ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ: Το παρασκήνιο συνεργασίας ΕΔΕΚ - Συμμαχίας Πολιτών και το 'mea culpa' Χαννίδη - Στην ΔΗΠΑ κάνουν λόγο για 'κύμα'

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ: Το παρασκήνιο συνεργασίας ΕΔΕΚ - Συμμαχίας Πολιτών και το 'mea culpa' Χαννίδη - Στην ΔΗΠΑ κάνουν λόγο για 'κύμα'

Έντονες διεργασίες φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στα ούτω καλούμενα κόμματα του «ενδιάμεσου», καθώς φαίνεται να υπάρχουν ανατρεπτικές εξελίξεις ενόψει βουλευτικών εκλογών, με τα ψηφοδέλτια να γεμίζουν σταδιακά, σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, λόγω και πανδημίας.

Του Γιώργου Τάττη

Συμμαχία Πολιτών: Επικράτησε τελικά η τάση που προέκρινε συνεργασία

Στην Συμμαχία Πολιτών, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ThemaOnline, εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν δύο τάσεις, σε σχέση με την εκλογική κάθοδο του κόμματος. Η εξεύρεση υποψηφίων προμηνυόταν ιδιαίτερα δύσκολη, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και στην πορεία της αναζήτησης. Από την μια, υπήρχε η μία τάση η οποία προέκρινε εκλογική συνεργασία, στα πλαίσια και του βασικού πνεύματος που καθόριζε τις αρχές του κινήματος, στο οποίο ιεραρχείτο πρώτο το καλώς νοούμενο συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας.

Από την άλλη, μια μερίδα ανθρώπων επέμενε στην αυτόνομο κάθοδο, παρά τις δυσκολίες. Κάτι που κατά πώς φαίνεται, θα οδηγούσε σε «συντριβή», με ορισμένα στελέχη εντός της Συμμαχίας Πολιτών να φοβούνταν πως μια τέτοια αποτυχία θα οδηγούσε μαθηματικά και στον οριστικό αποκλεισμό του κινήματος και των ιδεών που πρεσβεύει από το πολιτικό τοπίο.

Και στο βάθος η συνεργασία με την... ΕΔΕΚ και αντιΔΔΟ μέτωπο

Έτσι, παρά μια συντριπτική ήττα, φαίνεται να προκρίνεται κάτι άλλο. Η συνεργασία με την ΕΔΕΚ, υπό την μορφή οργανωμένης «παραχώρησης στελεχών». Η εν λόγω επιλογή δεν είναι καθόλου εύκολη και αναμένονται εκτενέστερες διαβουλεύσεις. Εξάλλου, Λιλλήκας και Σιζόπουλος είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς από την ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών και τις υποσχέσεις του πρώτου για μη ίδρυση κόμματος, που του εξασφάλισαν και την στήριξη στις προεδρικές.

Έτσι, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στελέχη από τα δύο κόμματα φαίνεται να δούλευαν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας ως προτεραιότητα την κοινή συναντίληψη τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνίας. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, έγινε έντονα λόγος για ένα κοινό αντιΔΔΟ μέτωπο, καθώς η συγκυρία με τις διεθνείς και πολιτικές εξελίξεις το επιβάλλουν.

Κερδισμένη η ΕΔΕΚ και προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης - Το φαινόμενο Χαννίδης

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια εκλογική συνεργασία υπό το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, ήταν κάτι για το οποίο επέμεναν οι Εδεκίτες και στην αρχή των προεκλογικών συζητήσεων, με την όποια επιτυχία να σηματοδοτεί πιθανότατα και την σταδιακή ‘απορρόφηση’ της Συμμαχίας Πολιτών από το σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο.

Τα νεότερα αναμένονται εντός του Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες μας να κάνουν λόγο για «θέληση» προσέγγισης και άλλων «δημοκρατικών αντιΔΔΟ» δυνάμεων, όπως αυτό της Αλληλεγγύης. Κάτι το οποίο φαίνεται αρκετά δύσκολο για την ώρα.

Στο μεταξύ, στην ΕΔΕΚ τον προηγούμενο καιρό έγινε μια προσπάθεια «επαναπροσέγγισης» των κομματικών ομάδων με το κόκκινο πανί για πολλούς, Μάριο Χαννίδη. Όπως μαθαινει το ThemaOnline, κύκλοι της ΕΔΕΚ θεωρούν ότι η εν λόγω υποψηφιότητα μπορεί να φέρει ένα αριθμό ψήφων που το κάνει να αξίζει τον κόπο και τις ενστάσεις, με τον Μάριο Χανίδη να καλείται να πει πολλά «mea culpa».

Στην ΔΗΠΑ κάνουν λόγο για "κύμα" υποψηφίων
Στο στρατόπεδο της ΔΗΠΑ, οι διεργασίες βαίνουν προς την τελική ευθεία, με τα ψηφοδέλτια να ασφυκτιούν από υποψηφίους, περιμένοντας και την τελική «έγκριση» της συνεργασίας με την Πολιτική Πλατφόρμα από τα συλλογικά όργανα των δύο εμπλεκόμενων μερών, η οποία και θεωρείται βέβαιη εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Πηγές από την ΔΗΠΑ, μάλιστα, κάνουν λόγο για σταθερές και νηφάλιες κινήσεις, θέλοντας παράλληλα να κρατήσουν ήπιους τόνους. Μάλιστα, όπως λέγεται, η προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες διαρροές γίνεται γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο «ακυρώσεων», καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και οι προσθήκες της τελευταία στιγμής ενδεχομένως να στεναχωρήσουν τα άτομα που θα αποκλειστούν. Με αυτό τον τρόπο δεν θα «καεί» κανένα επίδοξο στέλεχος.

Γίνεται δε λόγος για ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου στο 70-75%, κάτι το οποίο προκαλεί ευλόγως απορίες, για το πώς θα χωρέσουν οι υποψήφιοι της Πολιτικής Πλατφόρμας.

Τέλος, προτεραιότητα του Μάριου Κάρογιαν είναι η προσέγγιση νέων ανθρώπων, οι οποίοι αφενός θα ταιριάξουν και με το προφίλ του «καινούργιου και άφθαρτου» που θέλει να προσδώσει στην Δημοκρατική Παράταξη και αφετέρου, θα παρέχουν όντως καινούργιες ιδέες και προβληματισμούς.

Όπως μάλιστα διαμηνύουν κομματικές πηγές στο ThemaOnline, στην αρχή γινόταν λόγος για μεγάλη κάθοδο, «πλέον μιλάμε για κύμα».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top