ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις - Νέα Navtex από την Τουρκία

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Ορούτς Ρέις - Νέα Navtex από την Τουρκία

Εντός της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχής, νοτιοδυτικά του Καστελορίζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Το Oruc Reis κινείται με 7 κόμβους στο νοτιοδυτικό μέρος της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχή, όπου έφτασε με κλειστούς πομπούς ώστε να μην φαίνεται το στίγμα του σε ειδικές εφαρμογές όπως το marinetraffic.

oruc-reis.png

Η περιοχή της παράνομης NAVTEX

xartis_oruc-reis.jpg

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Και το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η κίνηση που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τορπιλίζει» τις διερευνητικές επαφές, την ημέρα μάλιστα που συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε μία επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο»!

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Νέα Navtex της Τουρκίας

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/10), η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη Navtex με στόχο να «ακυρώσει» την ελληνική, που είχε έρθει ως απάντηση της πρώτης τουρκικής.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis. Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Από: Ethnos.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top