ΠΑΡΑ-THEMA

ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αυτά παθαίνεις όταν οραματίζεσαι οικονομία των 'πύργων' και των 'σερβιτόρων'

ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αυτά παθαίνεις όταν οραματίζεσαι οικονομία των 'πύργων' και των 'σερβιτόρων'

Προχωράει ο προγραμματισμός από κυβέρνηση και αρμόδια Υπουργεία. Και καλά κάνει. Όλοι μας θέλουμε να επανέλθει η οικονομία γρήγορα στα επίπεδα προ πανδημίας. Και.. γιατί όχι, να αποτελέσει και ευκαιρία για καθολική αναδιοργάνωση του οικονομικού μας μοντέλου, σε πιο γερές βάσεις. Πρέπει, εξάλλου, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Του Γιώργου Τάττη

Δύσκολο, όπως φαίνεται, αφού δεν υπάρχει το αναγκάιο όραμα. Η κυβέρνηση εμμένει σε μία μονοδιάστατη αντίληψη για την οικονομία. Υπηρεσίες, all inclusive τουρισμός. Από την 'οικονομία των πύργων', στην 'οικονομία των σερβιτόρων'. Το κοινωνικό χάσμα και οι εξαρτήσεις, όμως, μεγαλώνουν.

Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας παραμερίζονται. Σχεδόν δεν υπάρχουν στη δημόσια συζήτηση. Και είναι κρίμα, γιατί ξέρουμε καλά ότι υπάρχει, επιτέλους, ένας Υπουργός Γεωργίας που έχει πραγματική διάθεση να προσφέρει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επίσπευση της λειτουργίας, λόγω πανδημίας, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εύκολη διάθεση γεωργικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στις υπεραγορές και σε καταναλωτές, παρακάπτοντας τους μεσάζοντες.

Ενώ όμως τα πράγματα δυσκολεύουν για παραγωγούς, μικροβιοτεχνίες κοκ, ο Υφυπουργός Τουρισμού, οραματίζεται τουρισμό από χώρες που, ομολογουμένως, έχουν πολύ κακή επιδημιολογική εικόνα. Ρισκάροντας να τινάξει στον αέρα ό,τι πέτυχε η κυπριακή κοινωνία. Προφανώς, οι ξενοδόχοι και οι διοργανωτές ταξιδιών πιέζουν, με την ΙΑΤΑ να εκτιμά ότι οι αερομεταφορές θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα το 2023.

Αν είναι όμως να πάρουμε αυτό το ρίσκο, ας το κάνουμε και σωστά. Υπάρχουν άραγε πρόνοιες που διασφαλίζουν ότι οι τουρίστες θα διανεμηθούν σωστά για υγειονομικούς σκοπούς και όχι μόνο; Θα δοθούν άραγε τα ανάλογα κίνητρα για να 'ζήσουν' και τα μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα, οι μικρές επιχειρήσεις, ο ορεινός τουρισμός ή θα καρπωθούν το μερίδιο μόνο τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των πολυεθνικών και των all ınclusıve προγραμμάτων;

Μέχρι τώρα δεν είδαμε κάτι. Αναμένουμε...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top