ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KATEXOMENA: Μεγάλο το ενδιαφέρον για το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, δηλώσεις από Τατάρ και Ακιντζί

KATEXOMENA: Μεγάλο το ενδιαφέρον για το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, δηλώσεις από Τατάρ και Ακιντζί

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του παραλιακού της μετώπου καθώς, σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, από τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης που άνοιξε το σημείο διέλευσης μέχρι τις 5.00 το απόγευμα που έκλεισε, 2.332 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή.

 
Εκτός από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ που μετέβη χθες το απόγευμα, στο Βαρώσι μετέβη και ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης και υποψήφιος «πρόεδρος» για «επιτόπου επίβλεψη», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται ότι με βάση απόφαση του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» απαγορεύτηκαν χθες τελετή και δηλώσεις για το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης.

Τους αριθμούς φέρεται να έχει δώσει η «αστυνομία» καθώς άνδρες ήταν στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη, χωρίς όμως να ζητούν ταυτότητες ή άλλου είδους έγγραφα.
 
Σε δηλώσεις του αργότερα στην περιοχή της Αμμοχώστου ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η απόφαση για το Βαρώσι δεν ήταν μια προεκλογική κίνηση, αλλά βήμα που έγινε υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι «τα βήματα για τις περιουσίες θα έρθουν αργότερα».
 
Η 8η Οκτωβρίου είναι μια ιστορική ημέρα, είπε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι το άνοιγμα της περιοχής έγινε με την βούληση του Τούρκου Προέδρου και βήματα που έγιναν από διάφορους θεσμούς του ψευδοκράτους. «Δίνω μεγάλη σημασία στην σημερινή ημέρα. Πήραμε μια σημαντική απόφαση» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που συζητούνταν εδώ και χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, άνοιξε η παραλία, μια λωρίδα και κάποιοι δημόσιοι χώροι, αλλά το Βαρώσι μπορεί να συμβάλλει στην οικονομία της Αμμοχώστου και να διευρύνει τον τουρισμό. Εκεί, είπε, υπάρχουν διάφορες περιουσίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που έχουν εδώ και χρόνια αφεθεί να ερημωθούν κι αυτό δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα.
 
Υπήρχε, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η πολιτική πως εάν υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση, το Βαρώσι θα επιστραφεί, αλλά στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε συμφωνία εξαιτίας των Ε/κ και παρά την καλή πρόθεση για ομοσπονδιακή λύση της τ/κ πλευράς.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ένα βήμα στο Βαρώσι, που εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και οι περιουσίες θα μπορούν να επιστραφούν στους παλιούς ιδιοκτήτες μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που είναι αναγνωρισμένη από την Ευρώπη και τον κόσμο. Ήδη, είπε, σε αυτή έχουν προσφύγει εκατοντάδες Ε/κ, ενώ πρόσθεσε ότι το να μην ανοίξει η περιφραγμένη πόλη και να μην επιστραφούν οι περιουσίες, είναι κάτι αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποστήριξε επίσης ότι στο Βαρώσι υπάρχουν και πολλές περιουσίες που ανήκουν σε βακούφικα. Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε, θα αποφασίσει τί θα επιστρέψει σε ποιον.
 
Το σημαντικό ήταν να ληφθεί αυτή η απόφαση, δήλωσε ο κ. Τατάρ προσθέτοντας ότι πλέον στην Κύπρο πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. «Πρέπει να συζητήσουμε τα δύο κράτη, κυρίαρχα, ισότιμα, δίπλα δίπλα».
 
«Ο Τατάρ πήγε να κάνει σόου χωρίς να πάρει χαμπάρι ο Οζερσάι. Ότι κάνεις του γείτονα θα γυρίσει στο κεφάλι σου», ήταν το σχόλιο του Μουσταφά Ακιντζί για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης. Πριν έξι μήνες, πρόσθεσε, στο σεμινάριο για το Βαρώσι που είχε γίνει μέσα στην περίκλειστη πόλη, η «κυβέρνηση» τον είχε αποκλείσει. «Τώρα αφήνει ο ένας τον άλλο απ’ έξω. Ό,τι κάνεις του γείτονα θα γυρίσει στο κεφάλι σου».
 
Μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή, ο νυν Τ/κ ηγέτης και υποψήφιος «πρόεδρος» επανέλαβε την θέση του ότι το θέμα των Βαρωσίων δεν πρέπει να γίνει ζήτημα αντιπαράθεσης με τα ΗΕ. «Εάν υπάρχουν βήματα, σε αρμονία μαζί τους (τα ΗΕ) που δεν θα είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, αυτά πρέπει να γίνουν». Είναι κάτι που πρέπει να περιλαμβάνει τον «πρόεδρο», συνέχισε εννοώντας τον Τ/κ ηγέτη, ο οποίος είναι ο συνομιλητής του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Οι τελετές που έγιναν για το Βαρώσι και το νερό, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, «δίνουν μια νέα διάσταση στις εδώ και καιρό παρεμβάσεις. Ακόμα και εκείνοι που δεν έβλεπαν, εκείνη τη στιγμή το είδαν. Ακόμα και εκείνοι που το έβλεπαν αλλά δεν ήθελαν να το συζητήσουν, αναγκάστηκαν να το κάνουν. Δυστυχώς, δεν πήραμε το μάθημά μας από την αρνητικότητα που βιώνουμε εδώ και χρόνια, και ήρθαμε αντιμέτωποι με παρεμβάσεις που ποτέ μέχρι τώρα δεν βιώσαμε τόσο ανοικτά και τόσο έντονα».
 
Επανέλαβε ότι υπάρχουν άτομα από την εξουσία στην Τουρκία που στην Κύπρο γυρνάν στα χωριά και δίνουν εντολές να μην ψηφίσουν Ακιντζι γιατί είναι εχθρός της Τουρκίας, λέγοντας ότι η δήλωσή του για την επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία, ότι «από την πηγή δεν τρέχει νερό, αλλά αίμα», ήταν υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας. Σημείωσε δε ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Πενς είχε πάει στην Τουρκία τότε και 3 μέρες μετά κηρύχθηκε ανακωχή. «Αυτό δεν είναι διπλωματία» διερωτήθηκε.

 

 ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top