ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: 'Πυρ ομαδόν' κομμάτων στον Νίκο Αναστασιάδη- ‘Η κυβέρνηση απέτυχε’ - ‘Να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο’

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: 'Πυρ ομαδόν'  κομμάτων στον Νίκο Αναστασιάδη- ‘Η κυβέρνηση απέτυχε’ - ‘Να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο’

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την εξαγωγή της λίστας συμπερασμάτων από τη Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου αφού μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων 'κατακεραυνώνουν' Κυβέρνηση και Νικο Αναστασιάδη θεωρώντας παταγώδη αποτυχία τόσο τη μη επιβολή κυρώσεων όσο και το χάσμα μεταξύ των όσων διεκδικήσαμε με όσα τελικά πήραμε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση του για το τελικό αποτέλεσμα λέγοντας : ‘Η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε χτες βράδυ αντιμέτωπη με μια νέα αρνητική εξέλιξη.
Δυστυχώς, η θέση "κυρώσεις στην Λευκορωσία μόνο αν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία" κατέληξε τελικά στην υποχώρηση "κυρώσεις στην Λευκορωσία και MONO προειδοποίηση στην Τουρκία", κάτι που συνιστά μια νέα αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Εξωτερικών.
 
Είναι προφανές ότι οι σπασμωδικές κινήσεις, οι αποσπασματικές ενέργειες και οι διαδοχικές παλινδρομήσεις των τελευταίων ετών σε σχέση με την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, δεν μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Εξελίξεις όπως η χτεσινοβραδινή, σε συνδυασμό μάλιστα με τις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις και τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» των προηγούμενων ημερών, έπληξαν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σκόρπισαν την απογοήτευση στον κυπριακό λαό.
Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο.
Η Κύπρος πληρώνει σήμερα την αποτυχημένη πολιτική απενοχοποίησης και κατευνασμού της Τουρκίας, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.
Η αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης και η εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής, για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης μας και ανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι επιβεβλημένες περισσότερο από ποτέ.’
 
 
 
Από πλευράς ΑΚΕΛ μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, Στέφανου Στεφάνου τονίστηκε πως ‘Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη’ αναφέροντας τα ακόλουθα:
 
“Το αποτέλεσμα κάθε πολιτικής κρίνεται από τους στόχους που θέτει αυτός που διαχειρίζεται τα θέματα και από τα αποτελέσματα. Βάσει των στόχων που έθεσε, η κυβέρνηση απέτυχε. Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που ύψωνε όλο το προηγούμενο διάστημα.
 
Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε επανειλημμένα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για το πώς λειτουργεί η ΕΕ ούτε να παραγνωρίζονται τα τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που συνδέουν ευρωπαϊκά κράτη με την Τουρκία. Τονίσαμε επίσης, ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για επίτευξη του κύριου στόχου που είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η λύση του Κυπριακού. Το κείμενο των Συμπερασμάτων επαναλαμβάνει ουσιαστικά προηγούμενες αναφορές της ΕΕ με φραστικές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Υπογραμμίζουμε τις αναφορές για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο καθώς και την αναφορά στα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που αφορούν στην Αμμόχωστο. Χρέος της κυβέρνησης είναι να επικεντρωθεί στον στόχο της αποκλιμάκωσης της έντασης και της λύσης του Κυπριακού. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει με συνέπεια και πειστικότητα η κυβέρνηση στη διεθνή κοινότητα. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να επιμένει ότι μόνο με λύση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο, μόνο με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου και του λαού της.”
 
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΔΕΚ κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναφέροντας πως “Παρά το ότι το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έχει θετικά στοιχεία ως προς την έκφραση αλληλεγγύης έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, εντούτοις η Σύνοδος δεν επέδειξε αποφασιστικότητα ως προς τη λήψη συγκεκριμένων και αυστηρών μέτρων.
 
Η επαναλαμβανομένη αναφορά σε μέτρα που θα ληφθούν απροσδιόριστα στο μέλλον, χωρίς όμως αυτά να λαμβάνονται, καθιστά την ίδια τη διακήρυξη αναποτελεσματική και αναξιόπιστη. Είναι προφανές πλέον ότι η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ δεν επιθυμεί ουσιαστική και κατηγορηματική λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, η στάση της οποίας είναι ιδιαιτέρως προκλητική.
 
Με τέτοιου είδους στάση, η ΕΕ βραχυκυκλώνει ένα τόσο σοβαρό θέμα μέσα σε ατέρμονες διαδικασίες, οι οποίες ροκανίζουν τον χρόνο, χωρίς να προχωρεί σε αυστηρά μέτρα, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την Τουρκία να συνεχίζει τις επιθετικές και ηγεμονικές της συμπεριφορές.”
 
Με τη σειρά της, η Συμμαχία Πολιτών δηλώνει ευθαρσώς πως η κυβέρνηση απέτυχε και τα συμπεράσματα της Συνόδου με απουσία κυρώσεων ενθαρρύνουν την στάση της Τουρκίας:
 
“Η Κυπριακή Δημοκρατία απέτυχε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς τα συμπεράσματα που εκπονήθηκαν θα εκληφθούν από την Τουρκία ως ενθάρρυνση. Η Άγκυρα πέτυχε να υιοθετηθούν κάποιες δικές της απαιτήσεις όπως ο εκσυγχρονισμός της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, που θα αποφέρει στην Τουρκία εμπορικά και οικονομικά οφέλη.
 
Επίσης πέτυχε αναφορά για πολυμερή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο και γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η Τουρκία θα απαιτήσει την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ωσάν να είναι ένα νόμιμο και ανεξάρτητο κράτος. Ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η διασαφήνιση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα αφορά μόνο τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της στη βάση του Διεθνές Δικαίου, καθώς αποκλείστηκαν από τη συζήτηση τα όποια άλλα θέματα απαιτούσε να θέσει επί τάπητος η Τουρκία, όπως η αποστρατικοποίηση νησιών κ.α.
 
Ωστόσο από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η Τουρκία μένει αλώβητη να συνεχίσει όσα πράττει, ενώ αφέθηκε σε εκκρεμότητα και το πακέτο διαπραγμάτευσης για τα θέματα του μεταναστευτικού και το προσφυγικού. Εν κατακλείδι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κερδίσει τίποτε πέραν από φραστική καταδίκη και αναφορές που παραπέμπουν έμμεσα σε ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
 
Όμως ο Ερντογάν δεν πρόκειται να προβληματιστεί αν εξυπηρετούνται ή όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας με αυτές τις πολιτικές. Χρειάζεται να υπάρξουν κυρώσεις που θα πληγώσουν πραγματικά την οικονομία της Τουρκίας, αλλά δυστυχώς μόνον προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν η χθεσινή σύνοδος.»
 
Από την άλλη, σε διαφορετικό μήκος κύματος κυμαίνεται η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ, όπου δηλώνεται πώς "είναι ξεκάθαρο πώς υπό τις περιστάσεις υπήρξε ένας συμβιβασμός". Διευκρινίζοντας, υποστηρίζεται πώς σε αυτό τον "συμβιβασμό, ωστόσο, καθορίζεται με σαφή τρόπο ένας οδικός χάρτης για την Τουρκία με επόμενο ορόσημο ελέγχου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο".
 
Η Τουρκία έχει την επιλογή είτε να προσέλθει σε διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και διευθέτηση των θεμάτων από άπτονται των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είτε να συνεχίσει τον δρόμο της έντασης, πράγμα που με βάση τα άρθρα 29 και 215 των Συνθηκών της Ένωσης, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή κυρώσεων. Δυστυχώς, δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι ότι η Τουρκία θα επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης. Ειδικότερα, όσο διαρκεί και συνεχίζεται η ανοχή από τους τρίτους έναντι της απαράδεκτης συμπεριφοράς και των ενεργειών της, συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός.

Κυρίαρχος στόχος οφείλουμε να παραμείνει η επίλυση του κυπριακού, η άρση του σημερινού απαράδεκτου Στάτους Κβο, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και η εξεύρεση των τρόπων και των μηχανισμών αποτροπής και ανάσχεσης των πρόσθετων επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας. Μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καταλήγει η ΔΗΠΑ.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top