ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Το υπουργικό, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος νομιμοποιεί περιβαλλοντική αυθαιρεσία

ΚΥΠΡΟΣ: Το υπουργικό, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος νομιμοποιεί περιβαλλοντική αυθαιρεσία

Την Τετάρτη (26/02) διεξήχθη η συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, την οποία ενέγραψε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και αφορά την διαδικασία έγκρισης για ανέγερση ενός διώροφου καφεστιατόριου στην παραλία ΣΟΔΑΠ στην Πάφο, εντός της ζώνης προστασίας.

Του Γιώργου Τάττη

Από τη συζήτηση της Επιτροπής, συμφωνήθηκε να υποβληθεί μία έκθεση η οποία δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό νομικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι υπό μορφή συστάσεων. Όπως ξεκαθαρίστηκε, η διαδικασία αφήνει εύλογες αμφιβολίες κατά πόσον λήφθηκε υπόψη ο νόμος που υπαγορεύει ρητά το ότι ουδεμία ανάπτυξη επιτρέπεται εντός οποιασδήποτε ζώνης προστασίας παραλιών, παρά το παραθυράκι που αφήνει ο νόμος για να δίδεται άδεια σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω «δημοσίου συμφέροντος». Εδώ φυσικά, προκύπτει μία μεγάλη συζήτηση για το πόσο μπορεί να διευρυνθεί το «δημόσιο συμφέρον» και το πώς νοείται το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών, όταν τίθεται στη ζυγαριά μία επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή με συνέπειες και στην παραλία, και ένα καφεστιατόριο προς αναψυχή των λουομένων.

Εδώ εμπίπτει και το παραβιασμένο «Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών της Σύμβασης της Βαρκελώνης», το οποίο αν και δεσμεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ, εντούτοις, δεν έχει επικυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως αναφέρθηκε από τα μέλη διαφόρων Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που συμμετείχαν στην συζήτηση, αλλά και από τα μέλη της Επιτροπής, η διαδικασία έγκρισης προσκρούει αναίτια σε κολλήματα που θέτει η Εκτελεστική Εξουσία για μη ψήφισή του από την Βουλή. Όπως αναφέρθηκε, το Υπουργείο Εσωτερικών διατύπωσε μία σειρά από επιφυλάξεις και ζήτησε από τα αρμόδια όργανα σχετικές γνωματεύσεις, κυρίως, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης που δύναται να έχει η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος και της σχετικής απαγόρευσης που θέτει το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για ανέγερση κτισμάτων μέχρι και 100 μέτρα από την ακτή. Όμως, έχει πλέον εκδοθεί και γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα τον Ιούλιο του 2019, όπου και ζητά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, όπως επιβεβαίωσε και η Προϊστάμενος του Τομέα Πολεοδομικού Ελέγχου κ. Μαρκέλλα Χατζηδά, ζήτησε χαλάρωση από την Αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για σκοπούς εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος. Με την σειρά της, η Υπουργική Επιτροπή θέλοντας να δώσει διευκολύνσεις για αξιοποίηση τουριστικής ζώνης, έδωσε έγκριση για να προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται όμως ότι, η Υπουργική Επιτροπή ζήτησε να τις κατατεθούν, αν υπάρχουν, άλλες μελέτες που ενδεχομένως θα προκύψουν, για να μπορέσει να θεωρηθεί η απόφαση ως ανακληθείσα.

Επίσης, ο Δήμαρχος Πάφου, επισημαίνοντας ότι κινήθηκε στο πλαίσιο της νομιμότητας, αναρωτήθηκε γιατί δέχεται τόσο πόλεμο μόνο ο Δήμος Πάφου και όχι οι άλλοι τόσοι παρανομούντες που ενδεχομένως να μην κινήθηκαν εντός νομιμότητας, εννοώντας το παραθυράκι που δίνει ο νόμος για άδειες όταν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, έθιξε το γεγονός του ενώ οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ που τώρα αντιδρά, τώρα άλλαξαν την στάση τους. «Δεν ήξεραν πιο πριν για το Πρωτόκολλο;», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου, δήλωσε ότι υπό κρίση πρέπει να τεθεί η Εκτελεστική Εξουσία, οι Υπουργοί, οι Διευθυντές των σχετικών τμημάτων, όπως οι Πολεοδομικές Αρχές και το Τμήμα Περιβάλλοντος και όχι ο Δήμαρχος Πάφου.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αιχμηρή καθώς δήλωσε ότι η συζήτηση για το θέμα έχει «την λογική του όλοι έχουν δίκαιο και όλοι άδικο ταυτόχρονα». Ακολούθως, δήλωσε ότι η όποια περιβαλλοντική μελέτη έπρεπε να προηγηθεί των έργων και όχι το αντίστροφο, και ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τους όρους που έθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για να προχωρήσει η κατ’ εξαίρεση έγκριση, αν και υπάρχει Λειτουργός της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Πάφου στο σημείο.

Εν κατακλείδι, όπως διατυπώθηκε από μεγάλη μερίδα των παρευρισκομένων, «πώς γίνεται όταν πρόκειται για μεγαλόσχημους να γίνονται πολύ ευέλικτοι, ενώ από τους μικρούς ζητούν υπακοή, έστω και για ανούσια ζητήματα που μπορούν να δώσουν ώθηση σε μικρές κοινότητες να επιβιώσουν;».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top