ΔΙΕΘΝΗ

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και το Κανουνί στην Ανατολική Μεσόγειο αν χρειαστεί

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και το Κανουνί στην Ανατολική Μεσόγειο αν χρειαστεί

Και το τρίτο γεωτρύπανό της Κανουνί θα στείλει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες που αφορούν τους υδρογονάνθρακες θα συνεχιστούν.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε από το Atlantic Council και τον Οργανισμό Τουρκικής Κληρονομιάς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το έχουν ζητήσει και από την ΕΕ ότι “οι Ε/Κ δεν έπρεπε να είχαν διεξάγει οποιαδήποτε δραστηριότητα γεώτρησης ή έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο πριν υπάρξει συμφωνία για ίσο διαμοιρασμό”.

“Αλλά δυστυχώς δεν συνέβη”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις του θέματος: "πρώτον, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δεύτερον τα νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών του νησιού".

“Συνεχίζουμε να εισηγούμαστε διάλογο υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο με την ευκαιρία της συνάντησης των ηγετών του ΝΑΤΟ αλλά η Ελλάδα προτιμά να δημιουργεί λόμπι ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις για ένα ειλικρινή διάλογο”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι “για τη σταθερότητα στην περιοχή η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στο να έρθουν κοντά τα δύο μέρη στην Κύπρο για την ίση κατανομή των πόρων”.

“Και η πρόταση των ‘τ/κ αρχών’ αποτελεί την μόνη βάση για λογική και ρεαλιστική λύση. Οι Τ/Κ πρότειναν να εγκαθιδρυθεί μια επιτροπή για την ισότιμη κατανομή του πλούτου κάτι που είναι δίκαιο. Επειδή οι Ε/Κ δεν θέλουν να υπογράψουν καμιά είδους συμφωνία με τους Τ/Κ καθότι για εκείνους σημαίνει αναγνώριση του ‘Τ/κ κράτους’, εννοώ της ‘τδβκ’”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως αναμένουν την διεθνή κοινότητα να ενθαρρύνει τους Ε/Κ να συνομιλήσουν με τους Τ/Κ, και υποστήριξε πως “οι Ε/Κ δεν πρέπει να ενεργούν ως οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και αυτός είναι ο λόγος της έντασης αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο”.

Υποστήριξε ότι “τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν συμβάλλουν στην επίλυση παρά μόνο ενθαρρύνουν τους Ε/Κ να απομακρύνονται από τη λύση”.

“Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων θα συνεχιστούν, τώρα έχουμε και το τρίτο γεωτρύπανο, το Κανουνί, και μπορεί να το στείλουμε, αν χρειαστεί στην περιοχή”, είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι σε τελική ανάλυση είναι ανοιχτοί για διάλογο με όλες τις χώρες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, πλην των Ε/Κ, επειδή δεν τους αναγνωρίζουν.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top