτικών ή των χρεωστικών τους καρτών.

 

Οι τράπεζες σημανάν συναγερμό και τρέχουν να αντικαταστήσουν τις κάρτες αυτές, που φτάνουν στις σχεδόν 15.000, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για το πως έγινε η υποκλοπή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή αντικατάσταση των περίπου 15.000 καρτών, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από την υποκλοπή των στοιχείων τους.
Οι χάκερς έβαλαν στόχο πελάτες ελληνικής εταιρίας, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να κάνει κρατήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, αυτοκινήτων και ταξιδιωτικών ασφαλίσεων.

Πολύ λιγότερα ήταν τα κρούσματα χρεώσεων για συναλλαγές που δεν έγιναν ποτέ . Αποτέλεσμα αυτού οι τράπεζες αναγκάστηκαν να δράσουν προληπτικά και εκτός από την «παρακολούθηση» των καρτών, να προχωρήσουν σταδιακά στην αντικατάστασή τους, ακυρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες όλες τις κάρτες πελατών τους που είχαν ήδη πραγματοποιήσει έστω και μία συναλλαγή κατά το παρελθόν στο συγκεκριμένο site.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφοριες το κόστος αντικατάστασης των καρτών,  επωμίστηκαν οι τράπεζες όπως και το κόστος των όποιων συναλλαγών έγιναν, το οποίο δεν επιβαρύνει τους κατόχους των καρτών.

Για το περιστατικό αυτό είναι ενήμερη τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Visa και η MasterCard, που έχουν ξεκινήσει έρευνα, για να εντοπίσουν πώς έγινε η υποκλοπή. Ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ακυρώσει ή προτίθενται να ακυρώσουν σταδιακά και να αντικαταστήσουν με νέες περίπου 15.000 κάρτες.

Η έρευνα εντοπίζεται στο κατά πόσον η εν λόγω επιχείρηση, που έχει έδρα την Ελλάδα, τηρεί τους κανόνες PCI DSS. Πρόκειται για ένα πρότυπο που έχουν συμφωνήσει τα μεγάλα σχήματα καρτών για την ασφάλεια διαχείρισης στοιχείων συναλλαγών με κάρτες, διασφαλίζοντας ότι όλες οι εταιρείες που δέχονται, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν ή μεταφέρουν πληροφορίες καρτών λειτουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται και η οποία επικεντρώνεται στο εάν η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε τη σχετική πιστοποίηση, η οποία επικαιροποιείται κάθε χρόνο.

Όσοι κάνουν πληρωμές μέσω internet θα πρέπει επίσης να έχουν απενεργοποιημένη τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρισης» του browser, τη λειτουργία δηλαδή που αποθηκεύει τους κωδικούς στον υπολογιστή.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top