ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερος γύρος των «εκλογών» την Κυριακή στα Κατεχόμενα

Δεύτερος γύρος των «εκλογών» την Κυριακή στα Κατεχόμενα

Από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί κατά πόσον θα ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια η θητεία του Ντερβίς Έρογλου, συνεχιστή της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, ή θα ανοίξει μια νέα σελίδα με τον μετριοπαθή και αριστερό πολιτικό Μουσταφά Ακιντζί.

Έντεκα χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 -οι Ελληνοκύπριοι είχαν απορρίψει με ποσοστό 76% το σχέδιο λύσης του τότε γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και στα κατεχόμενα είπαν «ναι» σχεδόν το 65% των ψηφοφόρων- η προσοχή είναι στραμμένη αυτές τις μέρες στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο της παράνομης και αναγνωρισμένης μόνο από την 'Αγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου», που θα γίνουν την Κυριακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διεθνή κοινότητα, ο νικητής των εκλογών θα είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.Έτσι, από το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί κατά πόσον θα ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια η θητεία του Ντερβίς Έρογλου, συνεχιστή της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό, ή θα ανοίξει μια νέα σελίδα με τον μετριοπαθή και αριστερό πολιτικό Μουσταφά Ακιντζί.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών, έδειξε ότι οι ψηφοφόροι, ανάμεσα τους και οι έποικοι, που έχουν πάρει την υπηκοότητα της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» αναζητούν την αλλαγή, όχι μόνο για να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώσει την Κύπρο, αλλά και αναφορικά με τον τερματισμό της οικονομικής διαφθοράς και της αντίθεσης στην πολιτική της 'Αγκυρας με την κατασκευή πολλών τεμενών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Την περασμένη Κυριακή, ο Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2010 πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, εξασφάλισε το 28,2% των ψήφων και ο Ακιντζί 26,9%. Αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, η Σιμπέλ Σιμπέρ (22,7%), υποψήφια του κυβερνώντος Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο στις βουλευτικές του 2013 είχε εξασφαλίσει 38%. Τέταρτος, με 21,5%, ποσοστό έκπληξη, αφού ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ήταν συνεργάτης του Έρογλου και εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο- πράγμα που είχε προβλέψει μόνο η εταιρεία δημοσκοπήσεων της Κωνσταντινούπολης «Gezisi» - έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δυναμική υπέρ του. Η ίδια εταιρεία, εκτιμά ότι θα εκλεγεί ο Μουσταφά Ακιντζί με μεγάλη διαφορά από τον Έρογλου.

Εκτός από το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ), που αποφάσισε στον δεύτερο γύρο να υποστηρίξει Ακιντζί, υπέρ του τάχθηκε και ο αρχηγός του Κινήματος «Συγκεντρωνόμαστε», Σερκάν Μεσούτογλου. Το Κίνημα, στον πρώτο γύρο είχε υποστηρίξει τον Κουντρέτ Οζερσάϊ, ο οποίος έλαβε 21,5%, αλλά δήλωσε ότι δεν θα κατευθύνει τους ψηφοφόρους του, στον δεύτερο γύρο. «Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι αναγκαίος για την πολιτική αλλαγή» τόνισε ο κ. Μεσούτογλου.

Σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα παίξει το 38% των ψηφοφόρων, που δεν προσήλθε στην κάλπη κατά τον πρώτο γύρο.

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα Κύπρος για τις νέες γενιές, μια Κύπρος που θα φέρει και τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας σε καλύτερο σημείο και θα συμβάλει και στις οικονομίες και των δύο αυτών χωρών». Επίσης, είπε ότι επιθυμεί να οικοδομήσει σχέσεις με την Τουρκία, «οι οποίες θα βασίζονται σε εμπιστοσύνη και σεβασμό» και επισήμανε ότι ζητά τον έλεγχο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και όχι από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ο Ντερβίς Έρογλου προσπαθεί να φανεί διαλλακτικός στο Κυπριακό και υποστηρίζει ότι θα είναι καλύτερος διαπραγματετευτής από τον Ακιντζί. Παράλληλα, κατηγορεί τον Ακιντζί ότι έχει σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι είναι ευνοούμενος των ΗΠΑ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top