ΔΙΕΘΝΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ: Εκτός ελέγχου η οικονομία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση

ΤΟΥΡΚΙΑ: Εκτός ελέγχου η οικονομία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση

Εκτός ελέγχου η οικονομία στην Τουρκία, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

“Εκτός ελέγχου η οικονομία της Τουρκίας”, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση μεσούσης της μεγάλης νομισματικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα τις τελευταίες μέρες. Μετά τη χθεσινή αντεπίθεση της τουρκικής κυβέρνησης σε τρεις τράπεζες του Λονδίνου τις οποίες κατηγορεί για κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της τουρκικής λίρας, σήμερα το δολάριο υποχώρησε ελαφρώς φτάνοντας στο 7,20 τουρκικές λίρες.

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει την νομισματική κρίση σε ενορχηστρωμένη επίθεση των ξένων τραπεζών με έδρα το Λονδίνο, η τουρκική αντιπολίτευση εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ. Η υψηλή ανεργία, ο πληθωρισμός και τα μεγαλεπήβολα έργα της τουρκικής κυβέρνησης οδηγούν την οικονομία σε δύσβατα μονοπάτια.

“Γιατί νομίζετε ότι αυξάνεται η τιμή του δολαρίου; Είναι οικονομική επίθεση ξένων δυνάμεων πάλι αυτό; Σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα: το 53% των καταθέσεων του τουρκικού λαού στις τράπεζες είναι σε δολάρια. Δηλαδή οι πολίτες κάνουν τις καταθέσεις τους σε δολάρια. Το ερώτημα είναι γιατί οι πολίτες καταθέτουν σε δολάρια και όχι σε λίρες;
Εάν είναι καλή η οικονομία και υπάρχει παραγωγή, τότε θα αυξηθεί και η αξιοπιστία της τουρκικής λίρας Τώρα λένε ότι ‘οι Βρετανοί επιτέθηκαν στην τουρκική λίρα’. Και μυαλό έχουμε και λογική. Αυτοί του Λονδίνου γιατί δεν κάνουν επιχείρηση και κατά του δολαρίου; Γιατί δεν κάνουν επιχείρηση στο γιεν, στο ευρώ, στη στερλίνα; Ποιοι έφεραν σε σημείο τη λίρα ώστε μια χούφτα τοκογλύφων στο Λονδίνο να μπορούν να της επιτεθούν; Ό,τι και να κάνουν όλος ο κόσμος ξέρει την πραγματικότητα στην Τουρκία,. Παρακολουθούν τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας. Γνωρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη”, δηλώνει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Καράρ TV.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “ενώ υπάρχει αυτή η εικόνα, η τουρκική λίρα χάνει την αξία της”. “Είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης υποτίμησης στην πραγματικότητα. Ποιος είναι υπεύθυνος; Εμείς υπεύθυνους θα θέσουμε μια χούφτα τοκογλύφων στο Λονδίνο ή τους διοικούντες που μας έχουν καταδικάσει στους τοκογλύφους;”, αναφέρει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Όπως δηλώνει “η Τουρκία έφτασε σήμερα στο σημείο να μην μπορεί να κυβερνηθεί επειδή δεν υπάρχουν εξωτερικές πηγές”. “Το λάθος ξεκινά από εδώ. Τώρα θα πάνε στο Λονδίνο, θα καθίσουν, θα συζητήσουν, θα τους ικετεύσουν”, προβλέπει ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εκτίμησή του είναι πως η οικονομία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και πως “η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο με την επιδημία”. Μάλιστα προβλέπει ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400 “δεν θα ενεργοποιηθεί”. “Τους λένε ‘αν δεν τους ενεργοποιήσεις θα σου δώσουμε χρήματα’. Η Τουρκία είναι απέναντι σε εκβιασμό. Άλλωστε είναι μια πραγματικότητα γνωστή ότι έχουν δοθεί τέτοιες υποσχέσεις. Αν τους ενεργοποιήσουν θα τους συγχαρώ εγώ ο ίδιος”, ανέφερε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μόνη διέξοδος οι ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης δεν αντέδρασαν ακόμη στο θέμα της νομισματικής κρίσης. Μόνο το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού από χθες καταγγέλλει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λονδίνου να κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της τουρκικής λίρας. Εκ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μόνο ο αντιπρόεδρος του Νομάν Κουρτουλούς έσπευσε να δηλώσει ότι “σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες άρχισε να ανεβαίνει το δολάριο, υπάρχουν χώρες αναπτυγμένες που είναι χειρότερα από εμάς”.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως συνάλλαγμα καθώς τα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξανεμιστεί. Ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση αποκλείει κάθε πιθανότητα της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Εκτιμάται ότι μόνο μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με την Federal Reserve των ΗΠΑ θα αποτελούσε διέξοδο για τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε να μην αναγκαστεί σε μια ταπεινωτική προσφυγή στο ΔΝΤ.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top