ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσιτσέκ έθεσε θέμα «εμπάργκο» των κατεχομένων στον Σουλτς

Ο Τσιτσέκ έθεσε θέμα «εμπάργκο» των κατεχομένων στον Σουλτς

Αναμένουμε να αρθεί η απομόνωση της «ΤΔΒΚ», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ανάγκη η μια την άλλη.

Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, είπε ότι “τα βήματα που έγιναν για μονομερή χρήση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιούργησαν ένα νέο πρόβλημα ασφάλειας”.

Πρωτίστως όμως έθεσε θέμα `άρσης της απομόνωσης` των Τ/κ. “Αναμένουμε από εσάς πρώτα να άρετε την απομόνωση και μετά να ενθαρρύνετε τους Ε/κ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε μια πιο δίκαιη και αντικειμενική στάση”, είπε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Ανέφερε ακόμη ότι “παρά τις υποσχέσεις της ΕΕ το 2004 δεν ήρθη η απομόνωση.  Λόγω της πολιτικής της απομόνωσης η βόρεια Κύπρος μετατράπηκε σε ανοιχτή φυλακή. Αυτοί που είπαν `οχι` στην ειρήνη επιβραβεύονται και εκείνοι που είπαν `ναι` τιμωρούνται. Αυτή η παράδοξη κατάσταση πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο”.

“Αναμένουμε να αρθεί η απομόνωση της `ΤΔΒΚ`.  Παρόλο που πέρασαν 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το κυπριακό πρόβλημα δεν λύθηκε. Αυτή η κατάσταση επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ”.

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι για την μη λύση του προβλήματος δεν ευθύνεται ούτε η Τουρκία, ούτε το ψευδοκράτος. Είπε ότι “η Τουρκία και η `ΤΔΒΚ` στήριξαν το δημοψήφισμα το 2004, η Ε/κ πλευρά δεν το στήριξε”. “Όταν η ΕΕ τους ενέταξε παρά την μη λύση, τότε το πρόβλημα έφτασε σε σημείο που να μην μπορεί να λυθεί. Ελπίζουμε να επιστρέψουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία θέλει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, αυτή είναι στρατηγική επιλογή αλλά για 52 χρόνια τους κάνουν να τρέχουν. “Και δεν ξέρουμε πόσο θα τρέχουμε ακόμη. Η αβεβαιότητα δεν είναι μια κατάσταση ευχάριστη. Δεν υπάρχει κεφάλαιο για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπάρχουν κριτήρια για το κλείσιμο των κεφαλαίων που ανοίγουν. Δεν υπάρχουν κριτήρια ανοίγματος ούτε και για τα κεφάλαια που θα ανοίξουν”, είπε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν ανάγκη η μια την άλλη και οι στόχοι τους είναι κοινοί”. Είπε ότι διατηρεί την αισιοδοξία του.

“Η Τουρκία και η ΕΕ χρειάζονται η μια την άλλη όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και από άποψης πολιτικών ασφάλειας. Η ασφάλεια στην περιοχή δεν ενδιαφέρει μόνο την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να είναι η Τουρκία κοντά μας”.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τουρκικά μέσα ενημέρωσης η συνάντηση Σουλτς με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε. Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κράτησε μία ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top