ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνουν χερσαία σύνορα οι χώρες της ΕΕ - Ακόμη αυστηρότερα μέτρα μελετούν οι Κυβερνήσεις

Κλείνουν χερσαία σύνορα οι χώρες της ΕΕ - Ακόμη αυστηρότερα μέτρα μελετούν οι Κυβερνήσεις

Η Ισπανία θα κλείσει από τη μία ώρα Κύπρου τα χερσαία σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Οι αρχές θα επιτρέπουν να περνούν από τις μεθοριακές διαβάσεις μόνο οι Ισπανοί πολίτες, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισπανίας, οι εργαζόμενοι, οι διπλωμάτες και όσοι άνθρωποι πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στη χώρα λόγω "ανωτέρας βίας".

Οι έλεγχοι στα σύνορα θα ξεκινήσουν από απόψε και αυτό είναι κάτι που αποφασίστηκε σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο Γκράντε-Μαρλάσκα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Εντουάντο Καμπρίτα είπε ότι θα διακοπεί κάθε σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση με την Ισπανία μέχρι τις 15 Απριλίου, κατόπιν συμφωνίας των δύο χωρών.

Ίσως αναβάλλονται εκλογές στη Γαλλία

Η Γαλλία θα αναβάλει τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για τις 21 Ιουνίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφεραν σήμερα δύο πολιτικές πηγές στο Reuters. Οι πηγές σημείωσαν πως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών της Κυριακής θα παραμείνουν έγκυρα.

Η γαλλική κυβέρνηση επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 21:00 το βράδυ. ΓΣ

Αυστηρότερα μέτρα από Γερμανία

Ακόμη αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών και της λειτουργίας της αγοράς σχεδιάζει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνιστά να αποφεύγονται τα "μη απαραίτητα" ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ, μετά το μερικό κλείσιμο των συνόρων, η Βαυαρία κηρύχθηκε σε "κατάσταση καταστροφής" και η Βάδη-Βυρτεμβέργη ετοιμάζεται να κλείσει τα αεροδρόμιά της.

Σύμφωνα με εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα BILD, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και οι Πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει σε περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών επαφών των πολιτών σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα εφαρμοστεί όταν κριθεί αναγκαίο από το κάθε κρατίδιο.Ενα από τα πρώτα μέτρα προβλέπει να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, πλην εξαιρέσεων.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα ειδών διατροφής, οι υπαίθριες αγορές, οι τράπεζες, τα βενζινάδικα, οι μεταφορικές εταιρίες, το ταχυδρομείο, τα κομμωτήρια, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα δημόσια πλυντήρια και τα καταστήματα χονδρικής πώλησης. Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, ενώ τα εστιατόρια που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί (μέχρι 50 άτομα και μόνο εφόσον τα τραπέζια απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους), θα πρέπει να κλείνουν έως τις 18:00.

Αυστηροί περιορισμοί θα τεθούν στην λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν είδη διατροφής για ζώα. Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, κλαμπ, θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, μουσεία, εκθέσεις, κέντρα απασχόλησης παιδιών, καζίνο, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, ακόμη και παιδικές χαρές. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι θα απαγορευτεί και η συνάθροιση, ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωθέντων.

Κλειστές κατά συνέπεια θα πρέπει να παραμείνουν οι εκκλησίες, τα τζαμιά και οι συναγωγές. Αυτής της τάξης μέτρα εφαρμόζει ήδη η Βαυαρία, μια από τις πιο σοβαρά πληττόμενες περιοχές της Γερμανίας.

Αστυνομικοί στους δρόμους του Ισραήλ


 Φορώντας ολόσωμες προστατευτικές στολές, ιατρικές μάσκες και γάντια, Ισραηλινοί αστυνομικοί χτυπούν την πόρτα του διαμερίσματος μιας νεαρής γυναίκας που έχει τεθεί σε αυτο-απομόνωση, ως προληπτικό μέτρο ενάντια στη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Έκπληκτη που βλέπει τους αστυνομικούς στο σπίτι της, η γυναίκα τους διαβεβαιώνει ότι νιώθει καλά κι ότι θα παραμείνει άλλες 10 ημέρες σε καραντίνα. "Ευτυχώς, όλα είναι καλά", τους απαντάει.

Η Αστυνομία άρχισε να συνοδεύει τους επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας στις περιπολίες για την τήρηση της καραντίνας πριν από λίγες ημέρες, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου Μίκι Ρόζενφελντ, αφού περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τα οποία άνθρωποι που πιάστηκαν να παραβιάζουν την απομόνωση επιτέθηκαν εναντίον των επιθεωρητών.

"Κυκλοφορούμε, πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι, από διαμέρισμα σε διαμέρισμα προσπαθώντας να εντοπίσουμε ανθρώπους που θα έπρεπε να βρίσκονται απομονωμένοι και δεν είναι", επισήμανε ο Ρόζενφελντ.

"Συλλάβαμε δύο ανθρώπους τις τελευταίες 48 ώρες". Περίπου 70.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, στο Ισραήλ, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού.

Τουλάχιστον 255 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα, όπου δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κανένας θάνατος. Οι αρχές συστήνουν σε οποιονδήποτε ταξιδεύει από το εξωτερικό ή είχε επαφή με ασθενή του Covid-19 να τεθεί σε καραντίνα για ένα διάστημα 14 ημερών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top