ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Καταγγελίες ότι γιατροί κλέβουν το κράτος και το ΓΕΣΥ

ΚΥΠΡΟΣ: Καταγγελίες ότι γιατροί κλέβουν το κράτος και το ΓΕΣΥ

Καταγγελίες που κάνουν λόγο ακόμη και για κλοπή από το κράτος εκ μέρους γιατρών, αλλά και για άλλες καταχρήσεις και προβλήματα του συστήματος, έγιναν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ασθενών κ. Μάριο Κουλουμά, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Το ζητούμενο παραμένει και δεν είναι τίποτα άλλο, από την ανάγκη για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών ασθενών που έχουν συνοψιστεί από το «Παρατηρητήριο δικαιωμάτων των ασθενών» το οποίο λειτουργεί εδώ και καιρό η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου. Οι εν λόγω καταγγελίες έχουν καταγραφεί σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» και αφορούν τουλάχιστον 10 καταγγελίες για παρατυπίες που γίνονται τόσο από γιατρούς συμβεβλημένους με το ΓΕΣΥ, όσο και για τα δημόσια νοσηλευτήρια και τις παθογένειες που αντιμετωπίζουν.

Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για ταλαιπωρία αρκετών ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις για εξεύρεση της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής.

Σημειώνουμε πως ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών κ. Μάριος Κουλουμάς έκανε λόγο για νοοτροπίες που χρονίζουν και σχετίζονται με «δεκαετίες ακαταστασίας στον τομέα της υγείας στην Κύπρο». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «πολλές φορές οι ίδιοι οι ασθενείς επιτρέπουν σε ορισμένους να τους εκμεταλλευθούν, αφού είτε δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, είτε νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από αυτήν που βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή μπροστά τους».

Οι καταγγελίες, όπως της γράφει αναλυτικά το ρεπορτάζ του Φιλελευθέρου:
Το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ κατέγραψε το τελευταίο διάστημα τρία διαφορετικά περιστατικά τα οποία αφορούν πολίτες που ξεγελάστηκαν ή παραπλανήθηκαν από τους γιατρούς τους ή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι και ζήτησαν βοήθεια.

> Στην πρώτη περίπτωση γιατρός του ΓεΣΥ υπέβαλε ασθενή του σε χειρουργική επέμβαση σε νοσηλευτήριο μη συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ και κάλεσε τον ασθενή να πληρώσει και τον ίδιο και το νοσηλευτήριο από την τσέπη του.

> Στη δεύτερη περίπτωση, σύζυγος ασθενούς, κατήγγειλε ότι ο καρδιοπαθής σύζυγός της μεταφέρθηκε σε νοσηλευτήριο μη συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, λόγω του ότι ο γιατρός του, ο οποίος είναι συμβεβλημένος με το Σύστημα, εργάζεται εκεί. Λόγω της κατάστασής του κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η οικογένεια την επόμενη ημέρα ζήτησε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αλλά από το ιδιωτικό νοσηλευτήριο τους ενημέρωσαν ότι στο κρατικό νοσοκομείο «δεν υπάρχει θέση». Η οικογένεια βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει το απαραίτητο ποσό που θα διεκδικήσει στο τέλος το νοσηλευτήριο το οποίο χρεώνει γύρω στα €1500 ανά βράδυ νοσηλείας στη ΜΕΘ. (Υπήρξε παρέμβαση της ΟΣΑΚ).

> Στην τρίτη περίπτωση ασθενής, επισκέφθηκε οφθαλμίατρο του ΓεΣΥ για καταρράκτη και ο γιατρός του ζήτησε €100 για να του «βάλει τον καλό φακό». Ο ασθενής αντέδρασε και επισκέφθηκε οφθαλμίατρο εκτός ΓεΣΥ ο οποίος με τη σειρά του τον ενημέρωσε ότι «θα τον υποβάλει στην επέμβαση σε συνεργασία με γιατρό του ΓεΣΥ και στον ίδιο θα πληρώσει μόνο την αμοιβή του που φθάνει τα €200 και «τα υπόλοιπα έξοδα θα καλυφθούν από το ΓεΣΥ».

Καταχρήσεις αλλά και ταλαιπωρία

> Προσωπικός γιατρός στη Λευκωσία, παραπέμπει τους ασθενείς του σε συγκεκριμένο καρδιολόγο, ο οποίος υποβάλλει με τη σειρά του άπαντες σε όλες τις επιτρεπόμενες από το ΓεΣΥ ιατρικές εξετάσεις και τους ενημερώνει μάλιστα ότι πρέπει να τους ξαναδεί σε δύο μήνες ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Το παράπονο που υπεβλήθη στην ΟΣΑΚ αφορά ολόκληρη οικογένεια.

> Ασθενής ανέφερε ότι επισκέφθηκε ορθοπεδικό ο οποίος τον παρέπεμψε για MRI σπονδύλου και ενώ κανονικά ο ασθενής θα έπρεπε να υποβληθεί και σε MRI αυχένα, αυτό δεν έγινε επειδή ο γιατρός είχε υπερβεί το επιτρεπόμενο από τον ΟΑΥ όριο που δικαιούται γι' αυτές τις παραπομπές. Ο ασθενής αποτάθηκε στον προσωπικό του γιατρό ο οποίος φυσικά τον ενημέρωσε ότι δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει παραπεμπτικά για Μαγνητική Τομογραφία.

> Γιατρός κατήγγειλε ότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει σωστά τον ασθενή του. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον γιατρό ο οποίος έχει την ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας, ασθενής τον επισκέφθηκε στο ιατρείο του με μονόπλευρη βαρηκοΐα αλλά οι περιορισμοί που εφαρμόζονται στο ΓεΣΥ δεν του επέτρεπαν να παραπέμψει τον ασθενή σε μαγνητική τομογραφία για την απαραίτητη διερεύνηση. «Τηλεφώνησα δύο φορές και έκανα παράπονο αλλά δεν έτυχα ανταπόκρισης» ανέφερε ο γιατρός.

> Δύο ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, ανέφεραν ότι υποχρεώνονται, βάσει των νέων διαδικασιών, να ταξιδεύουν κάθε μήνα από τη Λεμεσό στη Λευκωσία για να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από το φαρμακείο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, αφού δεν μπορούν να τα πάρουν από το φαρμακείο του κρατικού νοσηλευτηρίου της πόλης τους.

> Ασθενής, με αναπηρία είχε παραπεμπτικό για ορθοπεδικό γιατρό. Προσπάθησε επανειλημμένα να προγραμματίσει ραντεβού με κάποιο από τους συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά επισκέφθηκε γιατρό εκτός Συστήματος.

> Ασθενής με παραπεμπτικό για ορθοπεδικό γιατρό αποτάθηκε σε γιατρό του ΓεΣΥ, αλλά ενημερώθηκε από τη γραμματέα του ότι ο γιατρός δέχεται μόνο «δικούς του» ασθενείς. Όταν ο ασθενής διαμαρτυρήθηκε του είπαν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τον δεχθεί και ως εκ τούτου να αποταθεί σε άλλο ορθοπεδικό για να εξυπηρετηθεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top