ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ -ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Το παρασκήνιο της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και διαχειρίστριας εταιρείας για κορωνοϊό -Καρούσος: 'Θέλω μια εξήγηση...'

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ -ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Το παρασκήνιο της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και διαχειρίστριας εταιρείας για κορωνοϊό -Καρούσος: 'Θέλω μια εξήγηση...'

(01/09 - 11:55) - Η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων μας (Λάρνακας και Πάφου) δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα αρμονική.

Του Φάνη Μακρίδη

Περιεχόμενο μηνυμάτων που εξασφαλίσαμε και στάλθηκαν από εμπλεκόμενους αξιωματούχους περί τις αρχές του Αυγούστου με αφορμη την τήρηση του πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Δεν αναφερόμαστε στις αξιώσεις της εταιρείας που όπως προσφάτως αποκαλύψαμε υπολόγιζε ότι για να επιτηρεί την τήρηση των μέτρων στις τουαλέτες θα χρειαζόταν 750.000 ευρώ τους επόμενους έξι μήνες.

Αναφερόμαστε στην περίοδο περί τις αρχές του μήνα που μόλις αποχαιρετήσαμε. Τότε που ήταν πλέον ξεκάθαρο πως -βάσει των θέσεων του αρμόδιου Υπουργείου- η Hermes δεν τηρούσε βασικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid-19, στη βάση των Περί Λοιμοκαθάρσεως Διαταγμάτων.

Γραπτό μήνυμα σε αυστηρό ύφος για τον συνωστισμό
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, την Κυριακή 2 Αυγούστου και κατόπιν επίσκεψής του στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας, συνέταξε ηλεκτρονικό μήνυμα (λίγο μετά τις 14:00) με θέμα τον συνωστιμό στα αεροδρόμιο, ενώ με αυστηρό ύφος τόνιζε πως θέλει άμεσα λύσεις και ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες.

'Γιατί δεν προχώρησε σε αλλαγή των παραμέτρων χωρητικότητας'
'Άκουσα αρκετές δικαιολογίες σήμερα (σ.σ. 02/08) από όλους (Διαχειριστή, ΤΠΑ, κα), δεν με ικανοποιούν, ούτε ενδιαφέρουν τους επιβάτες και τους πολίτες' σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός, για να προσθέσει σε άλλο σημείο: 'Θέλω, επίσης, μια εξήγηση γιατί η HERMES δεν προχώρησε σε αλλαγή των παραμέτρων χωρητικότητας των αεροδρομίων, ενώ ήταν κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και ζητηθεί από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας'.

Χωρίς σήμανση ο έλεγχος διαβατηρίων
Στο σχετικό e-mail από τον υπουργό Μεταφορών επισημαινόταν πως δεν τηρούνται ούτε βασικά μέτρα, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε σήμανση στον έλεγχο διαβατηρίων για τήρηση των αποστάσεων.

Ο Γιάννης Καρούσος τόνιζε μάλιστα ότι έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (σ.σ. αναφερόταν στην Αερολιμενική Υπηρεσία του ΤΠΑ) προκειμένου να μην αποβιβάζεται κανείς, αν δεν διασφαλιζόταν ότι θα τηρούνταν τα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό του μήνυμα κοινοποιήθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους, όχι μόνο σε ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου του και σε αξιωματούχους της Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και σε στελέχη της διαχειρίστριας εταιρείας.

E-mail διευθύντριας ΤΠΑ σε Hermes
Την ίδια κιόλας ημέρα (02/08) που ο υπουργός έκανε συστάσεις σε έντονο ύφος, η διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Παναγιώτα Γεωργίου-Δημητρίου, έστειλε με τη σειρά της e-mail σε αξιωματούχο της Hermes, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων από την εταιρεία.

Επεσήμαινε πως ειδικότερα στον αερολιμένα Λάρνακας 'παρατηρείται ελλιπής εφαρμογή των περί λοιμοκαθάρσεως διαταγμάτων καθώς και του σχετικού υγειονομικού πρωτοκόλλου {...}. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός και μη τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης'.

Στη συνέχεια, έφερνε προ των ευθυνών της την Hermes: 'Ενόψει των πιο πάνω σας πληροφορώ ότι αναμένεται από τη διαχειρίστρια εταιρεία η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων και του πρωτοκόλλου για τη διασφάλιση της αποφυγής πρόκλησης συνωστισμού'.

Και κατέληγε ως ακολούθως: 'Περαιτέρω πληροφορείστε ότι με οδηγίες του κ. υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, από σήμερα Κυριακή 2 Αυγούστου, έχουν δοθεί οδηγίες στην Αερολιμενική Υπηρεσία να επεμβαίνει και να μην επιτρέπει την αποβίβαση νέων αφικνούμενων επιβατών εάν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις'.

Συναντήσεις
Να θυμίσουμε ότι κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, εμπλεκόμενα μέρη είχαν συναντήσεις και το ζήτημα διευθετήθηκε.

Ενήμερη η Αστυνομία
Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προϋπήρχαν και αναφορές/καταγγελίες από μέλη της Αερολιμενικής Υπηρεσίας του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα μ΄ αυτές η διαχειρίστρια εταιρεία δεν μεριμνούσε ώστε να γίνεται έλεγχος στις εισόδους των αεροδρομίων. Για το θέμα είχε ενημερωθεί και η Αστυνομία.

Η θέση της Hermes (15:45)

Το ThemaOnline ζήτησε τη θέση της διαχειρίστριας εταιρείας σε σχέση με το δημοσίευμά μας. Eκπρόσωπός της μάς ανέφερε ότι 'υπάρχει άψογη συνεργασία από την αρχή της πανδημίας με το Υπουργείο Μεταφορών και τον ίδιο τον Υπουργό, καθώς επίσης και με όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς και υπουργεία. Οι συζητήσεις, διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με τη διαχείριση της κατάστασης είναι συνεχείς και γίνονται σε εποικοδομητική βάση, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που ανακύπτουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και παρόλο που το θέμα της αλλαγής των παραμέτρων χωρητικότητας των αεροδρομίων/της μη αποβίβασης επιβατών είχε τεθεί στον Υπουργό, ενδεχομένως ως εισήγηση από συνεργάτες του, φάνηκε στην πορεία ότι υπήρχε πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή του συνωστισμού σε κάποιες ώρες αιχμής, χωρίς να δημιουργηθούν αλλά επιχειρησιακά προβλήματα. Αυτό τελικά έγινε κατορθωτό χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν οι παράμετροι των πτήσεων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι πολύ πιο κάτω από ό,τι κανονικά θα είχαμε τη φετινή χρονιά'.

Η συμφωνία
Θυμίζουμε ότι η συμφωνία με την εταιρεία Hermes (67% σε ξένους επενδυτές και 33% στο κράτος), υπογράφηκε στις 12 Μαΐου του 2006 και προβλέπει την ανάπτυξη και διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για 25 έτη. Από το 2031 η κυριότητα των αεροδρομίων θα μεταβιβαστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μέχρι και το 2018 το κράτος είχε εισπράξει από τα έσοδα 417 εκατομμύρια ευρώ (33%).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top