ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την ενέργεια

Κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την ενέργεια

Ολοκληρώθηκε η Τριμερής Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία

Μετά τις διμερείς συναντήσεις Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Αιγύπτου, έγινε κατ` ιδίαν συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των τριών χωρών, και ακολούθησε η έκδοση Κοινής Διακήρυξη και συνέντευξη τύπου.

13:02 Επίκεινται συμφωνίες Κύπρου – Αιγύπτου 

Συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου αναμένεται ότι θα υπογραφούν στο πολύ σύντομο μέλλον, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται μεταξύ των ηγετών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου στα Ιεροσόλυμα, μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, θα συζητηθεί το θέμα της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η συνάντηση του Προέδρου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ήταν εξαιρετική και κατά τη διάρκεια αυτής συζητήθηκαν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές.

“Είναι πεποίθηση και της Αιγύπτου και τη Κυπριακής Δημοκρατίας για ακόμη περαιτέρω ενίσχυση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θα πρέπει να αναμένουμε στο πολύ σύντομο μέλλον την υπογραφή συμφωνιών που να αφορούν τα θέματα οικονομίας, ναυτιλίας, τουρισμού, και φυσικά το θέμα της ενέργειας” είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε την επιθυμία της Αιγύπτου για συνεργασία στο θέμα της αγοράς φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, επιθυμία που, όπως ανέφερε, έχει εκφραστεί κι από πλευράς Ιορδανίας.  

Είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Αίγυπτο για το θέμα αυτό, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη διάλογος για θέματα άμυνας και με την ολοκλήρωσή του θα υπογραφεί σχετική συμφωνία. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους τρεις ηγέτες και αναμένεται ότι στη Διακήρυξη της Λευκωσίας θα υπάρχει σχετική αναφορά.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η συνεργασία των τριών χωρών θα αποτελέσει μοντέλο συνεργασίας και με άλλα κράτη της περιοχής. Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης από τον κ. Νετανιάχου και ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί είναι και η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. “Είναι κοινή πεποίθηση των αρχηγών των τριών κρατών για να γίνει αυτή η συνάντηση το συντομότερο δυνατό” είπε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένεται νέα έκκληση στη Διακήρυξη για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών κάτι που αφορά την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “πρέπει να αναμένουμε στη Διακήρυξη της Λευκωσίας να επαναβεβαιώνονται τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο Κάιρο”.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε ότι “το σημαντικό είναι ότι έχει συμφωνηθεί να γίνει συνεργασία” και πρόσθεσε πως “για λόγους που δεν θεωρούνται ουσίας, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε εμείς, η συνάντηση δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα” και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες όταν καθοριστεί η συγκεκριμένη μέρα, ώρα και τοποθεσία της συνάντησης.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις δηλώσεις που γίνονται και την εξέλιξη της σχέσης Ερντογάν-Ακιντζί “και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε”, προσθέτοντας πως και τα ΗΕ και οι ξένες χώρες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το Κυπριακό παρακολουθούν τις εξελίξεις.

“Στο διάλογο που θα διεξαχθεί μέσα από μια ειλικρινή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, αλλά και με την εμπλοκή της Τουρκίας που είναι αναγκαίο συστατικό στην πορεία αυτή, ευελπιστούμε να δημιουργηθούν εκείνες οι εξελίξεις που θα δημιουργούν προοπτικές θετικής κατάληξης” είπε.

“Εμείς θα δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πώς προχωρά η διαδικασία” πρόσθεσε, σημειώνοντας την “ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας”.

11:19  Κατ` ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα άρχισε λίγο μετά τις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας έφθασε γύρω στις 1055 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.  Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύστησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας και ο Πρωθυπουργός Τσίπρα  στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προαύλιο του Προεδρικού. Αμέσως μετά Αναστασιάδης και Τσίπρας ανέβηκαν τα σκαλιά της εισόδου του Προεδρικού, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, έκαναν χειραψία και εισήλθαν στο Προεδρικό μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Η συνάντηση Σίσι- Τσίπρα πραγματοποιείται στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

09:50 Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτνέλ Φατάχ Ελ Σίσι έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, όπου αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος Σίσι έφθασε στο Προεδρικό γύρω στις 9.35, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύστησε στον Πρόεδρο Σίσι τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας και ο Πρόεδρος Σίσι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα μέλη της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Σίσι κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προαύλιο του Προεδρικού. Αμέσως μετά Αναστασιάδης και Σίσι ανέβηκαν τα σκαλιά της εισόδου του Προεδρικού, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, έκαναν χειραψία και εισήλθαν στο Προεδρικό μαζί με τα μέλη των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων στο Προεδρικό, Αναστασιάδης και Σίσι θα έχουν μια δεκάλεπτη κατ` ιδίαν συνάντηση. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στο Προεδρικό γύρω στις 10.25

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ Ελ Σίσι θα καταλήξει σε μια κοινή διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, με την οποία θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στους αρμόδιους Υπουργούς των τριών χωρών να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα προς αυτές τις κατευθύνσεις, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένονται τρεις τριμερείς συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top