ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Οικονομικών: Στην Κύπρο τα κλιμάκια τρόικα

Υπουργός Οικονομικών: Στην Κύπρο τα κλιμάκια τρόικα

Ο Yπουργός Oικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι «προκαταρκτικά έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής».

Οριστικοποιείται σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο, η κάθοδος των κλιμακίων των διεθνών δανειστών στην Κύπρο για επανεκκίνηση της αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Ο Yπουργός Oικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, τόνισε ότι «προκαταρκτικά έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής».

Αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις που δημιουργούνται σε σχέση με τις αλλαγές που θα γίνουν με βάση τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο Yπουργός Oικονομικών σημείωσε ότι θα υπάρξει καλύτερη, όπως είπε, διαχείριση των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και στη δυνατότητα ενθάρρυνσης των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.

«Ταυτόχρονα», είπε, «θεσπίζεται διαδικασία δια νόμου κατοχυρωμένη για να υποβοηθήσει και να προστατεύσει τις περιπτώσεις εκείνων των ευάλωτων δανειοληπτών».

«Μία άλλη θετική επίπτωση που προκύπτει είναι η εικόνα που άρχισε ήδη να δημιουργείται για την Κύπρο, πως αποφασιστικά συνεχίζει να προωθεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν στρεβλώσεις και αδυναμίες», παρατήρησε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό που αναμένουν από εμάς οι επενδυτές, είτε αυτοί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή οικονομία, είτε όσοι έχουν πρόθεση και δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν το κυπριακό κράτος, ώστε να μπορέσουμε, χρηματοδοτώντας ελεύθερα τις ανάγκες μας, να απαλλαγούμε από τα δεκανίκια των δανειστών μας».

«Ο στόχος αυτός», τόνισε, «είναι στρατηγικής σημασίας με τεράστιο όφελος που θα βρει την αντανάκλαση του στην πραγματική οικονομία».

 

Ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κατεπείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, «χωρίς να αποκλείω ότι θα υπάρξουν ανανεώσεις δανεισμού κάτω από αφόρητη πίεση, αλλά για να μπορέσουμε να διαρθρώσουμε καλύτερα το δημόσιο χρέος ώστε να κοστίζει λιγότερα στο κράτος. Είναι σημαντικό να απελευθερωθούν πόροι, οι οποίοι σήμερα αποπληρώνουν τόκους», σημείωσε.

Επιστολή από την ΚΤ

Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή που έλαβε από την ΚΤ στην οποία μετέφερε συγκεκριμένους κινδύνους που θα προέκυπταν αν είχε παραταθεί ή αναστελλόταν επ’ αόριστο η εκκρεμότητα για αλλαγή του κυπριακού προγράμματος.

«Χαίρομαι που οι κίνδυνοι αυτοί εξέλειπαν», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο της επιστολής, ούτε και ενημέρωσε σχετικά τη βουλή για να εκληφθεί ως «απειλή», κατά την έκφραση του, με στόχο να ασκηθεί πίεση στο νομοθετικό σώμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top