Απαράδεκτες οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά μελών του προσωπικού του ΔΠΔ, λέει ο Μπορέλ

Απαράδεκτες οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά μελών του προσωπικού του ΔΠΔ, λέει ο Μπορέλ

Απαράδεκτες για την ΕΕ, χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά δύο μελών του προσωπικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους.


Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη δήλωσή του αναφέρει ότι "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC - ΔΠΔ) διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην παροχή δικαιοσύνης στα θύματα ορισμένων από τα πιο φρικτά εγκλήματα του κόσμου. Η ανεξαρτησία και η αμεροληψία του είναι κρίσιμα χαρακτηριστικά του έργου του Δικαστηρίου, τα οποία είναι θεμελιώδη για τη νομιμότητα των αποφάσεών του."

"Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις 2 Σεπτεμβρίου εναντίον δύο μελών του προσωπικού του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένου του εισαγγελέα της, είναι απαράδεκτα και άνευ προηγουμένου μέτρα που επιχειρούν να παρεμποδίσουν τις έρευνες και τις δικαστικές διαδικασίες του Δικαστηρίου", προσθέτει ο κ. Μπορέλ.

"Το ΔΠΔ πρέπει να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους και να αντιστρέψουν τα μέτρα που έχουν λάβει. Η ατιμωρησία δεν πρέπει ποτέ να είναι επιλογή", σημειώνει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ακλόνητα την καθολικότητα του Καταστατικού της Ρώμης και το ΔΠΔ. Θα την υπερασπιστούμε αποφασιστικά από οποιεσδήποτε απόπειρες που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της πορείας της δικαιοσύνης και στην υπονόμευση του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης", καταλήγει.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Παραθέτει Διάσκεψη Τύπου ο Σάββας Αγγελίδης για την απόφαση του ΕΔΑΔ

LIVE: Παραθέτει Διάσκεψη Τύπου ο Σάββας Αγγελίδης για την απόφαση του ΕΔΑΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η διάσκεψη Τύπου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, στον απόηχο της σοβαρής καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δείτε λεπτό προς λεπτό τις δηλώσεις και όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE