logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΦΟΙΤΗ-TEXT

ΖΕΤΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ: Όλα τα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου - Άνεργοι, τουρισμός, αυτοτελώς εργαζόμενοι και επιχειρήσεις

 03 Σεπ 2020 Οικονομία

Μετά τον κύριο Πετρίδη, το λόγο πήρε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου αναλύοντας μέσω εξαγγελιών τα νέα σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης που αποφασίστηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η κυρία Αιμιλιανίδου έκανε λόγο για σχέδια που η δαπάνη τους αγγίζει τα 106 εκατομμύρια ευρώ και των οποίων η επέκταση έχει ως ορίζοντα τον Οκτώβριο.

Απαραίτητη προυπόθεση παραμένει το να μη γίνουν απολύσεις στις επιχειρήσεις ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα που έχασαν τη δουλειά τους (αναφέρθηκε εκτενώς σε άτομα που απασχολούνταν στην τουριστική βιομηχανία), ανέργους ενώ τόνισε τη δεδομένη ανάγκη για στήριξη τόσο σε υπαλλήλους όσο και επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των οδηγιών του ΠτΔ και της διαρκούς διαδικασίας αναθεώρησης των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την κοινή πρόταση που υποβάλαμε με τον ΥΠΟΙΚ για τα ακόλουθα:
1/Παράταση της υλοποίησης των υφιστάμενων 6 Ειδικών Σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ακόμη 2 μήνες, μέχρι 31/10/20 με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ:
 
 
2) Νέα Σχέδια κατάρτισης εργαζομένων τα οποία θα υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο τη στήριξη τόσο επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία όσο και ανέργων, κυρίως του Ξενοδοχειακού τομέα, με προϋπολογισμό 21 εκ. ευρώ:
 
 
3) Νέα Σχέδια επιδότησης της εργασίας και της πρόσληψης ανέργων, τα οποία θα υλοποιηθούν από το
Υπ. Εργασίας για την περίοδο που αρχίζει μετά το τέλος Οκτωβρίου 2020, με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ:
 
 
4) Τα Ειδικά Σχέδια για Ξενοδοεία και συνδεόμενες με τουρισμό επιχειρήσεις, τα οποία θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται μέχρι τις 31/10/2020, θα τροποποιηθούν αναλόγως και θα εφαρμοστούν και για την περίοδο από το Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, μετά από κοινωνικό διάλογο.
 
5) Τα δεδομένα της Πανδημίας θα αξιολογηθούν μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα στηριχθούν στοχευμένα ορισμένες επιχειρήσεις, πέραν των όσων έχουν αναφερθεί ανωτέρω και μετά το τέλος Οκτωβρίου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο Αποφάσισε επίσης όπως δοθεί έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες δεν θα ακολουθήσουν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων &της περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.
Απαγορεύονται οι απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους
 
Για όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε οποιοδήποτε από τα Σχέδια στήριξης που υλοποιεί το Υπ. Εργασίας
εξακολουθεί και επεκτείνεται η απαγόρευση οποιωνδήποτε απολύσεων μέχρι τέλος του έτους. Οι ελέγχοι και επιθεωρήσεις για τα θέματα αυτά θα ενταθούν το επόμενο διάστημα.
 

Στo πλαίσιo των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαρκούς διαδικασίας αναθεώρησης των μέτρων που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της πανδημίας και με γνώμονα τη στήριξη τόσο των εργαζομένων που έχουν βρεθεί εκτός εργασίας ή πλήρους εργασίας, όσο και των επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων επηρεάστηκε λόγω των επιπτώσεων του ιού, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη σημερινή Συνεδρία του την Πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργού Οικονομικών όπως:

 

1. Παραταθεί η υλοποίηση των πιο κάτω Ειδικών Σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2020:

(α)

Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων,

(β)

Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή,

(γ)

Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων,

(δ)

Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης,

(ε)

Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων και

(στ)

Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων, για πρόσωπα που δεν είναι εργοδότες και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Τα Ειδικά Σχέδια θα υλοποιηθούν κατά την υπό αναφορά περίοδο στη βάση του Πίνακα που επισυνάπτεται ως Παράρτημα Ι και θα περιλαμβάνουν προϋπόθεση μη απόλυσης εργαζομένων μέχρι τον Δεκέμβριο 2020.

 

 

2. Εξαγγελθούν και υλοποιηθούν από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ):

(α) Ειδικά Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων ύψους €14 εκατομμυρίων για την περίοδο που αρχίζει μετά το τέλος Οκτωβρίου 2020  με στόχο 1.000 Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της πανδημίας έχουν υποστεί σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, να καταρτίζουν, κατά μέσο όρο μια βδομάδα του μήνα, τους εργαζόμενούς τους με την καταβολή από το Σχέδιο του κόστους κατάρτισης (€12 ανά ώρα για 200 ώρες σύνολο κατάρτισης) και

(β) Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων (με επικέντρωση σε Ανέργους του Ξενοδοχειακού Τομέα), ύψους €7 εκατομμυρίων.

3. Εξαγγελθούν και υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σχέδια που αφορούν στην Επιδότηση Μισθολογικού Κόστους για Πρόσληψη Ανέργων για την περίοδο που αρχίζει μετά το τέλος Οκτωβρίου 2020, με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ως ακολούθως:

  Σχέδιο

Εκτιμώμενο Κόστος

      i.         

Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων

 

€17.000.000

 

    ii.         

Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισμένων

 

€4.000.000

 

   iii.         

Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (για άμεση πρόσληψη)

 

€10.000.000

 

 

   iv.         

Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Κατάρτιση Νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (για κατάρτιση και πρόσληψη)

 

€4.000.000

 

ΣΥΝΟΛΟ

€35.000.00

 

 

 

4. Τροποποιηθούν και εφαρμοστούν για την περίοδο από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, μετά από Κοινωνικό Διάλογο, τα Ειδικά Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις Ξενοδοχειακές Μονάδες και τις Συνδεόμενες με τον Τουρισμό Επιχειρήσεις.

5. Στηριχθούν στοχευμένα ορισμένες επιχειρήσεις και μετά το τέλος Οκτωβρίου 2021 ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας και

6. Προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων από οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες δεν θα ακολουθήσουν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και της περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας  με συνεχείς ελέγχους και μέτρα, τα οποία θα αφορούν αντικίνητρα προς τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα αποκλεισμό από τα Ειδικά Σχέδια ή άλλα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η δαπάνη εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων μέχρι τον Οκτώβριο 2020 ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια και των επιπρόσθετων Σχεδίων Κατάρτισης και Πρόσληψης Ανέργων στα €56 εκατομμύρια.