ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΔΗΣ: Σθεναρή στήριξη του Κράτους θα έχουν οι παραγωγοί

ΚΑΔΗΣ: Σθεναρή στήριξη του Κράτους θα έχουν οι παραγωγοί

Τη σθεναρή στήριξη του Κράτους θα έχουν οι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω των καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
 

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ελεύθερη Αμμόχωστο με παραγωγούς, στη παρουσία του Προέδρου του Παναγροτικού Τάσου Γιαπάνη και του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη, ο Υπουργός είπε ότι επισκέφθηκε φυτείες πατατών που έχουν υποστεί ζημιές από τον παγετό.
 
Πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει «με παραγωγούς, εμπόρους και με όλους τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου και να τους διαβεβαιώσουμε για τη σταθερή στήριξη που δίνει η κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είδαμε επί τόπου ζημιές και θεωρώ ότι υπάρχουν και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές οι οποίες αυτή την περίοδο αξιολογούνται».
 
Ο κ. Καδής κάλεσε τους παραγωγούς «να κάνουν τις δηλώσεις τους το συντομότερο δυνατό ούτως ώστε να δρομολογηθεί η αποζημίωση τους» και διαβεβαίωσε πως «ό,τι δικαιούνται και ό,τι προβλέπεται η κυβέρνηση θα το παραχωρήσει χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό».
 
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι κατά την διάρκεια των επισκέψεων του στη Λάρνακα και στην ελεύθερη Αμμόχωστο «συζητήθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της περιοχής, τα προβλήματα με τους εργάτες, τα προβλήματα με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές οι οποίες αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστούν με νομοσχέδιο το οποίο πολύ σύντομα οδηγείται στη Βουλή. Εχουμε ενημερώσει για τις πολιτικές που εφαρμόζουμε σχετικά με την ταυτοποίηση των προϊόντων της κυπριακής γης με την καθιέρωση του Κυπριακού σήματος και την κατοχύρωση της πατάτας ως προϊόντος ονομαστικής προέλευσης, κάτι που θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που είχαν παρατηρηθεί με το γνωστό βάφτισμα των πατατών και το πλασάρισμα προιόντων μιμητισμού ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά».
 
Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Καδής «βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και θεωρώ ότι μέσα από αυτή την ανοικτή επικοινωνία που είχαμε με τους αγρότες μας βλέπουμε πιο άμεσα τα ζητήματα και τα προβλήματα που τους απασχολούν. Θέλω ακόμα μια φορά να  διαβεβαιώσω ότι και σ’αυτή την περίπτωση θα έχουν τη σθεναρή στήριξη του κράτους».
 
Ερωτηθείς πότε υπολογίζεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε «όπως και οι ίδιοι οι αγρότες μας ζήτησαν, αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στο να ολοκληρωθούν οι εργασίες παραχώρησης για τις περσινές ζημιές και αμέσως μετά είναι να δουλέψουμε πάνω στις φετινές. Ηταν τόσο μεγάλη η πυκνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη την Κύπρο που είναι φυσιολογικό να παρατηρηθεί μια καθυστέρηση».
 
Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όμως, συνέχισε είναι «ότι το Τμήμα Γεωργίας και το Υπουργείο ευρύτερα υπερβάλλει τον εαυτό του, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν μπορούμε αν δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εκτίμηση να μιλήσουμε για χρόνο» σημείωσε.  
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό γιατί όπως εξήγησε «στο κάλεσμα των Αγροτικών Οργανώσεων να περάσει να δει τα προβλήματα της πατατοκαλλιέργειας αλλά και της ανοικτής καλλιέργειας αυτό το χρονικό διάστημα που βάλλονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ήταν άμεση. Γι αυτό και είχαμε τον Υπουργό να περνά από το Δασάκι Αχνας, Αυγόρου, Λιοπέτρι, Σωτήρα και Παραλίμνι».
 
Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Γεωργίας «είχε συναντήσεις με τους ίδιους τους γεωργούς οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους και ο ίδιος είδε πως μέσα από το ψύχος και το κρύο στέκουν εκεί φρουροί, εργάτες μέσα από τον ιδρώτα και το αίμα τους να μπορέσουν να παράγουν και την τελευταία πατάτα για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην».  
 
Οι αγρότες, συνέχισε απηύθυναν έκκληση προς τον Υπουργό «για την άμεση στήριξη και βοήθεια του Κράτους και αυτός ανταποκρίθηκε θετικά δίνοντας και κάποια στοιχεία που δεν ήταν εις γνώση ακόμα και σε εμάς τις Αγροτικές Οργανώσεις. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι μέσες αποζημιώσεις του κράτους ήταν γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ και για το 2019 έχουμε περάσει τα 18 εκατομμύρια και υπολογίζουμε ότι για το 2020 θα περάσουν τα 24 εκατομμύρια ευρώ στήριξης των αγροτών».
 
Ο κ. Γιαπάνης σημείωσε ακόμα ότι «θεωρούμε πολύ πετυχημένη την περιοδεία του Υπουργού γιατί διαφορετικά είναι να βρίσκεται κάποιος πίσω από ένα γραφείο και διαφορετικά να καταφέρει να μιλήσει με τους ίδιους τους αγρότες και να νοιώσει τα προβλήματα τους».

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top