ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Αίσχος και αδιανότητες οι καταγγελίες για περιστατικό με βάρκα - 'Ήταν όλοι μόνιμοι κάτοικοι Λιβάνου' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Αίσχος και αδιανότητες οι καταγγελίες για περιστατικό με βάρκα - 'Ήταν όλοι μόνιμοι κάτοικοι Λιβάνου' - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κατηγορηματικά αρνητική είναι η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, σε σχέση με τις καταγγελίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για περιστατικό με επικίνδυνη αποτροπή βάρκας από το Λιμενικό στο οποίο κινδύνεψαν να χαθούν ζωές, αλλά και για τις «επαναπροωθήσεις» γνωστές και ως «push back».

Του Γιώργου Τάττη

Υπ. Εσωτερικών: "Αίσχος, αδιανότητες οι καταγγελίες" 

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Λοϊζος Μιχαήλ, Εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών, είπε χαρακτηριστικά, «αίσχος και αδιανόητο, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό».

Μάλιστα, διευκρίνισε πώς αυτό που γίνεται με τις επιστροφές των ανθρώπων αυτών στον Λίβανο, δεν πρόκειται για «επαναπροωθήσεις», αλλά για «απαγόρευση εισόδου ανθρώπων που δεν έχουν άδεια εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνδυασμό με ασφαλή επιστροφή τους στην χώρα από όπου ξεκίνησαν».

Δείτε εδώ τους ισχυρισμούς της Ύπατης Αρμοστείας στο ThemaOnline

Προφορική δέσμευση Κυπριακής Δημορκατίας σε περίπτωση αιτήματος για προστασία

Κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, εάν υπάρχει έστω και προφορική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που κάποιος αιτηθεί προφορικά προστασία, ο κ. Μιχαήλ απάντησε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση, εάν δηλαδή γίνει το αίτημα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεούται να το πράξει (σ.σ. να ξεκινήσει της διαδικασία εξέτασης του αιτήματος)».

Στις περιπτώσεις που έγιναν οι ασφαλείς επιστροφές τις τελευταίες ημέρες, δεν έγινε τέτοιο αίτημα, διαβεβαίωσε ο κ. Μιχαήλ.

Όπως ενημέρωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ήρθαν από τον Λίβανο ήταν Λιβανέζοι, ενώ υπήρξαν και ελάχιστοι Σύριοι οι οποίοι όμως είναι μόνιμοι κάτοικοι Λιβάνου.

Μείωση χρόνου εξέτασης αιτήσεων - 'Επαρκής ο χρόνος για έφεση'

Κληθείς να σχολιάσει τα υπόλοιπα 3 νομοσχέδια που θα ψηφιστούν στην επόμενη Ολομέλεια, που αφορούν την ουσία της εξέτασης της αίτησης, αλλά και την μείωση την ημερών που θα έχει στη διάθεσή του ο αιτούντας άσυλο να ασκήσει προσφυγή σε απορριπτική απόφαση, από 75 ημέρες σε 15, ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι το τελευταίο «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρώτο βήμα, όμως για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί στην γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μιλώντας πάντοτε για τις προδήλως αβάσιμες αιτήσεις, θα πρέπει να περάσει το σύνολο των νομοσχεδίων».

Όπως διευκρίνισε, αυτοί οι οποίοι δεν προέρχονται από ασφαλή χώρα, με βάση τον σχετικό κατάλογο, «θα ακολουθούν κανονικά την διαδικασία που ακολουθείται πάντα». Οι υπόλοιπες αιτήσεις θα εξετάζονται ταχύρρυθμα από την υπηρεσία.

Ερωτηθείς να απαντήσει σε σχέση με τον ισχυρισμό της Ύπατης Αρμοστείας, όπως εκφράστηκε στο ThemaOnline, πως ο χρόνος αυτός δεν είναι αρκετός καθώς προκύπτουν διαδικαστικά χρονοβόρα ζητήματα, όπως το αίτημα δωρεάν νομικής αρωγής, ο κ. Μιχαήλ απάντησε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πώς «το αίτημα χρειάζεται 5 λεπτά, με μια υπογραφή του αιτητή».

Απάντηση Ύπατης Αρμοστείας - "Ζητήθηκε ενημέρωση"

Με την σειρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέσω της κ. Αιμιλίας Στροβολίδου, δηλώνει στο ThemaOnline πώς «ζητήθηκε ενημέρωση για όλα τα περιστατικά και αναμένονται οι απαντήσεις του υπουργείου».

Η ενημέρωση αφορά τόσο την διμερή συννενόηση που έγινε με τον Λίβανο, όσο και για το περιεχόμενο των βαρκών που καταφθάνουν στο νησί κοκ.

**Oι αποκλειστικές φωτογραφίες αφορούν και τις 2 ασφαλείς επιστροφές που έγιναν.

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top