ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ : Τα rapid tests δεν αποτελούν ενδεικνυόμενο τρόπο διενέργειας της εξέτασης για κορωνοϊό

ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ : Τα rapid tests δεν αποτελούν ενδεικνυόμενο τρόπο διενέργειας της εξέτασης για κορωνοϊό

Τα διάφορα είδη rapid tests που υπάρχουν στην αγορά, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών, στην παρούσα φάση δεν αποτελούν ενδεικνυόμενο τρόπο διενέργειας της εξέτασης, αφού παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων και προτρέπονται οι πολίτες να μην υποβάλλονται σε αυτού του είδους την εξέταση, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας.

Στο παρόν στάδιο, σημειώνεται, η μόνη ενδεδειγμένη και έγκυρη μέθοδος ανίχνευσης και ταυτοποίησης της νόσου είναι μέσω της διενέργειας μοριακής εξέτασης.

Διευκρινίζεται ότι η εργαστηριακή εξέταση διενεργείται δωρεάν σε όσα άτομα αποταθούν στους Προσωπικούς τους Ιατρούς λόγω ύποπτων συμπτωμάτων, και παραπεμφθούν από τους Προσωπικούς τους Ιατρούς στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.

Όσοι πολίτες αποτείνονται απευθείας στα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια και δεν παραπέμπονται στη βάση των πρωτοκόλλων μέσω του μηχανισμού του Υπουργείου Υγείας, επιβαρύνονται αποκλειστικά το κόστος της εξέτασης.
 
Το κόστος επίσης καλύπτεται από τους πολίτες στην περίπτωση που ο Προσωπικός τους Ιατρός, παρά το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται, τους παραπέμπει σε ιδιωτικό Κλινικό Εργαστήρι.
 
Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, που συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, και τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, τα οποία διενεργούν ως επί τω πλείστον εργαστηριακές εξετάσεις για τους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που μπορούν να διενεργούν τη διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR) είναι τα εξής:
Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)
Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS
Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη
Mendel Center for Biomedical Sciences
MyGene Molecular Diagnostics
Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)
KP Lambrou Labs Ltd
Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)
Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια  PZ Agapiou Diagnostics
NIPD Genetics
Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center.
 
Αναφορικά με την τιμή χρέωσης της εργαστηριακής εξέτασης, σημειώνεται ότι για την ώρα δεν υπήρξαν καταγγελίες για κατάχρηση, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί προσεκτικά και είναι έτοιμο να παρέμβει για ρύθμιση σε περίπτωση που παρατηρηθεί αισχροκέρδεια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top