Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο."/>
Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Στεφάνου για επίσκεψη Πομπέο: 'Επανέλαβε την απαράδεκτη απαίτηση να χαλάσει η Κ.Δ τις σχέσεις της με την Ρωσική Ομοσπονδία'

13.09.2020
15:19
Πολιτική

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο κ. Στεφάνου, ο κ. Πομπέο 'επανέλαβε την απαράδεκτη στάση της χώρας του, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία χαλάσει τις σχέσεις της με την Ρωσική Ομοσπονδία'.

Αναλυτικά:

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο στις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο για τις θέσεις της χώρας του αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με την ΑΟΖ και τον καταμερισμό των εσόδων για το ΦΑ μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων και την ανάγκη για λύση στο Κυπριακό στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Η επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, που προκαλείται από τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, επιβάλλει την ένταση των προσπαθειών για αποκλιμάκωση και προώθηση του διαλόγου για επίτευξη λύσεων στα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και στο Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να εργαστούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες ασφαλώς θα κριθούν -όπως όλοι- από τις πράξεις τους και όχι από τις διακηρύξεις τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πομέπο επανέλαβε την απαράδεκτη απαίτηση της χώρας του, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία χαλάσει τις σχέσεις της με ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ, τη Ρωσική Ομοσπονδία, για να εξυπηρετηθούν τα εγωιστικά και επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Κάτι που αν τελικά γίνει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας.

Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας γι' αυτή την απαίτηση των ΗΠΑ, που επανέλαβε ο κ. Πομπέο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση ποτέ δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις γι' αυτή την απαράδεκτη απαίτηση των ΗΠΑ και την ίδια ώρα πανηγυρίζει για τον Νόμο Μενέντες – Ρούπιο, που προνοεί όλα όσα ζήτησε και χθες ο κ. Πομπέο.

Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ευθαρσώς επί αυτού του ζητήματος.