ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Κάποιοι συνάνθρωποί μας φροντίζουν ουσιαστικά και τους δικούς μας ηλικιωμένους - ‘Θέλω να τους κρατήσω την προσμονή της Ανάστασης ακέραια’ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Κάποιοι συνάνθρωποί μας φροντίζουν ουσιαστικά και τους δικούς μας ηλικιωμένους - ‘Θέλω να τους κρατήσω την προσμονή της Ανάστασης ακέραια’ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Όλοι μας έχουμε αυτό τον καιρό κάνει υποχωρήσεις, λόγω και των μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Κάποιοι συνάθρωποί μας όμως, επωμίζονται και το βάρος της φροντίδας των δικών μας ευάλωτων ανθρώπων.

Στερηθήκαμε βόλτες, περιορίσαμε τις κοινωνικές μας επαφές, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς μας. Υπομένουμε εδώ και πάνω από μήνα τον εγκλεισμό μας. Ομολογουμένως, η ‘ολική μας ελευθερία‘ θα αργήσει να έρθει, παρά το ότι βλέπουμε σίγα σιγά, φως στο τούνελ.

Αν και οι πλείστοι έχουμε να δούμε τους ηλικιωμένους μας συγγενείς εδώ και κάποιο καιρό, εντούτοις, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που, λόγω δουλειάς, φροντίζουν τους δικούς μας παππούδες και γιαγιάδες. Και πολλές φορές, με πολλές θυσίες. Ιδίως αυτή την περίοδο, που οι ευπαθείς ομάδες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας.

Έτσι και ο Δήμος, νοσηλευτής στο επαγγέλμα και ιδιοκτήτης του Κέντρου Φροντίδας και Αποκατάστασης ‘Ελένειο’ στο Αρεδιού της επαρχίας Λευκωσίας. Μαζί με την κοπέλα του Βαλέρια, η οποία τον βοηθάει καθημερινά με την φροντίδα των ηλικιωμένων, υπομένουν εδώ και καιρό δυσανάλογο βάρος. Με το άγχος για την υγεία των ‘μωρών΄τους, όπως αποκαλούν τους ηλικιωμένους τρόφιμους, να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Όπως δηλώνει ο Δήμος στο ThemaOnlıne, είχε αποφασίσει να λάβει τα μέτρα πολύ πριν να ανακοινωθούν οι σχετικές συστάσεις του Υπουργείου. Έτσι, από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος, γνωρίζοντας το τι θα ακολουθήσει, απαγόρευσε στους συγγενείς να έρχονται για επισκέψεις. Ό,τι χρειάζεται να φέρουν, τοποθετείται έξω από την είσοδο.

Αυτό, όπως συνεχίζει ο Δήμος, έχει αντίκτυπο στους ηλικιωμένους, καθώς πολλοί δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν όλο αυτό που γίνεται. Έτσι, μη θέλοντας να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία, προσπαθεί να τους εξηγήσει όσο καλύτερα μπορεί την κατάσταση. Εξάλλου, επιδιώκουν και οι ίδιοι να ενημερώνονται από τις ειδήσεις, συμπληρώνει.

Παράλληλα, τους αφήνει να στέλνουν την αγάπη και τα φιλιά τους στους οικείους τους, από μεγάλη απόσταση, αφού οι συγγενείς δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ούτε καν στην αυλή. ‘Με αυτό τον τρόπο, προσπαθώ κάπως να μετριάσω την απώλεια’, επισημαίνει ο Δήμος. Ακόμη, γίνεται προσπάθεια για επικοινωνία μέσω κλήσεις vıdeo.

Αυτό όμως που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα είναι το ότι πολλές μέρες μένει και ο ίδιος στο Ίδρυμα για να περιορίζει τις μετακινήσεις του στο έπακρον. Εξάλλου, εάν συμβεί κάτι, είναι ακόμη πιο δύσκολο να υπάρξει εξωτερική ιατρική βοήθεια αυτό τον καιρό, λέει ο Δήμος. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ψώνια, αποφεύγουν να πηγαίνουν ακόμη και σε υπεραγορές, εκτός κι αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Εξυπηρετούνται κυρίως με υπηρεσίες κατοίκον διαμονής από μεγάλες υπεραγορές.

Μάλιστα, μαζί με την Βαλέρια, φροντίζει να τους διατηρεί σε εγρήγορση και ψυχική ανάταση, προσπαθώντας ακόμη περισσότερο να τους εντάσσει σε παιχνίδια, μουσικές και όταν γίνεται, χορούς.

Επίσης, προσπαθεί συνεχώς να τους διατηρήσει το αίσθημα και την προσμονή της ‘Ανάστασης‘ ακέραιο, καθώς, όπως δηλώνει, αυτό τους δίνει μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουν να ζουν.

Σε ερώτησή μας για κάποιο άλλο ζήτημα που συνάντησαν, απάντησαν ότι δυστυχώς, αν και προσπαθούν να κάνουν το σχετικό τεστ για κορωνοϊό, δυσκολεύονται στην επικοινωνία τους με τις ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα, όπως δήλωσαν, κάποια ιδιωτική κλινική τους ενημέρωσε ότι τελείωσαν οι επιχορηγούμενες από το κράτος εξετάσεις. Όπως λένε, θα το κάνουν με δικά τους έξοδα. Αναρωτιούνται όμως, ‘εάν γίνεται πραγματικά σωστή διαχείριση των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή και εάν όντως δίνεται προτεραιότητα σε αυτούς‘.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top