ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληγείσα η Πάφος από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, είπε στη Βουλή το ΕΒΕ Πάφου

Πληγείσα η Πάφος από τη μείωση του τουριστικού ρεύματος, είπε στη Βουλή το ΕΒΕ Πάφου

Η Πάφος ως Επαρχία με σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τον τουρισμό έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, αφού εκ των πραγμάτων η τουριστική βιομηχανία και οι παρεμφερείς κλάδοι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, ανέφερε ο Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Μαρίνος Στυλιανού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μετά από σχετική πρόσκληση.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕ Πάφου, ο κ. Στυλιανού τόνισε στη δική του παρέμβαση προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής ότι το Επιμελητήριο αφουγκράζεται τις ανησυχίες των ΜμΕ και λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Πάφος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πρέπει να συμπεριληφθεί στις πληγείσες περιοχές αφού σίγουρα δεν αποτελεί κέντρο δημόσιων υπηρεσιών, ούτε κέντρο διεθνών υπηρεσιών & δραστηριοτήτων αλλά ούτε και δημογραφικά διαθέτει εκείνο τον πληθυσμό που θα μπορούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Επαρχίας. Είμαστε σημείωσε,  μια μικρή πόλη και σίγουρα η πιο απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κύπρου.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ενδεικτικά ότι με βάση στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, το α’ εξάμηνο [Ιαν- Ιουλ] του 2019 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν στις 2.181.994 εκ των οποίων περίπου το 39% αφορούν την Πάφο, ήτοι 850.977. 

Αντίστοιχα οι αφίξεις συνολικά κατά το α’ εξάμηνο του 2020 ανήλθαν στις 320.589, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 85,3% και κατ’ αναλογία περίπου η Πάφος απορρόφησε 125.000 καταγράφοντας μείωση συγκριτικά με το 2019 πέραν του 85%. 

Αβίαστα, προσθέτει στην ανακοίνωση του ο Διευθυντής του ΕΒΕ Πάφου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η οικονομία της Πάφου έχει συρρικνωθεί, ενώ η τουριστική και επισιτιστική βιομηχανία μαζί και με τους παρεμφερείς κλάδους και υπηρεσίες έχουν συσσωρεύσει τεράστιες οικονομικές ζημίες σε βαθμό μάλιστα που κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν καν επαναδραστηριοποιηθεί για το έτος 2020.

Στην παρούσα φάση, είπε, τα ξενοδοχεία της Επαρχίας Πάφου είναι ανοικτά και διαθέτουν περίπου 17.000 κλίνες δηλαδή το 50% των διαθέσιμων κλινών. Οι πληρότητες αγγίζουν περίπου το 20%, ενώ οι ενδείξεις με βάση τα στοιχεία και την πληροφόρηση που έχουν λάβει, όπως διευκρίνισε, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οι εν ενεργεία κλίνες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3 – 3,5 χιλιάδες, σημειώνοντας μείωση της τάξης περίπου 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά κατά την οποία οι διαθέσιμες κλίνες ξεπερνούσαν τις 15.000.

Για ενίσχυση των πληγέντων Κλάδων και Επιχειρήσεων το ΕΒΕ Πάφου κατάθεσε δέσμη εισηγήσεων, τις οποίες έχει προωθήσει επίσης μέσω του ΚΕΒΕ στα αρμόδια Υπουργεία και στην Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά τη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου.

Οι εισηγήσεις κινήθηκαν σε 3 άξονες, όπως Σχέδια Στήριξης των Επιχειρήσεων από το Υπουργείο Εργασίας λόγω Covid 19,  αξιοποίηση του Έκτακτου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ λόγω Covid 19 και εισηγήσεις για παράταση του προγράμματος αναστολής δόσεων προς τις τράπεζες για τις ΜμΕ, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top