ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμός στη Βουλή για τη νέα πτέρυγα -Επιβεβαίωση ThemaOnline με τον Λοϊζίδη να λέει ότι πρότεινε εργολάβους 'από την κεφαλή του'

Χαμός στη Βουλή για τη νέα πτέρυγα -Επιβεβαίωση ThemaOnline με τον Λοϊζίδη να λέει ότι πρότεινε εργολάβους 'από την κεφαλή του'

Παντελή προχειρότητα γύρω από την νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαφάνηκε μέσα από τη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου της Βουλής την Πέμπτη 2/7.

Του Στέλιου Στυλιανού

Στη συνεδρία στην οποία ο Γενικός Ελεγκτής ανέγνωσε κομμάτια της πολυσέλιδης έκθεσής του γύρω από την νέα πτέρυγα που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ήταν καλεσμένοι και παρέστησαν, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη λήψη αποφάσεων, μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΚΥπΥ, ο εκτελεστικός Διευθυντής Χρίστης Λοϊζίδης και ο Διευθυντής της ΜΕΘ, γιατρός Λάκης Παλάζης.

Ο τελευταίος ήταν και αυτός που ανέλαβε την ευθύνη για την εύρεση του αρχιτέκτονα καθώς η ΜΕΘ έπρεπε να κατασκευαστεί άμεσα και έκρινε πως η εμπλοκή του ήταν επιβεβλημένη. Όπως υποστήριξε -και ζήτησε να κατατεθεί στα πρακτικά- η εισήγηση του Υπουργού Υγείας ήταν να κατασκευαστεί αρχικά ένα λυομενο.

Όπως συμπλήρωσε, είχε γνωρίσει τον αρχιτέκτονα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αφού το εν λόγω πρόσωπο είχε το γιο του στη Μονάδα και ήταν μάλιστα και συναισθηματικά φορτισμένος, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε χρόνος για να δουν άλλους 20 αρχιτέκτονες.

Σύμφωνα με την έκθεση Οδυσσέα Μιχαηλίδη το κόστος για την νέα ΜΕΘ ήταν της τάξεως του 1.245.000 ευρώ που μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 2000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μια τιμή για την οποία αντέδρασε ο Πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, σχολιάζοντας: «Α, δεν πάμε καλά».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Μάριος Παναγιδης, Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΚΥπΥ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η νέα πτέρυγα ήταν δωρεά του ΟΠΑΠ και μάλιστα ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωσή του είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την σύντομη ολοκλήρωση του έργου, εντός του ποσό της δωρεάς.

Ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι το γεγονός πως η επιλογή αρχιτέκτονα αλλά και εργολάβου έγινε έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε και μια ιδιάζουσα σχέση μεταξύ του εργολάβου και του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ Χρίστη Λοϊζίδη.

O κύριος Λοϊζίδης, όταν έλαβε το λόγο ρώτησε για το πόσο χρόνο είχε να απαντήσει, αφού είχε ετοιμάσει 19 σελίδες με απαντήσεις στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ωστόσο οι περισσότερες αναφορές του ήταν εκτός θέματος, γεγονός που εξόργισε το Πρόεδρο Ζαχαρία Κουλία.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ανέλαβε καθήκοντα στις 24 Μαρτίου και σε επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, συνάντησε στον χώρο τον γιατρό Παλάζη μαζί με τον αρχιτέκτονα και του ανέφεραν ότι θα προχωρήσουν με συγκεκριμένο εργολάβο.

«Δεν γίνεται να πάμε με ένα εργολάβο μόνο, δεν είναι σωστό και είπα δύο ονόματα από την κεφαλή μου» εξηγώντας πως τα περιθώρια ήταν τόσο στενά που δεν υπήρχε χρόνο για άλλες διαδικασίες τόνισε ο κύριος Λοϊζίδης. Εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του ThemaOnline που απεκάλυψε τα ευτράπελα που έγιναν για την ανάθεση του έργου, είχε μεταφέρει μαρτυρία που ανέφερε πως ένας εκ των εργολάβων που κλήθηκε να δώσει προσφορά εντοπίστηκε μέσω τηλεφωνικού καταλόγου...

Τον διέκοψε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, έκπληκτη με αυτά που άκουσε, αναφέροντας του «καλόπιστα» όπως είπε, ότι εκτίθεται με τις απαντήσεις που δίνει, καθώς το κράτος έχει διαδικασίες και αντί να ξεκαθαρίσει τη θέση του, την δυσχεραίνει.

Την «κολοκυθιά» έπαιξαν στη συνέχεια οι άμεσα εμπλεκόμενοι, αφού κανείς δεν υπέγραψε την προκαταβολή που έλαβε ο εργολάβος, με τον Πρόεδρο του ΔΣ να λέει ότι δεν έχει αυτή την δυνατότητα, ο κύριος Λοϊζίδης δεν έχει εξουσιοδότηση, με τον Ζαχαρία Κουλία να εξοργίζεται και να ζητά από τον Γενικό Ελεγκτή να μεταβεί με την ομάδα του στον ΟΚΥπΥ ώστε να διαπιστωθεί ποιος τελοσπάντων διαχειρίζεται τα χρήματα που ο φορολογούμενος πληρώνει για το ΓΕΣΥ.

Η «υπερασπιστική γραμμή» των εμπλεκομένων ήταν ουσιαστικά η μορφή του κατεπείγοντος της κατασκευής της ΜΕΘ και η αποπεράτωσή του σε 25 μέρες ενώ σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη: «Περίμενα να ακούσω συγχαρητήρια» τονίζοντας ότι το οικονομικό κόστος της νέας πτέρυγας ήταν μόλις 595.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο είναι τα ηλεκτρομηχανολογικά, καθώς σε κατασκευή ΜΕΘ το 60-65% είναι το σχετικό κόστος πέραν της οικοδομικής κατασκευής.

Τέλος να σημειώσουμε πως σε σχετική ερώτηση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο Γενικό Ελεγκτή, αν ή έκθεση του θα μεταβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αφού παραλάβουν τα σχόλια του ΟΚΥπΥ πάνω στην έκθεση, θα συνταχθεί σχετικό έγγραφο, το οποίο θα προωθηθεί στο Γενικό Εισαγγελέα και αν αυτός εντοπίσει ποινικές ευθύνες να αναλάβει η Αστυνομία.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top