ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Δημητριάδης: 'Ανησυχητική η παρουσία ΤΟΚΙ στα κατεχόμενα'

Α. Δημητριάδης: 'Ανησυχητική η παρουσία ΤΟΚΙ στα κατεχόμενα'

Ανησυχητική είναι η παρουσία του ΤΟΚΙ, της διοίκησης οικιστικής ανάπτυξης της Τουρκίας, και του Τούρκου Υπουργού Περιβάλλοντος στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε πως η επιστροφή του Βαρωσίου, που προβλεπόταν στα σχέδια λύσης αλλά και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ «φαίνεται ότι αλλάζει από τουρκικής πλευράς».

Παρομοίασε τον ΤΟΚΙ με τον οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης στην Κύπρο, με πολύ μεγαλύτερη δύναμη και όγκο εργασίας, σημειώνοντας ότι «το ερώτημα είναι αν οι κατοικίες που θα χτίσει θα είναι μέσα στην περιφραγμένη πόλη, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ή την άλλη πλευρά του δρόμου της Δερύνειας, που είναι απλώς κατεχόμενα, χωρίς την επιπρόσθετη προστασία των ψηφισμάτων των ΗΕ».
 
Η παρουσία του ΤΟΚΙ στην Κύπρο «δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί πάρα πολύ, διότι υπάρχει τώρα ένα σύστημα χρηματοδότησης του χτισίματος κατοικιών χαμηλού κόστους», σημείωσε.
 
Περιουσίες εντός Βαρωσίου
 
Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι «ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο άνοιξε το Βαρώσι, προς το παραλιακό μέτωπο, όπου ιδιοκτήτης είναι το κράτος, δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ε/κ». Αναμένει, συνέχισε, πως η τουρκική πλευρά θα καλέσει Ε/κ που έχουν περιουσία στο Βαρώσι να πάρουν την κατοχή-κυριότητα, δηλαδή την περιουσία τους, όχι κατ’ ανάγκη για να μείνουν αλλά ως νομική έννοια. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ιδιοκτητών, πρόσθεσε. Αυτοί που προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, στο μοντέλο της υπόθεσης Λοϊζίδου, εκείνοι που προσέφυγαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ζητώντας επιστροφή και διαφυγόντα ενοίκια και όσοι δεν έκαναν τίποτα.
 
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι όσοι δεν έκαναν τίποτε, δεν θα μπουν στο σύστημα που σχεδιάζει η Τουρκία, αφού κατά την τουρκική άποψη οι περιουσίες των Ε/κ, περιλαμβανομένων αυτών στο Βαρώσι, εγκαταλείφθηκαν δήθεν από τους Ε/κ και γι’ αυτό περιήλθαν στην κυριότητα του «κράτους» και ανήκουν στην τοπική υποτελή διοίκηση. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτός ο χαρακτηρισμός κατά το τουρκικό δίκαιο, πρόσθεσε, είναι να γίνει αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που θα επικυρώσει τα πιστοποιητικά της ΚΔ και θα δώσει τις θεραπείες που ζητεί ο αιτητής, δηλαδή αποκατάσταση, αποζημίωση για απώλεια χρήσης ή ανταλλαγή.
 
Για το Βαρώσι, θεωρεί σημαντική την αποκατάσταση για να πάρει το δικαίωμα χρήσης της περιουσίας του ο ιδιοκτήτης, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει – όπως είπε – παρά μόνο με αίτηση στην «επιτροπή».
 
Για τις υποθέσεις στο ΕΔΑΔ που αφορούν το Βαρώσι στο μοντέλο Λοϊζίδου, ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώσει την απώλεια χρήσης που επιδικάστηκε, κι έχει υποχρέωση να επιτρέψει στους ιδιοκτήτες «να πάρουν την κατοχή της περιουσίας τους».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα ανοίξει ολόκληρη η περιφραγμένη πόλη, ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε ότι αυτός είναι ο σχεδιασμός. «Η Τουρκία μας είπε ότι το θέλει. Υπάρχει ο μηχανισμός να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων κάνουν την αίτηση στην «επιτροπή» κι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, ναι, πιστεύω ότι η Τουρκία θα προχωρήσει να διαχειριστεί όπως εκείνη αποφασίζει το Βαρώσι, παρά τα ψηφίσματα 550 και 789 των ΗΕ, τα οποία λένε ότι το Βαρώσι πρέπει να δοθεί στα ΗΕ ως μέρος της νεκρής ζώνης και να επιστρέψουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις τ/κ πολιτικού περί επιστροφής μόνο των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη, καθώς και ότι δεν πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις καθώς το Βαρώσι δεν είναι κλειστό για 46 χρόνια λόγω της τ/κ πλευράς, ο κ. Δημητριάδης παρατήρησε ότι «το τουρκικό αφήγημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Προσπαθούν να μας πουλήσουν την ιδέα ότι ο λόγος που οι Ε/κ ιδιοκτήτες και κάτοικοι της περιφραγμένης πόλης δεν επέστρεψαν, ήταν επειδή η ε/κ πλευρά δεν έκανε αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό δεν δικαιούνται οι Ε/κ την αποζημίωση».
 
Αυτό, είπε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, «προφανώς είναι λάθος. Διότι όλοι ξέρουμε ότι είναι ο ίδιος ο τουρκικός στρατός που ελέγχει το Βαρώσι και η Τουρκία εμποδίζει τους Ε/κ να επιστρέψουν. Κατά συνέπεια, οι Ε/κ όχι μόνο δικαιούνται αποκατάσταση της περιουσίας τους, δικαιούνται και αποζημίωση για απώλεια χρήσης. Αυτό είναι η ουσία της υπόθεσης».
 
ΕΒΚΑΦ
 
Στην παρατήρηση ότι το τελευταίο διάστημα δεν γίνονται αναφορές στο ΕΒΚΑΦ, ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε ότι το ίδιο το ΕΒΚΑΦ αντιλήφθηκε πως «το επιχείρημα που μας πούλησε τόσο καιρό πως το Βαρώσι του ανήκει και πήρε δηλωτική απόφαση από τα τ/κ 'δικαστήρια', ήταν αφήγημα που δεν ευσταθεί. Θυμίζω τον αποικιακό συμβιβασμό το 1960, την υπόθεση Αρέστη και εκείνη του Λόρδου, όπου το επιχείρημα είχε εγερθεί και το καταρρίψαμε».
 
Το επιχείρημα ΕΒΚΑΦ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Βαρώσι θα τύχει διαχείρισης στο ΕΔΑΔ στην υπόθεση K.V. Mediterranean, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης που είναι ο δικηγόρος σε αυτή την υπόθεση. «Πιστεύω ότι με λίγη τύχη θα διασφαλιστεί ο δρόμος διεκδίκησης της ‘επιτροπής’, καταστρέφοντας το επιχείρημα ΕΒΚΑΦ και επίσημα». Λόγω της πανδημίας, σημείωσε, η απόφαση στην υπόθεση αυτή, δεν είναι γνωστό πότε θα βγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top