ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ: Νομικό κώλυμα για εμπλοκή Σαββίδη - Αγγελίδη - 'Υπήρξαν μέλη του Υπουργικού'

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ: Νομικό κώλυμα για εμπλοκή Σαββίδη - Αγγελίδη - 'Υπήρξαν μέλη του Υπουργικού'

Νομικό κώλυμα εντοπίζει ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, σε σχέση με την εμπλοκή τόσο του Γενικού Εισαγγελέα Γεώργιου Σαββίδη, όσο και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Με αυτή την τοποθέτηση συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, ενώ ανακοίνωσε αυτεπάγγελτη έρευνα για δικηγορικά που δεν προέβαιναν σε επαρκή έρευνα πριν την έγκριση διαβατηρίων.

Του Γιώργου Τάττη

Υπενθυμίζεται πώς η Βουλή ζήτησε από τρεις νομικούς, τον Γιώργο Νικολάου, τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αλλά και τον Κρις Τριανταφυλλίδη, νομική συμβουλή σε σχέση με την διαταγή παρουσίασης εγγράφου της Αστυνομίας για παράδοση από το Διευθυντή της Βουλής εγγράφων που αφορούν την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση πολιτογράφησης σε 115 πρόσωπα.

Η εν λόγω δήλωση του κ. Κρις Τριανταφυλλίδη έγινε στο Κρατικό Ραδιόφωνο, εξηγώντας πώς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της υπό διερεύνησης περιόδου ήσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και κατ ‘επέκτασίν ενδιαφερόμενα πρόσωπα. Αυτό, όπως είπε, αποτρέπει μια «αντικειμενική αμεροληψία την οποία προβλέπει το Σύνταγμα».

Σε σχέση με τις έρευνες της Αστυνομίας για τις ενδεχόμενες διαρροές των εγγράφων από μέλη της Βουλής, ο Κρις Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι ενδεχομένως να απαιτηθεί και άρση της βουλευτικής ασυλίας από βουλευτές, πριν ξεκινήσει η όποια έρευνα.

Μάλιστα είπε ότι εάν προκύψει διαφωνία, τότε την απόφαση θα κληθεί να λάβει το Δικαστήριο.

Σημειώνουμε εδώ πώς σύμφωνα και με την Αστυνομία, ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αιτηθεί άρση της ασυλίας τους, ούτως ώστε να μπορούν να προχωρήσουν οι έρευνες, στην περίπτωση που βρεθούν στοιχεία εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγείται έρευνα από το 2007 όπου και ξεκίνησε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2020, όταν και εγκρίθηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο από την Βουλή.

Αυτεπάγγελτη έρευνα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κύπρου

Σε δηλώσεις προέβη και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου κ. Δώρος Ιωαννίδης, ο οποίος συμφώνησε με την τοποθέτηση του Κρις Τριανταφυλλίδη για την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Η έρευνα για την επίμαχη περίοδο θα πρέπει να διεξαχθεί από άλλη επιτροπή που δεν θα διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, συμπλήρωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε πώς έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για την δράση και την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων σε πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών. Όπως τόνισε, "η έρευνα γίνεται για δικηγορικά γραφεία τα οποία δεν προέβησαν σε επαρκή ελέγχους πριν την έγκριση της απονομής διαβατηρίων", επισημαίνοντας ότι οι δικηγόροι οφείλουν να διερευνούν εκ των προτέρων.

Εξηγώντας, είπε ότι "η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη πραγματοποιείται στη βάση της νομοθεσίας για ξέπλυμα χρήματος". Όσοι αποκόμισαν κέρδος προκαλώντας ζημιάς στην Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να τιμωρηθούν, είπε εμφαντικά ο κ. Ιωαννίδης.

Γιώργος Τάττης

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top