ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Έντονες αντιδράσεις μετά την απόφαση για διακοπή μετάδοσης του σταθμού Diyalog TV από τον Ερντογάν

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Έντονες αντιδράσεις μετά την απόφαση για διακοπή μετάδοσης του σταθμού Diyalog TV από τον Ερντογάν

Αντιδράσεις προκάλεσε στα κατεχόμενα η απόφαση για διακοπή μετάδοσης των προγραμμάτων του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Ντιγιαλόγκ» με τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί να καταδικάζει την απόφαση που έλαβε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜRK).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αφρίκα» ο κ. Ακιντζί σημείωσε ακόμα πως πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις με τα θεσμικά όργανα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα με πιο υγιή τρόπο.

Ο κ. Ακιντζί, σε ανάρτηση του σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι  δεν υπάρχει άλλο άτομο πέραν του ιδίου που ειδικότερα τον τελευταίο καιρό να έχει γίνει στόχος βαριών και ανεδαφικών επιθέσεων από Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Ακιντζί πρόσθεσε ότι το θέμα αφορά το «Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» στα κατεχόμενα το οποίο θα πρέπει όπως είπε να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με το Ραδιοτηλεοπτικό  Συμβούλιο της Τουρκίας.

Σε δημοσίευμα της  «Γενί Ντουζέν»  αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» του «συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης» των κατεχομένων (ΥΥΚ), Ολγκούν Ουστούν είπε ότι το «ΥΥΚ» είναι η «αρμόδια αρχή» για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις που λειτουργούν στα κατεχόμενα.
 
Σχετικά με την απόφαση για τον τερματισμό της λειτουργίας της τηλεόρασης Diyalog TV με απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK), ο Ουστούν υπενθύμισε ότι όλες οι τηλεοράσεις στα κατεχόμενα (εκτός του Bayrak και του Kanal T) επέλεξαν να μεταδίδονται μέσω του δορυφόρου Türksat και ισχυρίστηκε ότι το «ΥΥΚ» ρυθμίζει τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα στα κατεχόμενα στο πλαίσιο της «συνταγματικής τάξης», των ατομικών δικαιωμάτων και της αρχής της ελεύθερης μετάδοσης, με βάση της ουσία του «συντάγματος» του ψευδοκράτους.
 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επτά τουρκοκυπριακές οργανώσεις που αφορούν εργαζομένους σε Μέσα Ενημέρωσης, καταδίκασαν την απόφαση για την απαγόρευση της μετάδοσης του Τ/κ καναλιού στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα,  η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων, η Ένωση εργαζομένων Τύπου (Basın-Sen), η BAY-SEN, η KTAMS, η DEV-İŞ, η Ένωση Κινηματογραφιστών και η KTSYD εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι οι δηλώσεις που έγιναν πρόσβαλαν τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αποδέχονται την απόφαση που λήφθηκε ενάντια στην Ντιγιαλόγκ.
 
Εξάλλου ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι όλα τα κανάλια στα κατεχόμενα που μεταδίδονται δορυφορικά μέσω του Türksat υπογράφουν συμφωνία και δεσμεύονται να ενεργούν με βάσει τους κανόνες του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK).
 
Είπε ότι έμαθε για την απόφαση από τα ΜΜΕ, όπως όλοι και ότι μόλις την πληροφορήθηκε προσπάθησε να ενημερωθεί για το θέμα.
 
Ο ηγέτης του του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ανάφερε, ότι τα γεγονότα που αφορούν το κλείσιμο τηλεόρασης Diyalog TV με απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK) πρέπει να τους προβληματίσουν και ότι πρέπει να αποκτήσουν μιαν δική τους πλατφόρμα μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
 
Ανέφερε ότι τα τουρκοκυπριακά κανάλια επιλέγουν να μεταδίδονται μέσω του Türksat, όχι επειδή θέλουν να μεταδίδονται δορυφορικά και να ακούγεται η φωνή τους σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά για να μπορούν να μεταδίδονται στην κατεχόμενη Κύπρο, αφού δεν έχουν καμία άλλη πλατφόρμα για να το κάνουν αυτό.
 
Σημείωσε ότι επειδή το πρόγραμμα των καναλιών αυτών μεταδίδεται και στην Τουρκία, υπόκεινται και στους νόμους και τις αποφάσεις της εν λόγω χώρας και πρόσθεσε ότι όταν το RTÜK διαπιστώσει παραβίαση της νομοθεσίας σταματά η μετάδοση του προγράμματος του συγκεκριμένου καναλιού, όχι μόνο δορυφορικά αλλά και στα κατεχόμενα.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ηγέτης του τ/κ Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ είπε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι το βασικότερο αδιαπραγμάτευτο στοιχείο της δημοκρατίας των χωρών.
 
Σε δήλωση για την Παγκόσμια ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, ο Όζγιγιτ σημείωσε ότι επιθυμία και στόχος όλων πρέπει να είναι ένας πιο ελεύθερος Τύπος, όμως κατά καιρούς διαδραματίζονται αρνητικές εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

Την αντίδραση του ηγέτη του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέες Δυνάμεις (TKP-YG) Μεχμέτ Τσακιτζί προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας  την οποία χαρακτήρισε «απαράδεχτη» αναφέροντας παράλληλα ότι, τα εν λόγω προγράμματα μεταδίδονταν δορυφορικά από το 2014

«Μπορεί να επικρίνεται η πολιτική και η στάση της Diyalog TV, όμως στην λήψη αυτής της απόφασης δεν πρέπει να πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι του Τύπου που απασχολούνται σε αυτό τον οργανισμό το τίμημα για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ένα άτομο», ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διορθωθεί αυτή η απόφαση.
 
Το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΥΚΡ) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι,  η απόφαση του RTÜK αποτελεί ένδειξη επικυριαρχίας της «ανώτερης διοίκησης επί της υποτελούς διοίκησης».
 
Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε «απαράδεχτη» την απόφαση και σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα κατεχόμενα βρίσκονται στο πεδίο αρμοδιότητας του λεγόμενου «συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης» της «ΤΔΒΚ» και όχι του RTÜK. Ανέφερε ότι πρέπει επειγόντως να ξεκαθαρίσει αυτό το στοιχείο και το ότι η «ΤΔΒΚ» είναι χωριστό «κράτος».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top