ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Υπό τον φόβο ενός νέου κύκλου αντιπαράθεσης το νέο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης - Οι βασικοί άξονες

ΚΥΠΡΟΣ: Υπό τον φόβο ενός νέου κύκλου αντιπαράθεσης το νέο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης - Οι βασικοί άξονες

Με ιδιαίτερη ανησυχία περιμένουν τα κόμματα, ο επιχειρηματικός κόσμος και σύσσωμη η κυπριακή κοινωνία το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο και αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες πρόνοιες του νέου σχεδίου για ενίσχυση της οικονομίας.

Του Γιώργου Τάττη

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (27/05) στις 19:00 το απόγευμα, τον λόφο του Προεδρικού θα ανέβει το Υπουργικό Συμβούλιο και στο οποίο αναμένονται να ληφθούν οι τελευταίες αποφάσεις. Αμέσως μετά τη λήξη του Υπουργικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Αν και η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, θέλοντας να αποφύγει ενδεχόμενες προστριβές, μετά και την αποτυχία του νομοσχεδίου που περιλάμβανε τις κρατικές εγγυήσεις, εντούτοις, υπάρχει ένας βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθούν τα νέα μέτρα.

Ζητούμενο, φυσικά, παραμένει το εάν θα κληθεί να εγκριθεί το νέο πακέτο μέτρων από την Βουλή, πράγμα το οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει, νοουμένης της προηγούμενης έντονης αντιπαράθεσης και του συνεπακόλουθου ναυαγίου.

Βασικός Άξονας του Νέου σχεδίου

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι το νέο πλέγμα μέτρων, στην βάση και του προηγούμενου απορριφθέντος νομοσχεδίου, θα εμπεριέχει απευθείας στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, η οποία προσανατολίζεται κυρίως σε επιχειρήσεις μέχρι 10 ατόμων, υπό μορφή χορηγίας και όχι δανείου. Αυτό προκύπτει τόσο από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όσο και από πληροφόρηση διαφορετικών οικονομικών και επιχειρηματικών φορεών.

Το ποσό αναμένεται να μην διαφέρει από το ποσό που είχε συμφωνηθεί στο πρώτο νομοσχέδιο (100 εκατομμύρια), εκτός κι αν η χορηγία προσανατολιστεί και προς άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Εξάλλου, όπως έχει ειπωθεί και μετά την συνεδρίαση του Προέδρου με επιχειρηματικούς φορείς την Δευτέρα (25/05), αντί των κρατικών εγγυήσεων, η κυβέρνηση προωθεί πλέον μια μορφή κρατικής επιδότησης επιτοκίου στα τραπεζικά δάνεια. Όπως εξήγησε και ο Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού και Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), πιθανότατα θα υπάρξουν υψηλότεροι συντελεστές επιδότησης τα πρώτα χρόνια για να είναι πιο έντονη η παρέμβαση και η στήριξη από πλευράς του κράτους στα πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρον κάθε μορφή κοινοτικής ενίσχυσης, όπως π.χ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και με τα ιδία κεφάλαια τραπεζών. Σημειώνεται εδώ πως, σύμφωνα με την πρώτη δημοσιογραφική πληροφόρηση, η Κύπρους δικαιούται από την Κομισιόν 1,433 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης και 2,520 δισ. στο σύνολο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top