ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Τ/Κ συντεχνία δασκάλων και Ένωση Δημοσιογράφων καταδικάζουν έγκριση «νόμου» που οδηγεί σε λογοκρισία

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Τ/Κ συντεχνία δασκάλων και  Ένωση Δημοσιογράφων καταδικάζουν έγκριση «νόμου» που οδηγεί σε λογοκρισία

Ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, σε γραπτή δήλωση του, σύμφωνα με δημοσίευμα την Τετάρτη (7/1) στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βατάν», επέκρινε την έγκριση «νομοσχεδίου», χθες, ομόφωνα, από τη «βουλή» και «θεσμοθετήθηκε σε νόμο» γιατί καταργεί την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, και ζήτησε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί την αναφορά του στο «συνταγματικό δικαστήριο».

Ο εν λόγω "νόμος" προνοεί χρηματικό πρόστιμο το ύψος του οποίου θα είναι από δεκαπλάσιο μέχρι και εικοσαπλάσιο του κατώτατου μισθού για δημοσιεύματα και αναρτήσεις που θεωρούνται ότι συνιστούν αδίκημα.

Προνοείται επίσης φυλάκιση από 3 έως και 5 χρόνια ή και οι δύο ποινές μαζί. Με απόφαση «δικαστηρίου» θα εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοσιεύματα που γίνονται με πρόθεση να πλήξουν την αξιοπρέπεια του προσώπου και να του προκαλέσουν έμμεσα ή άμεσα φυσική ή πνευματική βλάβη. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, θα είναι δυνατόν να εμποδίζεται η πρόσβαση σε δημοσιεύματα και από το «συμβούλιο τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνίας». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ελτσίλ είπε ότι ο εν λόγω «νόμος» καταργεί το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης, σκέψης και ελεύθερης πληροφόρησης και υποστήριξε ότι ο «νόμος εμπεριέχει πρόνοιες που στόχο έχουν να σιγήσουν την κοινότητα.
 
Επικρίνοντας έντονα τη «βουλή», την «κυβέρνηση» και την «αντιπολίτευση» για την έγκριση του «νομοσχεδίου», ο  Σενέρ Ελτσίλ απαίτησε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να παραπέμψει το «νόμο» στο «συνταγματικό δικαστήριο». Υποστήριξε επίσης ότι το «νόμος» μετατράπηκε σε «νόμο περί λογοκρισίας».
 
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η τ/κ Ένωση Δημοσιογράφων σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωση της δια του προέδρου της Σαμί Όζουσλου, αξιολογώντας την έγκριση του «νόμου περί αδικημάτων στην πληροφορική» ανέφερε ότι η ένωση θα συνεχίσει μέχρι τέλους να υπερασπίζεται όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες της όσον αφορά την ελεύθερη σκέψη, έκφραση και ελευθεροτυπία.
 
Υπενθυμίζοντας ότι ως ένωση είχαν παραθέσει τόσο γραπτώς όσο και προφορικά τις θέσεις τους επί του «νομοσχεδίου», ο Όζουσλου υποστήριξε ότι παρόλα αυτά αρκετές από τις απόψεις τους δεν λήφθηκαν υπόψιν, με αποτέλεσμα ο «νόμος» να περιλαμβάνει αρκετά προβληματικά σημεία η ελλείψεις.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι η ένωση, θα συνεχίσει όπως και σήμερα να προστατεύει τα δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης και ελευθεροτυπίας και δεν θα επιτρέψει ποτέ οπισθοχώρηση και καταπάτηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.
 
Για το ίδιο θέμα, η «Κίπρις Μανσέτ» γράφει σήμερα ότι ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας χθες σε γραπτή του δήλωση την ομόφωνη έγκριση του «νομοσχεδίου» από τη «βουλή» και τη θεσμοθέτηση του σε «νόμο», εξέφρασε ικανοποίηση και υποστήριξε ότι έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν τα κενά ενός «νομοσχεδίου» που για χρόνια βρισκόταν υπό συζήτηση.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι απ΄εδώ και πέρα το άτομο ή τα άτομα που διαπράττουν αδικήματα στην πληροφόρηση, δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top