ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυνατή η παράταση για εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων λόγω κορωνοϊού, λένε Γενικό Λογιστήριο και ΥΠΟΙΚ

Δυνατή η παράταση για εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων λόγω κορωνοϊού, λένε Γενικό Λογιστήριο και ΥΠΟΙΚ

Είναι δυνατή η παράταση της διάρκειας εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων κατόπιν πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τους επηρεαζόμενους αναδόχους, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αναφέρουν το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ως η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υφιστάμενη κατάσταση, την οποία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, θεωρείται λόγος ανωτέρας βίας, για την οποία υπάρχει σχετική πρόνοια στα συμβόλαια που χρησιμοποιούνται για τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, καθώς στα πρότυπα συμβόλαια τα οποία έχει εκδώσει η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, περιλαμβάνεται ρητά η επιδημία, ως λόγος ανωτέρας βίας.
 
«Σε περίπτωση που λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επηρεάζεται η έγκαιρη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων δημοσίων συμβάσεων, οι αναθέτουσες αρχές / αναθέτοντες φορείς δύναται κατόπιν σχετικού πλήρως αιτιολογημένου αιτήματος από τους επηρεαζόμενους αναδόχους, να εγκρίνουν παράταση της διάρκειας εκτέλεσης του αντικειμένου της Σύμβασης για περίοδο ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να ενεργοποιούνται οποιεσδήποτε ρήτρες καθυστέρησης και χωρίς να προβαίνουν στην κατάσχεση / ρευστοποίηση μέρους ή ολόκληρου του ποσού των κατατεθειμένων εγγυήσεων πιστής εκτέλεσης των συμβάσεων» προστίθεται.
 
Σημειώνεται ότι οι αναθέτουσες αρχές θα πρέπει να εξετάζουν την κάθε περίπτωση μεμονωμένα και με αντικειμενικά κριτήρια.
 
Η παράταση της περιόδου εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων για τον προαναφερόμενο λόγο ανωτέρας βίας, θα παραχωρείται χωρίς να απαιτείται η παραπομπή τους αιτήματος στα αρμόδια όργανα χειρισμού σύμφωνα με την Κ.Δ.Π. 138/2016, αλλά θα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά για την κάθε περίπτωση, η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, προστίθεται. 
 
Γενικό Λογιστήριο και Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν καταληκτικά ότι αναλόγως των εξελίξεων, δυνατό να ακολουθήσουν και νέες ανακοινώσεις επί του θέματος.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top