ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα – Τουρκία :Η μάχη της διπλωματίας για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο που ψάχνει ο Ερντογάν - VIDEO

Ελλάδα – Τουρκία :Η μάχη της διπλωματίας για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο που ψάχνει ο Ερντογάν - VIDEO

Διπλωματική οδό πίεσης που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και θα φέρει την Άγκυρα στο τραπέζι του διαλόγου ψάχνει η Αθήνα, την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.

Μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το μπαράζ των διπλωματικών πρωτοβουλιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όπου θέτει το πρόβλημα σε ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ υπό το φως των νέων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας και είναι πλέον σαφές ότι η Αθήνα τρέχει προκειμένου να προλάβει να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, με εντολή του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών απευθύνεται με επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ Ζ. Μπορέλ με αίτημα αμυντικής συνδρομής (άρθρο 42.7 – ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης της ΕΕ), στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), στην Frontex, ενώ παράλληλα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχωρά σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Όλες οι τελευταίες κινήσεις ενισχύουν την εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα και την κυβέρνηση και εκφράζεται τις τελευταίες μέρες στις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών με όλο και μεγαλύτερη ένταση ότι ο Ερντογάν επιδιώκει το θερμό επεισόδιο.

Το «μαστίγιο» για το διάλογο
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στη γραμμή της χρήσης των κυρώσεων από την ΕΕ ως μέσο πίεσης για να υποχρεώσει την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και κυρίως για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές τις οποίες σε αυτή τη φάση τορπίλισε o Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα των κυρώσεων να έρθει πριν από το Δεκέμβρη λέγοντας ότι «η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία».

Σε κάθε περίπτωση όμως η γραμμή της Αθήνας παραμένει στη λογική πως οι κυρώσεις χρειάζονται αλλά για να μην χρησιμοποιηθούν τελικά καθώς «αυτό θα δείχνει ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης».

Είναι προφανές ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά καθώς καθιστούν σαφές ότι η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλλει τις διεκδικήσεις μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο όπλο, συμπεριλαμβανομένου του θερμού επεισοδίου, το οποίο η Αθήνα θέλει πάση θυσία να αποφύγει.


Έρχονται δύσκολες μέρες
Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επιθετικότητα της Τουρκίας μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποτυπώνεται στη φράση διπλωματικής πηγής στην ΕΕ ότι «έρχονται δύσκολες μέρες».

Οι τελευταίες άλλωστε κινήσεις της Τουρκίας δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζεται μόνο στο να προβάλλει τις αξιώσεις της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο αλλά επιχειρεί να τις κατοχυρώσει και μέσω της «χρησικτησίας» με την απειλή πολέμου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά τη Navtex για το Oruc Reis στο Καστελόριζο όπου καθίσταται σαφής η τουρκική αμφισβήτηση στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο, η Άγκυρα με την προχωράει ακόμα πιο μπροστά και δυναμιτίζει και άλλο το κλίμα κάνοντας λόγο για αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή, ενώ έχει προηγηθεί η απόφαση για την επέκταση του χώρου έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο που ανοίγουν ένα ακόμα δεύτερο μέτωπο ικανό να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Γεωτρύπανο
Μετά από όλα αυτά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προχώρησε σε μια εμπρηστική δήλωση λέγοντας πως εάν κατά τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Άγκυρα θα στείλει γεωτρύπανο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

«Αν βρούμε κάτι θα στείλουμε γεωτρύπανο απέναντι από το Κας», διεμήνυσε προκλητικά ο Ντονμέζ.

Σε συνέντευξή του στο NTV, μίλησε για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ευθαρσώς ότι θα «συνεχίσουμε να βάζουμε την υπογραφή μας, στέλνοντας τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Σημειώνεται δε ότι κατά γενική εκτίμηση το αμέσως επόμενο διάστημα από τις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο για την πρόκληση θερμού επεισοδίου καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορεί να κινείται περισσότερο «απελευθερωμένος», καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου κάποιο θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από in.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top