ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Όσα είπε για οργάνωση σχολικής χρονιάς - Φωτοβολταϊκά, πρωτόκολλα και πρακτικές λύσεις που λήφθηκαν

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Όσα είπε για οργάνωση σχολικής χρονιάς - Φωτοβολταϊκά, πρωτόκολλα και πρακτικές λύσεις που λήφθηκαν

Ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, με σκοπό την εκτενή ενημέρωση για την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την Μέση Εκπαίδευση να πηγαίνει στα σχολεία στις 4 Σεπτεμβρίου και βιβλία και στις 7 για μαθήματα. Παράλληλα, αναφορές έγιναν για την συμφωνία με την ΑΗΚ, την οργάνωση που επετεύχθη, καθώς και για κάποιες πρακτικές λύσεις που αποφασίστηκαν.

Του Γιώργου Τάττη

Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ότι με την λειτουργία των σχολείων την προηγούμενη χρονιά, καλύφτηκε σε μεγάλο βαθμό η ύλη. Όμως, θα δοθεί ένα περιθώριο στην αρχή του σχολικού έτους, για ενισχυτική διδασκαλία, για να καλυφθούν τυχόν κενά.

Παράλληλα, έδωσε κάποιες πρακτικές λύσεις που θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όπως η χρήση μεγάλων αιθουσών, οι μάσκες και η σωστή διαρρύθμιση των χώρων.

Συμφωνία με ΑΗΚ

Ο Πρόδρομος Προδρόμου αρχικά ανακοίνωσε με ικανοποίηση τη σύναψη συμφωνίας με την ΑΗΚ που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων συμψηφισμού μετρήσεων που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.
 
Τόνισε πως κάτι τέτοιο αφενός συμβάλλει στην ενεργειακή αυτοτέλεια των σχολείων και αφετέρου είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών μέσω υδροθερμομόνωσης της οροφής, καθώς με αυτή την διαδικασία γίνεται και το δεύτερο. Το συμβόλαιο έχει ήδη υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2019. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ακόμη ένα πιλοτικό πρόγραμμα.
 
Η νέα σχολική χρονιά
 
Ο Υπουργός υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός, κάνοντας λόγο για "υποδείξεις από αθρογράφους και αυτόκλητους προγραμματιστές", επισημαίνοντας ότι ως Υπουργέιο ήταν σε επικοινωνία με τα αρμόδια όργανα, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς και το Υπουργείο Υγείας που παρείχε τις εξειδικευμένες γνώσεις του.
 
Επισήμανε πώς πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να πάνε όλα τα παιδιά πίσω στα σχολεία. Αυτό είναι απόλυτα εφικτό στην Κύπρο αφού η χώρα μας έχει επιδείξει σύνεση και αυτοπειθαρχία ενώ είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπλήρωσε.
 
Τόνισε ότι, οφείλουμε παρά την καλή επιδημιολογική μας εικόνα να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Όχι μόνο για να μπορούν οι γονείς να επιδοθούν απρόσκοπτα στις δικές τους δραστήριοτητες, να επιστρέψουν στις εργασίες τους, το δικό μας κριτήριο είναι εκπαιδευτικό. Εάν τα παιδιά δε μπορούν να φοιτήσουν δημιουργούνται κενά ενώ επηρεάζονται ακόμη περισσότερο παιδιά που τυγχάνει να βρίσκονται σε λιγότερο ευνοικό περιβάλλον ή απομακρυσμένες περιοχές.
 
Τέλος, διευκρίνισε ότι "ο στόχος αυτός είναι κάτι που μας ενώνει και πρέπει να επιδιώξουμε να συνεργαστούμε. Είναι για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την υγειονομική ασφάλεια των παιδιών που εργαζόμαστε. Οι υλικοτεχνικές συνθήκες είναι μεν προυπόθεση αλλά δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από τον εκπαιδευτικό μας στόχο".
 
Περί οργάνωσης
 
Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε το Υπουργείο, επισημαίνοντας ότι "έπρεπε να περιμένουμε τις υγειονομικές υποδείξεις, δε μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό από τον Ιούλιο. Καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες" παρά το ότι υπάρχουν πολλοί που συνεχώς προβαίνουν σε σχόλια και υποδείξεις. "Ορισμένοι που είναι παντογνώστες και επικαλούνται ή επινοούν προβλήματα όχι όμως γιατί νοιάζονται, αλλά γιατί ίσως προσδοκούν σε αδιέξοδα", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι δεν θα επιμείνει σε τέτοιους αντιπερισπασμούς.
 
Μάλιστα, είπε ότι "οι εισηγήσεις είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες ενώ είναι καλό να γίνεται διάλογος. Πρέπει όμως να έχουμε όλοι κατά νου ότι ακολουθούμε οδηγίες, ενώ κάποιες από αυτές ορίζονται από διατάγματα. Ακούμε και ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας που έχει εξειδικευμένο προσωπικό. Να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη νέα νομοθεσία και τους κανόνες συλλογικής προστασίας".
 
Αξιοποίηση αιθουσών, μάσκες και διαρρύθμιση
 
Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι θα αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες με ορθολογιστικό τρόπο, ιδίως αυτές που είναι μεγαλύτερες σε χωρητικότητα. Αυτό, σε συνδιασμό με την σωστή διαρρύθμιση όλων των χώρων, την χρήση μάσκας αλλά και την υπακοή στα πρωτόκολλα ασφαλείας, μπορεί να φέρει την απαραίτητη επιτυχία.
 
Τέλος, αναμένεται και ένας αριθμός μονοθέσιων θρανίων, τα οποία δεν είναι αξιοθέατο αλλά πρακτική λύση, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Ακόμη, λήγθηκε η πρόνοια και όπου χρειάστηκε η στελέχωση, ιδίως στις διευθυντικές θέσεις που είναι θέσεις κλειδιά, έγινε νωρίτερα.
 
Ερωτηθής για ένα εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που χρειαστεί αναστολή φοίτησης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι "υπάρχει σχεδιασμός να καλύψουμε εάν χρειαστεί εάν επιβάλλεται αναστολή της φοίτησης, μερική η ολική με διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παιδαγωγικής στήριξης". Έκανε λόγο, μάλιστα, για πρόγραμμα αναβάθμισης του εξοπλισμού και των ασύρματων δικτύων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας και Ψηφιακής Τεχνολογίας. 
 

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top