Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού- Ενημερώνεται το Υπουργικό

ΚΥΠΡΟΣ: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού- Ενημερώνεται το Υπουργικό

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως κάποια άλλα μέτρα αξιολογούνται σε σχέση με τους ελέγχους, που θα γίνονται και τις επόμενες ημέρες εάν και εφόσον χρειαστεί θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις.

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισαν ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα με επιπλέον προσωπικό από την Αστυνομία, καθώς και κάποιους άλλους περιορισμούς σε αυτά, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της διϋπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/2 στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα του κορωνοϊού, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.   
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε μια αξιολόγηση της κατάστασης μέχρι σήμερα, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Κύπρο. Έχει γίνει μια αξιολόγηση των μέτρων που θα πάρουμε σε περίπτωση, που αυτό εξελιχθεί σε πανδημία, διότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
 
Σημείωσε επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε όπως μεγάλο μέρος της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλωθεί στην ενημέρωση του ιδίου του Προέδρου και των μελών του σώματος για το θέμα του κορωνοϊού.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε στις δηλώσεις του πως "έχει γίνει μια αξιολόγηση των μέτρων που θα πάρουμε σε περίπτωση που αυτό που εξελιχθεί σε πανδημία διότι οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σε τέτοια περίπτωση θα εμπλακούν οι υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εξωτερικών για να είμαστε συντονισμένοι και σε αρμονία".
 
Επίσης έχουν αξιολογηθεί κάποια επιπλέον μέτρα, είπε, και πρόσθεσε πως "ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα με επιπλέον προσωπικό από την Αστυνομία και με κάποιους άλλους περιορισμούς στα οδοφράγματα".
 
"Κάποια άλλα μέτρα αξιολογούνται σε σχέση με τους ελέγχους που θα γίνονται και τις επόμενες μέρες αν και εφόσον χρειαστεί θα προβούμε σε περαιτέρω ανακοινώσεις", ανέφερε.
 
Ο κ  Ιωάννου επεσήμανε πως "είναι ρευστή η κατάσταση και κάθε ώρα της ημέρας προκύπτουν νέα δεδομένα, άρα είμαστε σε εγρήγορση, δεν εφησυχαζόμαστε, αξιολογούμε τα δεδομένα και αναλόγως των εξελίξεων θα προβαίνουμε σε περαιτέρω μέτρα".
 
Ερωτηθείς αν μετά την παρουσίαση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα θα γίνονται και έλεγχοι σε άτομα που φθάνουν στην Κύπρο από την Ελλάδα, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει καθοριστεί ως χώρα υψηλού κινδύνου.
 
Επεσήμανε πως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που καθορίζει ποιες χώρες είναι υψηλού κινδύνου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που υπάρχουν.
 
Εξ ου και οι χώρες που είναι υψηλού κινδύνου αυτή τη στιγμή είναι αυτές που αναφέραμε και έχουμε πάρει τα μέτρα στα αεροδρόμια, πρόσθεσε.
 
Υπογράμμισε πως η Κύπρος τηρεί τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα από την πρώτη μέρα εδώ και τέσσερις εβδομάδες. «Χθες ήμασταν η μόνη χώρα που αποφάσισε τις χώρες υψηλού κινδύνου» ώστε ο κόσμος που προέρχεται από αυτές να ενημερώνεται και έστω και αν δεν έχει συμπτώματα να προτείνεται όπως αυτοπεριορίζεται για 14 μέρες, σημείωσε.
 
Πρόσθεσε πως "θα δίνεται υλικό και ήδη έγινε σήμερα αυτό και εάν και εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα να επικοινωνούν μαζί μας" και πως η Αγγλία υιοθέτησε το μέτρο αυτό σήμερα το πρωί.
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των ΜΜΕ για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου, σημειώνοντας πως ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται.
 
«Είναι μια επιδημία. Περάσαμε και πέρσι επιδημία της γρίπης, πρέπει να δίδονται τα σωστά μηνύματα. Είμαστε σε εγρήγορση, αξιολογούμε τα δεδομένα και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», είπε.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως σήμερα εντόπισε πως σε κάποια από τα οδοφράγματα, λόγω της πολυκοσμίας, και του αριθμού του προσωπικού που υπάρχει εκεί υπήρχε μια πιθανότητα λόγω φόρτου εργασίας να υπάρχουν παραλείψεις.
 
"Για βελτίωση των ελέγχων που γίνονται έχει αποφασιστεί όπως ενισχυθούν με προσωπικό τα οδοφράγματα. Αυτό είναι το μέτρο που αποφασίστηκε άμεσα σήμερα. Παράλληλα αξιολογούνται κάποιες άλλες ιδέες και προτάσεις και εάν και εφόσον αποφασίσουμε θα προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι το ανησυχητικό ούτε κάτι το οποίο πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα", ανέφερε.
 
Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης πως είναι καθημερινά σε επαφή με τους άλλους αρμόδιους Υπουργούς για αυτό το θέμα. " Δεν περιμένουμε (να γίνονται) διϋπουργικές συναντήσεις, είμαστε καθημερινά σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και συναποφασίζουμε για τα επόμενα μέτρα", ανέφερε.

 

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top